Uzakdoğu'da pek çok ülkede bir yaşam stili olan, Batı'da da uzun zamandır yeme içme dünyasını etkisi altına alan 'street food' yani 'sokak lezzetleri', İstanbul başta olmak üzere ülkemizde de uzun yıllardır oldukça yaygın bir yeme biçimi. Evet belki Uzakdoğu kadar günlük hayatımızın bir parçası değil sokak lezzetleri ama kesinlikle dünyayla yarışacak kadar iddialı.
Süt mısır/kestane kebap: Yazın başta Nişantaşı sokakları olmak üzere İstanbul sokaklarındaki süt mısır satan seyyar satıcılar, neredeyse şehrin bir parçası haline geldi. Bu efsanevi lezzet, kendini kış aylarında yerini kestaneye bırakıyor.
Gevrek simit: İzmirlilerin deyimiyle gevrek. Taş fırında ve odun ateşinde pişirilen İstanbul simidinin tarihi Osmanlı'ya kadar dayanıyor. Saraylarda bal-kaymak ve şerbetle yenirmiş bu simitler. Simit deyince yan bileşenlerini de unutmamak lazım ki güzel bir simit keyfi, peynir ve çay olmadan düşünülemez!
Balık-ekmek: Balık-ekmek deyince akla Eminönü, Eminönü deyince de balık ekmek gelir tabii ki. Çarşıyı gezmeden önce İstanbullu'nun uğrak tabureleridir balık-ekmek satan amcaların seyyar arabaları. Yenmeden dönülmez derler ya, evet işte o lezzet balık-ekmek!
Lokma: Lokma aslında Ege'nin incisi İzmir'in meşhur tatlısı olsa da İstanbul'da da bir sokak lezzeti geleneği haline gelmiş efsane bir tatlıdır. Her sokak başında bulunmasa da illaki İzmir lokması gibi ağızda bir 'kıtırlık' istiyorsanız, sizi İstinye İskelesi'ndeki İzmir Lokmacısı'na alalım.
Turşu suyu: Osmanlı mutfağında 15.yy'dan itibaren turşu önem kazanmaya başlamış. Bu şöhret Türkiye'de bir gelenek haline gelmiş zamanla ve seyyar tezgahlarında, çarşı ve pazarlarda, hemen hemen her sokakta turşu suyu bulunur hale gelmiş. Hâlâ aynı lezzetini ve sokak lezzeti olarak önemini koruyor bu hem lezzetli hem de bi o kadar insan sağlığına yararı olan içecek.
Midye dolma: Midye dolmayı es geçmek olmaz. Bir Rum mezesi olan midye dolmayı İstanbul'da bir sokak lezzeti haline getirenler Mardinlilermiş. İstanbul'da en güzeli nerede yenir?' derseniz, Beşiktaş Çarşısı, Bostancı sahili ve Taksim demek mümkün.
Nohut/tavuk-pilav: Türk mutfağının vazgeçilmezi. Nohutu üstüne de biraz tavuk koyduğumuzda ortaya geleneksel bir sokak lezzeti çıkıyor. İstanbul sokaklarının nerdeyse her köşebaşında karşılaşacağınız nohut pilavın en meşhur olduğu yer Tarihi Unkapanı Pilavcısı elbette.
Et döner: İstanbul'da öyle lezzetli dürüm yapan sokak esnafları var ki düğünden çıkıp döner yemeye gelenleri biliyorum. Bunlardan biri de Bahçelievlerdeki Dürüm Durak. Bir karavanın içinde dürümlerini yapıyor.
Yeni nesil sokak lezzetleri mekanları
Taco ve Bao- Dirty Hands
Basta- Street Food Bar
Midye dolma-Midye mi?
Sosisli-Beer Hall
Dürüm-Dorom.co
HotDog-Jerrys Hot Dog