Değerli okurlarım. Sizlerden sayısız telefon, e-posta, faks, ve mektup alıyorum. Şikâyetlerden çoğu kırsal bölgelerden geliyor. Çoğu yürürlükteki mevzuatları aşamadığından dert yanıyor. İşte şikâyetlerden birkaçı:
Babam 65 yaş aylığı alıyor. İki kez felç geçirdi ve yatalak. Bu durumda özürlü maaşına dönüş yapabilmesi mümkün mü? Nermin Topçu- Rize
Nermin Hanım, öncelikle geçmiş olsun. Babanızın aldığı yaşlılık aylığını özürlü aylığına dönüştürebilirsiniz. Bunun için tam teşekküllü bir hastaneden alacağınız raporda özür derecesinin % 70 ve üzeri olması gerikiyor.
Yüzde 62 özürlü raporum var. Özel bir şirkette çalışıyorum. İşyerinin fiziki şartları uygun olmadığı için hareket alanım kısıtlı kalıyor. Durumu işyerindeki yetkililere anlattığımda "Boşuna yorulma. Maaşını banka hesabına yatırırız" diyor. Modern şekilde kovuluyoruz. Haklarımızı koruyan bir yasa mevcut mu? E.K. Niğde
Yurtiçinde İşe Yerleştirme Hizmetleri Hakkında Yönetmelik (Resmi Gazete Tarihi: 25.04.2009 sayı: 27210) hükümleri açık.
Madde 17: (2) Çalışan özürlü ve eski hükümlülerin aleyhine sonuç doğuracak şekilde, diğer kişilerden farklı muamelede bulunulamaz.
(3) Ayrımcılık veya farklı muamele gösteren kamu kurum ve kuruluşları ile işverenler için 26/ 9/ 2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 122'nci maddesi hükümleri uygulanır.
MADDE 18 - (1) İşverenler, işyerlerini özürlülerin çalışmasını kolaylaştıracak ve işin özürlü çalışana uygunluğunu sağlayacak şekilde hazırlamak, sağlıkları için gerekli tedbirleri almak, mesleklerinde veya mesleklerine yakın işlerde çalıştırmak, işleriyle ilgili bilgi ve yeteneklerini geliştirmek, çalışmaları için gerekli araç ve gereçleri sağlamak zorundadır. Yönetmelikte belirtilen bu hükümlere rağmen, işverenin olumsuz tutumu devam ediyorsa yasal haklarınız için dava açın.
Aylık gelirim bin lira. Eşim çalışmıyor. Kiram 400 lira. İki çocuğum da okula gidiyor. Elime kalan para 100 lira. Bu parayla hasta anneme bakamıyorum. Özürlü maaşı alabilir miyiz? Bize bir yol gösterin. Behiye Çınar- Karabük
Değerli okurum. Sizin durumunuzdaki kişileri de aydınlatmak için evinize giren para üzerinden bir hesap yapalım. Kiranız 400 lira, sair harcamalarınız 250 lira. Çocuklarınızın da eğitim masrafı 250 lira. Annenize de 50 lira nafaka veriyorsunuz. Size kalan tutar 50 lira. Bu hesaba göre anneniz, 2022 sayılı Kanun'un 1'inci maddesinde belirtilen muhtaçlık sınırının altında kalıyor. Bu durumda yasadaki hükme göre annenize özürlü maaşı bağlatabilirsiniz. İkamet ettiğiniz yer il ise defterdarlığa, ilçe ise mal müdürlüğüne başvurun.