İzmir'in ilçesi Çeşme'nin yıldızı her geçen gün daha çok parlıyor. O kadar ki, Bodrum'a bile kafa tutuyor. İş dünyasından cemiyet hayatının ünlülerine, sanatçılardan sporculara kadar birçok ünlü ismin tatil için ilk tercihi olan Çeşme, tatilcilere birçok şeyi bir arada sunuyor. Çeşme deyince ilk akla gelen tabii ki, denizkum- güneş... Denize girmek için bir iki ay daha varsa da yazın gidecekler için Çeşme'nin plajları hakkında biraz bilgi vereyim. Çeşme'de kilometrelerce uzanan sahil şeridi boyunca birçok plaj ve koy bulunuyor. Çeşme'nin en çok tercih edilen plajlarının başında Ilıca Plajı geliyor. Boyalık Koyu da plajlarıyla dikkat çekiyor. Paşalimanı, hem tarihi hem de doğal güzelliklere sahip Ildırı, Dalyan ve Sakızlı plajları da çok güzel.
KENDİNE ÖZGÜ LEZZETLERİ VAR
Ege Denizi'nin masmavi ve berrak suları, bölgenin zeytin ağaçlarıyla süslenen yemyeşil doğasının yanı sıra yöreye özgü lezzetler de bu ilçeyi çekici kılan özellikler arasında yer alıyor. Ege mutfağına özgü lezzetlerin en güzellerini tadabileceğiniz Çeşme, deniz ürünlerinden mezelere, zeytinyağlı çeşitlerinden adı Çeşme'yle özdeşleşen kumruya kadar birçok lezzet sunuyor. Taptaze balıklar, midyeler, ıstakozlar ve ahtapotlarla, saf zeytinyağıyla hazırlanan zeytinyağlı çeşitleri, bölgeye özgü mezeler ve kumrusuyla ünlü Çeşme, akıllarda olduğu kadar damaklarda da iz bırakıyor. Artık her yerde rastlanan kumruyu, nam-ı diğer İzmir kumrusunun en lezzetlisini Çeşme'de tadabilirsiniz. Çeşme'de tadabileceğiniz özel lezzetlerden biri de yöreye özgü sakız reçeli...
ÇEŞME'NİN PABUCUNU DAMA ATTI
Çeşme'nin gezilecek ve görülecek yerlerinin başında Alaçatı geliyor. Hatta son yıllarda Çeşme'nin önüne geçmeye başladı. Rüzgarın eksik olmadığı, ziyaretçilerini yeldeğirmenleriyle karşılayan Alaçatı, ilçenin en çok ziyaretçi çeken yeri. Kendine özgü mimariye sahip taş evleri, Arnavut kaldırımlı sokakları, begonvillerle süslü balkonları, sakız kokan havası, birbirinden lezzetli deniz ürünleri ve Ege mezeleriyle büyülü bir atmosfer sunuyor. Sempatik sokaklarında yer alan mekanları da deniz ürünlerinde kumruya, zeytinyağlı çeşitlerinden Ege mezelerine kadar birçok lezzeti bir arada sunuyor. Şirin butik oteller, sanat galerileri, yörenin dokusunu taşıyan restoran ve kafeleriyle Alaçatı, ziyaretçilerini bambaşka bir dünyanın içerisinde gibi hissettiriyor.
BUTİK OTELLER TERCİH EDİLİYOR
Artan ziyaretçilerine rağmen kendine özgü havasını koruyan Alaçatı, yöre mimarisiyle uyumlu butik otelleri, kafeleri, restoranları ve çarşılarıyla gelenleri kendisine hayran bırakıyor. Bu arada Alaçatı'ya gideceklere bir otel tavsiyem var. Bence Alaçatı'nın en iyi butik otellerinden biri Agrovela Hotel. Zaten Alaçatı'da daha çok butik oteller tercih ediliyor. Alaçatı'nın merkezindeki otel, mimarisi, dekorasyonu, havuzu, bahçesi ve sunduğu hizmetle keyifli bir tatil vadediyor. Bir de Alaçatı'da bir restoran önereyim. Nisan başındaki Alaçatı Ot Festivali ile birlikte kapılarını açan Hammam adlı restoranın iddialı bir menüsü var. Sektörün ünlü isimlerinden Serkan Koca'nın işlettiği restoran, gece yarısından sonra da kulübe dönüyor. Son olarak mayıs ve haziran Çeşme ve Alaçatı'nın en güzel zamanları. Çünkü temmuz ve ağustos ayları o kadar kalabalık oluyor ki, yeterince keyfini çıkaramayabiliyorsunuz.
RÜZGAR SÖRFÜ ÖĞRENİN PAZARINDAN ALIŞVERİŞ YAPIN
Türkiye'nin ve dünyanın önemli windsurf (rüzgar sörfü) merkezlerinden bir tanesi olan Alaçatı'ya yolunuz düştüyse, denizle rüzgarın keyifli birleşimi olan bu spor dalını denemeden dönmeyin. Windsurf bilmiyorum diye üzülmeyin, adım başı bir windsurf okulu var, birine girin ve ders alın.
Ege mutfağının özellikle de Çeşme ve Alaçatı çevresinin meşhur tatlarından kabak çiçeği dolmasını tatmadan beldeden ayrılmayın; zira bu yemeğin en lezzetli halini yalnızca burada yiyebilirsiniz. Kabak çiçeğiyle yapılan dolma başta olmak üzere çeşit çeşit zeytinyağlı alternatiflerini tadabileceğiniz yöresel tatlar sunan mekanlara uğramadan Alaçatı'yı terk etmeyin.
Sakız ağacı, Çeşme ve Alaçatı'nın simgeleşen bitkilerinden; dolayısıyla buralarda sakıza dair her türlü lezzeti tatmak mümkün. Sakızlı muhallebi, kahve, dondurma, reçel ve kurabiye... Alaçatı'dan bu ürünlerden satın alabilir sevdiklerinize de götürebilirsiniz.
Alaçatı'nın belki de en keyifli yanlarından biri olan Alaçatı kahvaltıları, organik sebze ve meyvelerin, doğal reçellerin, Ege peynirlerinin, köy yumurtalarının en lezzetli halleriyle doyumsuz tatlar sunuyor. Alaçatı'da kahvaltı keyfi sürebileceğiniz birçok kahvaltı mekanının yanı sıra butik oteller de yöresel kahvaltı servis ediyor.
Her cumartesi günü geniş bir alanda kurulan Alaçatı Pazarı, yöreye özgü zeytin, peynir, yeşillik, sebzemeyve gibi tatların en tazelerinin olduğu, gezmesi keyifli bir Alaçatı aktivitesi olarak yöreye gelenler için uğranmadan geçilmeyecek yerler arasında ilk sırada sayılabilir. Alaçatı Pazarı'nı gezmeden Alaçatı'dan ayrılmayın.
Alaçatı Çarşısı'nı en sona koydum ama zaten Alaçatı'ya gidip de çarşısına görmeden dönmeniz mümkün değil. Çünkü alışverişin dışında yeme-içme ve eğlence için de çarşıya gitmeniz gerekiyor. Alaçatı Çarşısı, tasarım atölyelerinden en şık butiklere, keyifli kafelerden lezzetli restoranlara, barlardan gece kulüplerine kadar birçok şeyi bir arada barındırıyor.