Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AHMET ÇAKAR

Hakeme baskının yolu açıldı

Ö.Ü: Türkiye'de baskılardan hakemlik yapmak zor. Sen de yaptın. Hakemlerin kötü performans göstermelerinin nedeni nedir?
A.Ç: Dünyanın her yerinde hakem baskı altında maça çıkar: İtalya'da farklı mı? Güney Amerika daha beter. Türkiye'de hakemlerin çok önemli güvencesi var. 25 yıl Türkiye'nin en mayınlı bölgelerinde görev yaptım. Fiske bile vurulmadı. Türk polisi, güvenlik güçleri, hukuk sistemi hakemini hiçbir ülkede olmadığı kadar iyi korur. Doğruyu yapan hakem TV yorumlarında aklanır. Hakemlerin üzerindeki baskıyı kompanse edecek mekanizmalar çok sağlam.
Ö.Ü: Tersi de oluyor. Yorumcuların söyledikleriyle hakemler hakkında tepkiler alevleniyor.
A.Ç: Hakem hatalıysa oluyor. Bence Türkiye'de hakemler yeteneksiz. Eğitimsiz demiyorum. Yeteneksizse, Collina ile yatıp kalksın bir şey olmaz. Hakemlik sanatçılıktır. Türk hakemliğinin patronu Oğuz Sarvan, hayatı boyunca lider olamamıştır, vizyonu dardır. Asla "Ahlaksızdır. Kulüplerle ilişkisi vardır" diye suçlamam. Ama Sarvan'ın yönettiği hakemler ve onun çizdiği politika işi bu hale getirdi. Geçmişte hakeme güvensizlik mafyöz ilişkiler veya belki de etik olmayan işlerden dolayıydı. Şimdiki güvensizlik yetenekleri tartışıldığı için. İkisi de çok kötü.
Ö.Ü: Hakemlere iki tavsiyem var. Bir, kolay kart gösterilmesin. Hem hakemi zora sokuyor hem maçı geriyor. İkincisi, Türkiye'de belli baskılar yüzünden büyükler zaten kollanıyor. Bari zayıfı ezmeyin.
A.Ç:
20 sene önce Avustralya'da Dünya Gençler Şampiyonası'nda beraberdik. Bunu Türkiye'ye itiraf ediyorum. Hakemliğin 'H'siyle uğraşmamış Ömer Üründül'ün, benim faal hakemlik vizyonuma devrin MHK başkanları kadar katkısı olmuştur.
Ö.Ü: Sana destek vermek için geldim oraya.
A.Ç: Hakemliğin tekniğini benim kadar bilmeyebilir Sayın Üründül, ama vizyon çok önemlidir. Bir gün Türk hakemliğinin patronu olursam, ki düşünmüyorum, yapılacak tek eğitim var: Maçı olmayan hakemlere hafta sonu İtalya, Almanya, İngiltere, İspanya liglerinden 6-7 maç izlettiririm. Başlarında ben olurum. Hakemin vücut dilinden, kart uygulamasından, koşu şeklinden gibi birçok teknik dalda eğitim yaparım. İtalya'da da, İspanya'da da hakem yanlış penaltı veriyor. Ama kaleye giren topa önce hentbol, sonra ofsayt, sonra gol demiyor.
Ö.Ü:
Trabzon maçındaki Fırat Aydınus'un yönetimi beni çok yaraladı.
A.Ç: Beni ürküttü.
Ö.Ü: Aydınus herkesin güvendiği bir hakemdi. Bir haftalık baskı sonrası tek taraflı inanılmaz kötü bir yönetim. Birinci sınıf hakemin bu kadar kritik dönemde bu kadar bir tarafı kollaması kulüplerin hakemlere baskısını artırır. "Aydınus'u dahi istediğimiz şekle soktuk" diyecekler.
A.Ç: Fırat Aydınus, çok önemli ve çok tehlikeli bir olaya yol açtı: Bağırsınlar, çağırsınlar, hakemim teslim olsun. Bu, Türkiye'de en son istenen durumdur. Oğuz Sarvan bu işi üstelik böylesine güven ortamında becerememiştir. Sarvan ve ekibi görevi ya bırakmalı, ya bıraktırılmalıdırlar. Burada görev Futbol Federesyonu Başkanı Mahmut Özgener'e düşüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA