Siyasetçi nerede ne konuşacağını, nasıl davranacağını iyi bilmeli… Tepkilerin sonuçlarını başka adrese fatura etme yoluna gitmemeli. Önce kendini sorgulamalı… Ağzından çıkanı kulağın duyma misali…
Ülke olarak önemli günlerden geçtiğimiz şu günlerde terör örgüt üyelerini ziyaretten söz edip ardından şehit cenazelerinde boy gösterme hevesinin kursağında kalmasına 'şov'lu yaklaşım göstermeyeceksin.
Israrcı yaklaşımın 'art' niyeti doğurur. Toplumsal mühendisliğin olmadığı gerçeği ortada... Siyasi mühendisliğinin ise geçer not almadığı da malum. Hal böyle olunca şahsını düşürdüğün durumdan ziyade temsil ettiğin siyasi partinin tabanını yok sayman akla ziyan. Mevcut tutumun siyasi mevta olma yolunda hızlı ve emin adımlarla seni çöplüğe sürüklüyor.
Son birkaç güne sığdırdıklarını özetleyecek olursak; Polislerin ardından kendini protesto edenlere 'Çakallar' diyerek hakaret ettin. Buda yetmezmiş gibi, biri şehit dayısı, diğeri polis eşi, bir başkası kendi partinin uyuşturucu bağımlısıydı.
Tahriklerinin tepkiye yol açması insanın ruh haliyle doğru orantılıdır. Ya tahriklerden vazgeçeceksin, ya da tepkilere sızlanmayacaksın. Kim ne ekiyorsa onu biçiyor. Biçmek istemediğin sonuçları ekmeyeceksin. Kendi ruh ve akıl sağlığının sorgulanmasını istemiyorsan toplumun aklı ile alay etmeyeceksin.
Ruhsal sağlığı korumak için olumlu düşünmenin olumlu gücünden yararlanmak gerekir. Ancak bunu polyanacılık ile karıştırmamalı…
'Kabullenmek', 'Rıza göstermek' bu kavramların iyi anlayarak yaşamımıza sokmak gerekir. Bazen olayları değiştiremeyeceğimizi kabul etmeliyiz. Tıpkı ruh sağlığı sorunu yaşayanlar gibi…
Uygun meslek seçmeyenlerin sanırım ruh sağlığı bozulabiliyor. Örneğin insanlarla uğraşmayı sevmeyen, analatik düşünmeyen, psikolojiyi sevmeyen, dış mekânda bulunmayı sevmeyen, toplumla barışık olamayan birinin psikoloji alt üst olabilir.
Çevremizde olumlu insanları tutmalı, olumsuz tiplerden hızla uzaklaşmalı…
Beklentilerimizi iyi ayarlamalıyız. Aşırı beklenti beraberinde mutsuzluk getirebilir. Sürekli ağlayan, şikâyet eden bir siyasetçiden fazla beklenti toplumu da mutsuz kılıyor. Ah Kemal aaah… Yaşama değer katacak işler yap. Yaptığın işi değerli gör. Eğer işinizi sevmiyorsanız bu ruh sağlığınızı üzebilir.
Ne geçmişe ne geleceğe bak, bugüne bakmayı öğren sorunun kalmayacak.
Duanın gücünü unutmamak lazım…