Almanya, borç krizi ile mücadele eden Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalması ile ilgili tutumunu değiştirdi. Spiegel dergisinin hükümet çevrelerine dayandırdığı habere göre, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden ayrılmasına yeşil ışık yaktı. Yunanistan'da yapılacak erken seçime dikkati çekilen haberde, Alman hükümetinin, seçimlerin ardından Radikal Sol İttifak (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras'ın iktidara geldiğinde tasarruf politikasından vazgeçmesi ve ülkenin borçlarına öncelik vermemesi durumunda Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden ayrılmasını hemen hemen kaçınılmaz olarak gördüğü kaydedildi.
YUNANİSTAN'I UYARDI
Schaeuble de geçen hafta Yunanistan'ı, tasarruf politikalardan vazgeçmemesi gerektiği yönünde uyararak "Yunanistan başka bir yoldan giderse bu zor olacak. Erken seçimler Yunan hükümeti ile yapılan anlaşmalarda bir şey değiştirmez. Her yeni iktidar kendisinden önceki hükümetlerin yaptığı anlaşmalara riayet etmesi lazım" ifadesini kullanmıştı. Öte yanan, Euro karşıtı "Almanya için Alternatif" partisi Eş Başkanı Bernd Lucke, Başbakan Merkel ve Maliye Bakanı Schaeuble'nin geç de olsa Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkabileceğini idrak etmelerini memnuniyetle karşıladığını belirtti. Yunanistan gibi küçük bir ülkenin kontrollü bir şekilde Euro Bölgesi'nden çıkmasının sağlanması için uygun mekanizmaların bulunduğunu belirten Lucke, her uzmanın bunu bildiğini öne sürdü. Angela Merkel'in iddialarına karşı olarak muhalefetten de tepki geldi. Almanya'da Sol Parti Eş Başkanı Bernd Riexinger, "Alman hükümeti Yunanistan'da krizi tırmandıracak bir bombayı ateşliyor" değerlendirmesinde bulundu.
TSİPRAS:BORÇLAR İÇİN AB İLE "NEW DEAL"
Yunanistan'da 25 Ocak'ta yapılacak seçimler, ekonomik krizle boğuşan ülkenin geleceğini belirleyecek düzeyde olacak. 2012 yılından bu yana iktidarda bulunan iki partili koalisyon hükümetine "savaş" ilan eden ana muhalefet radikal sol SYRİZA partisi, son nabız yoklamalarına göre 3 puan önde bulunuyor. SYRİZA'nın lideri Aleksis Tsipras, koalisyon hükümetini, Yunan halkını sefalete sürüklemek; yabancı kreditörlere teslim olmak; işsizliğini artırmak ve özetle itibarsızlaştırdıkları ülkeyi batırmakla suçladı.