SABAH'ın internet sitesinin sürekli bazı takipçileri, bir unsurdan rahatsız. Bir süredir, sıkıntılarını farklı ifadelerle dile getiriyorlar.
Bunlardan biri Timur Türkan. Şöyle bir notu var:
'Gazetenin internet sayfalarında bazen gezindiğimde, bir haberi tıklayınca yeni bir sayfa açılıyor. Haberin ilk cümlesinin devamını okumak için bir kez daha tıklıyorsun, ikinci cümlesi, bir daha tıklıyorsun yeni sayfa ve üçüncü cümlesi.. Yani haber bitene kadar tabii eğer sabredebilirsem 20-30 kere tıklıyorum. Bunun neresi gazetecilik? Bu resmen cinlik ve üç kâğıtçılık. Anlıyorum her tık para demek, ama bu haberde de olmaz ki. Ayrıca ben ve benim gibi çoğu kişi de haberin devamı için tıklamıyor, sayfadan çıkıyor. Bunun karşılığında okuyucu haberden, gazeteden uzaklaşıyor. Bence bundan bir an önce vazgeçin, yoksa okuyucu sizden vazgeçecek. Benden söylemesi..'
Konuyu, SABAH internet Genel Yayın Yönetmeni Özgür Yici'yle paylaştım. Son zamanlarda artan bu eleştirilerle ilgili açıklamasını istedim. Cevabı şöyle oldu:
'Okurumuzun bahsettiği haber sayfaları aslında farklı fotoğraflarla kıymet bulan sayfalar. Örneğin geçenlerde ajanslar 'Dünyanın yeni 10 harikası açıklandı' diye bir haber geçti. Çoğu haber sitesi harikalardan birinin resmini yayınlıyor ve haberi tek bir metin halinde kullanıyor. Biz her birinin yazısının yanına fotoğrafını da koymak istediğimiz için yazıyı iki üç cümlelik parçalara ayırdık.
10 küsur parça etti. Ancak bu arada sabah.com.tr okuyucusu da tüm yeni harikaların resimlerini görmüş oldu. Timur Bey'in bu eleştirisinde gerçek payı yok da değil. Kimi okur tercihini metni bir kerede okumaktan yana kullanabilir.
Sitemize bu yüzden yeni bir özellik ekledik, biz hızla ulaşılması gereken haberleri acilen tek parça halinde verirken, ('Ergenekon operasyonunda yeni gözaltılar', 'Başbakan'dan kritik İsrail açıklaması' gibi) gezilmesi keyifli olan ve aciliyetten ziyade haberdar etme özelliği taşıyan, görsel malzeme bakımından zengin başka haberleri parçalıyoruz. Bu editoryal bir tercihtir ve çokça beğenildiğine kanıt olarak bir yıl içinde iki katına çıkan tekil kullanıcı sayısı da gösterilebilir.'
'Ama yine de okurlarımızın bu eleştirisini dikkate alıyoruz. Geçen hafta bu konuya özel bir toplantı gerçekleştirdik. Bu tip sayfalara 'bütün metni tek sayfada gör' diye bir seçenek koyduracağız. Parçalı okumak istemeyen okuyucu buraya tıklayarak haberi tek bir metin halinde görecek. Böylece her iki okur tipine de isteğine göre hizmet sunmuş olacağız. Timur Bey'e de size de bu konuya ilgi gösterdiğiniz ve kendimizi açıklama fırsatı verdiğiniz için teşekkür ediyorum.'
Yici'nin ilan ettiği yeni uygulama pek çok kullanıcıyı memnun edecek türden. Gerçekten de en ciddi gazete web sitelerinde de 'parçalanmış içerik' kullanılır, ama daha görsel, grafik veya istatistik içeren 'galeri' formatında. Oysa haberin bir bütünlüğü var ve kullanıcı çok uzun bir zamana sahip olmayabilir. Bu tür 'okur' haberi (bilgiyi) bir tablet gibi yutmak ve devam etmek ister.
Bu yüzden farklı bir seçenek eleştirilerin önünü kesecektir.