'KIYAK'TA söz hakkı, muhabir Erhan Öztürk'te
Türkiye'de imar mevzuatını en iyi bilen gazetecilerden biri olduğunu kaydeden Öztürk, şu ana kadar yaptığı hiçbir habere tekzip veya mahkeme kararı gelmediğini yazmış. "Haberin birinci muhatabı" olarak şu görüşleri okurlarla paylaşmak istiyor:
- Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk yaptığı açıklamada, 'İhalenin yasal şartları yapıldı' şeklinde konuşmuştu. Ancak bir yerin ihale edilebilmesi için, plan onayı gerektiğini, yani planı olmayan bir yerin ihale edilemeyeceğin, Sayın Öztürk de iyi bilmeli...
- Bu ihale yapılırken, ihale ilanı neden Bursa'da yayımlanan bir yerel gazetede çıktı? Sayın Öztürk, 'Biz Basın İlan Kurumu'na gönderiyoruz, onlar istediği gazeteye ilanı veriyor' dedi. Ancak ne tesadüftür ki Kadıköy Belediyesi'nin bütün benzeri işleri Bursa'da yayımlanan bu yerel gazeteye veriliyor. Ayrıca ilanı verenin taleplerini ciddiye alır Basın İlan Kurumu ...
- Haberi yaparken herhangi bir önyargıyla yapmadım. Gazetecilik objektiflik gerektirir. Kaldı ki ben iyi bir Fenerbahçeliyim. Bu haberi yazdıktan sonra benim Fenerbahçeli olduğumu bilen arkadaşlarımın çoğunun 'Niye yazdın' diye tatlı sert çıkışları oldu. Ancak ben FB'lilikten öteye, öncelikle gazeteciyim. Haberi gazetecilik refleksiyle yazdım.
- Bu ihale 'hibe' değil, 'kıyak'tır. Nedenleri çok basit. İstanbul'un en değerli yerinde 58 dönümlük arazi spor alanı diye Kadıköy Belediyesi'ne veriliyor. TOKİ'nin gecekondu önleme bölgesi içinde kalan ve kamulaştırılan 2 milyon 750 bin metrekarelik arazinin tamamı plansız ve sıfır emsale sahiptir. Yani arazi alındıktan sonra planı yapılıp, projelendirilecek. Kadıköy Belediyesi daha planlarda gecekondu önleme bölgesi olarak bilinen, spor alanı olarak TOKİ tarafından tahsis edilen araziyi plansız bir şekilde ihaleye çıkardı. İhalenin ilanı İstanbul'da binlerce ihale gazetesinde değil, Bursa'da yayımladı. Eğer bir kıyak yapılmamışsa neden diğer spor kulüplerine bu konuda bir çağrı yapmadı Sayın Öztürk? Ayrıca neden bu ihaleye sadece Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ile kulüp Müdürü Serkan Acar katıldı?
- Kadıköy Belediyesi, söz konusu arazinin benzeri alanları diğer kulüplere aynı şartlarda ihale edecek mi? Bu ihale ilanı İstanbul'da değil, Bursa'da yayımlanan bir yerel gazetede mi çıkacak?
- Söz konusu ihale ilanında Kadıköy Belediyesi, 'İleride bir imar artışı olursa, bu artıştan belediye anlaşmalar çerçevesinde hak talep eder' diye bir madde koymadı. Mevcut arsada yapılacak alışveriş merkezi, dükkânlar ve benzeri yerlerden yüzde 1 oranında belediyeye gelir sağlanacak şeklinde anlaşma yapıldı. Ancak Fenerbahçe araziyi alır almaz plan tadilatı talebinde bulundu. Bulunduğu talebin ayrıntılarını bir dosya halinde Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu'na verdi. Komisyon üyeleri bodrum katlar, arazi eğiminden oluşacak diğer alanlar ve yer üstüne yapılacak yapılarla birlikte emsalin yaklaşık 3'e çıktığını belirtiyor. Yani yapılaşması sıfır olan bir alan birden 3 emsale çıkıyor. Bu şartlarda yapılan ihale 'kıyak' değil ise nedir?
- Spor kulüplerinin ülke tanıtımına yaptığı katkı düşünüldüğünde ben gazeteci olarak bu ihaleye tabii ki karşı değilim. Ancak bu ihalede kulübün talep ettiği emsal artışları oranında belediyenin kira gelirlerinden payı artırılabilir. Bu da sözleşmeye konulabilir. Bunların hiçbiri yapılmamış. Plansız bir arazinin 'yasal ihale' ile yapılması nasıl ifade edilebilir? Ayrıca Fenerbahçe'nin istediği emsalle ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi'nin İmar Komisyonu'nda komisyon üyeleri arasında tartışmalar olmuştur. TOKİ tarafından 'spor alanı' diye bağışlanan bir arazinin ticaret, alışveriş merkezi alanına dönüştürülüyor olması 'kıyak' değil ise nedir?