"Vatanseverlik" de pek çok benzer kavram gibi telaffuz edildiği coğrafyalara göre değişen anlamlar içeren bir kavramdır. Bu kavramın en çok kullanıldığı ve vatan uğruna bile bile ölümlerin 2'nci Dünya Savaşı'nda en yoğun biçimde gerçekleştiği Japonya'da, artık vatanseverlik en az kullanılan kavram olmuş.
Kamikaze
Konu "Kamikaze" diye bilinen intihar uçuşlarına ilişkin kamuoyu yoklamasında gündeme gelmiş. 2'nci Dünya Savaşı'nda 4 bin uçağın pilotları, kamikaze yapmakla görevlendirilmiş. Bu intihar uçuşlarından yüzde 10'u başarılı olmuş ve Müttefiklere ait çarptıkları 50 gemiyi batırmışlar.
Bir anket
BBC'nin Tokyo muhabiri Mariko Oko, savaştan 70 yıl sonra genç Japonlara kamikaze uçuşları hakkında ne düşündüklerini sormuş. Bu gençlerden hiçbiri kamikaze pilotluğunun vatanseverlik anlamına geldiğini söylememiş. Zaten savaş sonrası yıllarda yapılan anketlerde kamikazenin, aileye karşı devlet tarafından işlenen bir suç olarak görüldüğü anlaşılmış. Kamikaze pilotluğunu da bilinçsizlik ve çılgınlık olarak görüyormuş genç Japonlar.
Vatan için savaşmak
BBC'de yayınlanan 2015 tarihli Win/ Gallup anketine göre "Vatanım için savaşırım" diyenlerin ülkelere göre oranları şöyleymiş:
- Pakistan: yüzde 89/ -Hindistan: yüzde 75/ -Türkiye: yüzde 73/ - Çin: yüzde 71/ - Rusya: yüzde 59/ - ABD: yüzde 44/ - İngiltere: yüzde 27/ - Japonya: yüzde 11.
Görüldüğü gibi iki atom bombası yiyerek sonuçlanan bir savaş Japonların aşırı milliyetçi yapılarını böylesine değiştirmiş. Bakalım Kuzey Kore ile Trump'ın adeta kişisel rekabeti haline dönüşen ve Japonya üzerinden geçen füzelerle gelişen gerginlik Japonları yeniden savaşçı yapacak mı?