Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

İmaj değiştirmek çok da zor bir iş değildir

Kasımdaki Amerikan başkanlık seçimine uzanan yolda Cumhuriyeçi Parti'nin en güçlü adayı Donald Trump, New York'taki ön seçimi kazandıktan sonra imajını değiştirmeye karar vermiş. "Yabancı düşmanlığı" ve "İslamofobi" söylemleri ile Cumhuriyetçi Partili radikal seçmenlerin beğenisini kazanan Trump, Başkan adayının belirleneceği konvansiyonda gereken 1237 delege oyunu alabilmek için, bundan böyle ılımlı bir imaj sergileyecekmiş.

Güvercinden miğfere
Siyasetin özünde böyle gerçekler de var sonuçta... Siyasetçinin "İmaj"ı, siyasetçinin gerçek kimliğini genellikle yansıtmaz. Biz de demokrasi tarihimizde böyle durumlarla karşılaşmadık mı?
Rahmetli Bülent Ecevit, CHP'nin Genel Başkanı olduktan sonra "Barış"ı simgeleyen güvercin görüntüleri ile topluma uzlaşmacı bir imaj sunmuştu.
Derken Başbakan oldu ve 1974 Kıbrıs Harekâtı sonrasında Ecevit'in imajı, miğferli posterlerine dayalı biçimde oluşturuldu. "Kıbrıs Fatihi"nin kim olacağı üzerindeki tartışmalar sonunda, Ecevit ile Erbakan'ın koalisyon ortaklığı sona erdi.

Kraliçe'nin imajı
İmajı değiştirmek de galiba çok zor bir değil... Örneğin önceki gün İngiltere'de 90'ıncı yaş dönümü kutlanan Kraliçe Elizabeth'in imajı, müteveffa ya da maktul gelini Lady Diana sevgilisi El Fayed'le birlikte Paris'te bir trafik kazasına kurban edildikten sonra yerle bir olmuştu... O dönemde yapılan nabız yoklamalarında, İngiliz halkı kraliyet kurumuna bile karşı tutum sergiliyordu. Sebep de Kraliçe'nin kalpsiz bir kayınvalide olarak Lady Diana'nın trajik ölümüne karşı gösterdiği duyarsızlıktı.

İmajı değiştirmek
Ama dönemin Başbakanı Tony Blair duruma müdahale etti. Kraliçe'yi Lady Diana için bir mesaj yayınlaması ve onun hatırasına saygı olarak Saray'ın kapısına bir çiçek koyması için ikna etti. Kraliçe'nin toplum gözündeki imajı, bu davranışları ile bir anda değişti. 90'ıncı doğum günü kutlanırken, kimse o eski imajı hatırlamıyordu. İngiliz halkı Elizabeth'in tahttaki 64 yılında ülkesine hizmet ettiğini vurgulayarak şükran duygularını seslendiriyordu.

İmaj önemlidir
Bütün bu gibi durumlardan çıkarılabilecek sonuç, toplumların hafızasının çok güçlü olmadığı şeklinde midir? Mesela Donald Trump bundan sonraki söylemleri ile Meksikalı göçmenlere şefkatle yaklaşan, İslam dünyasına karşı anlayışla seslenen bir siyasetçi mi olacak? Bekleyip göreceğiz... Ama bilelim ki siyasetçilerin bazıları için "Gündüz külahlı gece silahlı" olmak durumu normaldir... Önemli olan dışa vuran imajlarıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA