Aslında üzerinde durulması gereken mesele "Yeni Türkiye"den öteye "Yeni Dünya"yı, kimlerin anladığına ve kimlerin anlamadığına ilişkindir.
Şu akıllı cep telefonlarını ve bunların nasıl kullanıldıklarını bir düşünün... Bir karikatürde yeni dünyanın eskisinden farkı, bir trafik tabelasındaki uyarı ile anlatılıyordu. Tabelada "Burada telefonlarına SMS mesajları yazarak geçen yayalar var... Dikkat edin" uyarısı vardı...
Cumhurbaşkanı seçim kampanyasını "Ekmek" kavramına endeksleyen yaklaşımın mimarları, Yeni Türkiye'de insanların ekmeğin tazeliği kadar akıllı cep telefonu modellerinin tazeliğine de baktıklarının farkında değiller mi?
O kadar farklı ki
"Eski Türkiye"de bırakın Kürt seçmen tabanına hitap eden bir cumhurbaşkanı adayının çıkmasını, Kürt seçmen tabanına hitap eden bir siyasi partinin varlığını Anayasa Mahkemesi kabul eder miydi? Partileri musluk kapatır gibi kapatmak, bizim anayasa yargımızın vazgeçilmez bir uygulaması değil miydi?
Mesele "Kuşak Farkı"ndan değil "Beyin Farkı"ndan kaynaklanıyor... Bazı beyinler değişimi algılayamıyorlar. Bunlar artık Ukrayna insanının Rus vatandaşı olmadığının, Türkiye'nin kent ağırlıklı nüfusa sahip olduğunun, yağmur yağmadığı zaman kırsaldaki "Ya buğday rekoltesi düşük olursa" ağırlıklı endişesinin yerini kentlerdeki "Ya duş yapacak su bulamazsak" ağırlıklı endişesinin aldığının farkında değiller...
Bir tarihi olayı o tarihin koşullarından soyutlayıp ve o olayın mimarlarından daha katı yorumlayıp, bugünün dünyasına tabu ya da slogan olarak taşımak, bir çeşit beyin özürlülüğü değil midir?
Hiyerarşilerin sonu
"Bilişim Çağı" sade teknolojiyi değil siyaseti de, ekonomiyi de ve tüm toplumsal ilişkileri de eskisinden çok yoğun karmaşıklıklar içine taşıdı... "Hiyerarşi"lerin yerini "Network"ler aldı... Alt kimlikler üste çıktı... Oligarşiler kitleler karşısında etkisizleştiler... Söylemlerini kitlelerle paylaşmayı ve onları inandırmayı başaran siyasetçiler, tabuları yerle bir ettiler... Eski dünya bağımlısı beyinlerin Amerika'da bir siyah derilinin Başkan seçilmesini ve Komünist Çin'in dünya kapitalist ekonomisi ile entegrasyona girmesini kavramaları mümkün müdür?
Şu anda akıllı cep telefonlarını babalarından daha iyi kullanan bilgisayar çağının kuşakları da, henüz "Kullanıcı" konumundalar. Kısa süre sonra kullanımına hakim oldukları aygıtların nasıl icat edildiğini, bunları dünya pazarlarına sunan girişim gücünün ne tür karmaşık ilişkileri gerçekleştirmeyi başardıklarını da merak edecekler.
Tayyip Erdoğan takıntısı
Bunların önüne "Ekmek"le çıkmak gerçekten anakronik bir davranıştır... Bugünün karmaşık siyaset ve diplomasi ilişkilerine, geçen yüzyıldan kalma "Ezberletilmiş bilgiler"le yorum getirmek veya "Tayyip Erdoğan takıntısı" ile sekterliği siyasetin yükselen değeri biçiminde sunmak, barış arayışlarını sabote etmeye çalışmak, hangi akla sığar?
Bereket Yeni Türkiye'nin "Halk"ı bunlardan çok farklı...
"Vizyon" kavramını Türk siyasetinin gündemine sokan Turgut Özal'a yaşatılanlar unutulmadı... Artık bu halk "Tayyip Erdoğan'ın vizyonuna biz sahip çıkacağız" diyor...