Hafta sonunda BBC'nin internet sitesinde iki haber vardı.
Bunlardan birincisine göre Amerikalılar 2011'de ev hayvanları, kedileri köpekleri için 50 milyar doların üzerinde harcama yapmışlardı.
Bu 50 milyar doların yüzde 65'i mamalara ve veteriner harcamalarına gitmişti.
Hayvan otellerini, berberlik hizmetlerini, gecelik bakıcılığı sunan "Servisler"e (Pet Services) ödenen para 4 milyar doları bulmuştu.
Ev hayvanlarının sigortalanması karşılığında 450 milyon dolar ödenmişti. Hayvanlar için yapılan biyonik oyuncaklar, çeşitli çiğneme malzemesi ve giysiler de, üreticilerine milyonlarca dolar kazandırmıştı.
Çin'in askeri harcamaları
İkinci haberde ise, Çin Halk Cumhuriyeti'nin 2012'de askeri harcamalarının bir yıl öncesine oranla yüzde 11.2 artarak 106 milyar dolara ulaşacağı duyuruluyordu.
Bu artışın dünya barışına yapacağı olumsuz katkılar yorumlanırken, ABD'nin yıllık askeri harcamalarının da 740 milyar dolar olduğu hatırlatılıyordu.
Aynı haberde dünyadaki büyük askeri harcama yapan ülkelerin yıllık harcamaları da şöyle sıralanmıştı:
ABD- 740 milyar dolar/ Çin- 106 milyar dolar/ İngiltere- 64 milyar dolar/ Rusya- 53 milyar dolar/ Hindistan- 32 milyar dolar.
Türkiye'deki ev hayvanları için yapılan harcamaların rakamını bilmiyorum.
4'üncü büyük ordu
Başta "Jane" olmak üzere askeri bilgileri içeren katalogları kontrol ettiğimde ise Türkiye'nin silah altındaki askeri personel sayısı açısından dünyadaki 4'üncü büyük orduya sahip olduğunu gördüm.
1.3 milyar nüfuslu Çin'in askeri personelinin sayısı 2 milyonmuş.
Bizim yıllık askeri harcamalarımız 13 milyar dolar civarında.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin personel sayısını ise geçen kasımda Genelkurmay'ın internet sitesindeki açıklamadan öğrenmiştik.
Hatırlayalım...
İnsan gücü
TSK'da 365 general- amiral görev yapıyor. 39 bin 975 subayın bulunduğu TSK'da, astsubay sayısı 95 bin 824 olarak duyuruldu. Silahlı Kuvvetler bünyesinde 24 bin 700 uzman jandarma, 40 bin 515 de uzman erbaş statüsünde görevli istihdam ediliyor. "Uzman personel" toplamı 201 bin 379.
6 bin 829'u yedek subay, 458 bin 368'i de erbaş ve er olmak üzere askerlikle yükümlüsü olarak şu an silah altında 465 bin 197 asker kışlalarda görev yapıyor. Genelkurmay'a bağlı kurumlarda 53 bin 424 sivil personel görev yaparken, TSK bünyesinde görevli uzman personel, yükümlü asker ve sivil personel toplamı 720 bin kişi.
Hâlâ zorunlu askerliğin devam ettiği Türkiye'de askeri personel sayısı ile askeri harcamalar arasındaki ilişkiyi global açıdan ele alırsak, bizim için en "Vurucu güç"ün hâlâ "İnsan" olduğu ortaya çıkıyor.
Ankara denizcileri
Denizi olmayan Ankara'da, karargâhlardaki denizci subay ve astsubayların sayısının, sanki gemilerdekilerden fazla gibi olduğu nedense bu açılardan pek ele alınmıyor.
Düşünün ki 1.4 milyar nüfuslu Hindistan'ın askeri harcamaları Amerikalı hayvan severlerin kedileri ve köpekleri için yaptıkları harcamalardan daha az.
Biz de 13 milyar dolar harcayarak dünyanın 4'üncü en kalabalık ordusuna sahip oluyoruz.
Bunun anahtarı ise hâlâ "Zorunlu askerlik" değil mi?