Kolesterol ilacı kullanıyorum. Bu nedenle diyet yapmıyorum. Kolesterol ilacı kullanırken beslenmeme de dikkat etmeli miyim? Ş.H./Hatay
Kolesterol ilacı kullananlar kesinlikle beslenmelerine dikkat etmeli; tek başına ilaç tedavisi yeterli değildir. Özellikle karbonhidrat rejimi çok önemlidir. Çünkü ekmek, şeker ve un tüketildiğinde kanda yağa dönüşür.
BOL SEBZE YİYİN
Ayrıca bazı proteinler de kanda yağa dönüşür. Kolesterol ilacı içilse de beslenme programı için bir diyetisyenden destek alınmalı ve kesinlikle perhiz yapılmalıdır. Alkol ve sigara tüketimi kolesterolü olumsuz etkiler. Bu nedenle kullanılmaları sakıncalıdır. Süt, yoğurt gibi gıdaların da yağsız olanlar tercih edilmeli. Kolesterol ilacı kullananların yarı vejetaryen olması gerekiyor. Kolesterolden şikayetçi olanlar, yeşillik ve sebzeler tüketmeli. Ayrıca normal ekmek yerine kepekli ekmek yemelidirler. Kalori alımı, kişinin aktivitesine göre hesaplanmalıdır.
D vitamini diş sağlığı için önemli
Dişetlerim kanıyor. Kemik ağrılarım da var. Bunun sebebi vitamin eksikliği mi? G.A./Ankara
D vitamini; bağırsaklardan kalsiyum ve fosfat emilimini artırarak kemik yapısının korunmasına yardımcı olur. Ayrıca hücrelerin yapısal dengesinin korunmasında rol oynar. D vitamini; genelde balık, tereyağı, yumurta, süt peynir, yoğurt, sığır eti ve karaciğeri gibi hayvansal besinlerle alınır. Güneş ışığı, ciltte D vitamini yapımını sağlar. D vitamini eksikliğinde; çocuklarda büyüme durur, kemik şeklinde bozukluklar başlar. Erişkinlerde ise kemik erimesine neden olur; kandaki kalsiyum düşerek kaslarda kramplar ve güç kaybı gelişir. D vitamini eksikliğinin saptanması ve ona göre takviye edilmesi gerekir.
Öksürük şurubuna dikkat!
Öksürük şuruplarının yan etkisi olduğu söyleniyor. Çocuklara öksürük şurubu verilir mi? U.Y./İzmir
Çoğu öksürük şurubunda dextromethorphan gibi balgam söktürücü ama aynı zamanda kişide uyku eğilimi yaratan katkı maddeleri bulunur. Ayrıca fenilpropanolamin ve türevleri gibi; boğazda ve burunda ödem giderici, sempatik sistemi etkileyebilen katkı maddeleri vardır. Bu da küçük çocuklarda çarpıntı, terleme, huzursuzluk, uykusuzluk gibi yan etkilere sebep olur. Bazı şuruplara ise öksürük refleksini azaltmak, gıcıktan koruyarak öksürük krizlerini önlemek amacıyla kodein katılmıştır. Ancak boğmaca dışında kullanılması sorunlar yaratabilir.