Selma K. adlı okurum radar cezaları ile ilgili bir soru yöneltmiş.
Bu yazımda sizlere radar cezaları, zaman aşımı gibi konularda bilgi aktaracağım.
Soru şöyle: "Geçen ay babamın otomobili ile radara yakalandım.
Henüz ceza ile ilgili bir bildirim gelmedi.
Ama ben babamdan uzak bir yerde oturuyorum. Ailem ile yaşayan benden bir yaş küçük kız kardeşim var.
Duyduğuma göre böyle bir durumda yapabileceğimiz bir şeyler varmış. Bu konu ile alakalı bizi aydınlatır mısınız?
Zaman aşımı süresi ne kadar?" Selma Hanım, size bu konu ile alakalı genel prosedürü aktarabilirim.
Radara yakalandıktan sonra genelde aracın üstüne kayıtlı olduğu kişiye bir bildiri gider. O tarihte kimin o aracı kullandığını sorarlar. Eğer resim var ise bunu eklerler. Zaten araçtan sorumlu olan kişi ile resimdeki kişinin arasında yaş veya cinsiyet farkı varsa, bazen polisler ellerinde fotoğraf ile kapınıza bile gelebilir. Her iki durumda da yani ne yazılı, ne de polise karşı sözlü bir bilgi verme yükümlülüğünüz yok. Araçtan sorumlu olan kişinin, eğer söz konusu aile fertleri ise zaten fotoğrafta ne kadar net olduğunun irdelenmesi gerekiyor. Eğer kişi fotoğraftan tanınmıyorsa o zaman cezadan kurtulmak daha olası.
Önce kız kardeşinizden şüphelenebilirler ve fotoğraf ile karşılaştırmak isterler.
Hatta şüphelendikleri kişilerin belediyede kayıtlarındaki fotoğraflarına bile bakabiliyorlar. Eğer aracı kullanan kişi siz iseniz ve size üç ay içinde bir bildiri gönderilmezse, o vakit zaman aşımına uğrar. Ama size üç ay içinde bir bildiri (Anhorung) gelirse, zaman aşımı 6 aya çıkar.
Bildiri sorumlu kişiye ulaşmazsa üç ay içinde zaman aşımına uğrar ve dava kapanır. Yani eğer olaydan üç ay sonra babanız sizin adınızı bildirse bile, davayı takip edemezler.