Yaz tatilinin başlıyor olması ile birlikte veliler de sorunlarla karşı karşıya kalmaya başladı. Bu yazımda eşinden ayrılan Emine hanımın çocuklarının pasaportlarını uzatmak istediğinde yaşadığı sorunla ilgili sorusuna açıklama getireceğim. Soru şöyle: "Eşimden iki yıldır ayrı yaşıyorum ve geçtiğimiz hafta boşanmamız gerçekleşti.
Ben Türk, eşim ise Alman vatandaşı.
İki çocuğumla beraber Türkiye'deki ailemin yanına tatile gitmek istiyorum.
Fakat çocukların pasaportlarının uzatılması ve oturum izni almamız gerekiyor. Velayeti ortak olarak kabul ettik. Eşimin verdiği vekalet ile oturum izni uzatabiliyorum fakat konsoloslukta pasaportlarını uzatmak istediğimde engellere takılıyorum.
Alman avukat vekaletin işlem için yeterli olduğunu ifade ediyor. Bu konuda beni bilgilendirebilir misiniz?" Esiniz muafakatname vermeli Sizin de tespit etmis oldugunuz gibi Alman mahkemesinin size verdigi vekâlet, (ki bu vekâlet illa huzurunda verilmesi gerekmiyor. Kendi aranızda verilmis de olabilir) Türk konsoloslugundaki pasaport yenilemesi için yeterli degildir. Türk makamları bunu kabul etmeyebilir. Eski esinizden bagımsız olarak çocuklarınız için herhangi bir islem yapmak isterseniz Türkiye'de veya Türk konsoloslugunda esinizin yanınızda olması gerekirdi ya da size konsolosluktan muafakatname vermesi gerekir.
Elinizde bir muafakatname olursa eski esiniz yanınızda bulunmasına gerek kalmadan çocuklarınız için Türkiye'de veya kurumlarında islem yapabilirsiniz. Anladıgım kadarıyla Almanya'da velayet konusunda bir karar verilmemis. Velayet hala ortak ve esiniz size sadece bir vekalet vermis.
Bu vekalet bahsetmis oldugum gibi sadece Almanya'da geçerli. Eger mahkeme kararı veya velayet kararı varsa bunun Türkiye'de geçerli olabilmesi için tanıtılması gerekir. Sizde böyle bir durum yok. Bu sebepten dolayı eger esiniz konsolosluga gitmeyi ve muafakatname çıkarmaya yanasmıyorsa o zaman hemen mahkemeye gidip dilekçe bölümüne basvurun.
Onlar sizin için ihtiyati tedbir kararı için dilekçe yazar. Küçük bir durusma gerçeklesebilir. Bu esnasında mahkeme esinizin sizinle beraber konsolosluga gitmesi konusunda bir karar çıkarır ya da uzlasmaya çalıstırır. Aynı sekilde bir müvekkilimi yönlendirdim. Kendisi direkt mahkemeye gitti. Bir hafta içinde durusma oldu. Mahkeme babayla birlikte konsolosluga gidilmesi konusunda tarafları uzlastırdı. Anne baba beraber konsolosluga pasaport uzatmaya gitti.
En hızlı yol da budur. Farklı sorunuz varsa bir avukata basvurup dilekçe vermesini isteyebilirsin. Güzel günler...