Bu yazımda Hale S. adlı okurumdan gelen bir soru üzerine evi boşaltma konusunda direnen bir kiracının hakları konusuna değineceğim. Soru şöyle;
"Nişanlım ile beraber yaz ayında bir daire satın aldım. Mayıs ayında düğünümüz olacak.
Aldığımız dairede kiracı var ve altı yıldır aldığımız dairede oturuyorlarmış.
Biz daireyi alırken en geç Kasım ayına kadar çıkacaklarını söylemişlerdi.
Evin ciddi bir tadilata ihtiyacı var ve bu yüzdenden memnun değillerdi. Daire üç odalı. Yeni bebekleri olduğu için de taşınacaklarını söylemişlerdi.
Ama ev ararken kira miktarlarının çok yüksek olduğunu görünce çıkmaktan vazgeçtiler.
Biz kendimiz oturacağız diye yasal süreleri dikkate alan bir çıkış yazısı hazırlayıp gönderdik. Çıkış yazısını yırtıp posta kutumuza atmışlar. Çıkmayacaklarını bizim de onları kolay kolay çıkaramayacağımızı söyleyip duruyorlar. Acaba mayıs ayına kadar onları dairemizden çıkarmamız mümkün mü? Onlara tanıdığımız çıkışın süresi ise mart ayının sonuna kadar." Yükümlülükler de devredilir Hale Hanım, yeni eviniz hayırlı olsun ama bahsetmiş olduğunuz gibi kiracısı olan bir daireyi ya da evi almak yatırım amaçlı ise iyi olabilir. Fakat, kendiniz oturmak isterseniz ve buna direnen bir kiracı varsa durum ne yazık ki o kadar da kolay olmuyor.
Bir taşınmaz satın alındığında tüm hak ve yükümlülükleri yeni sahibine geçer. Yani mevcut kira sözleşmesi olduğu şekilde ve tüm kanuni şartları ve yükümlülükleri ile yeni sahibine devredilir. Eski mülk sahibinin sahip olduğu çıkış şartları sizde de olur. Eğer kiracının iki aylık kira açığı var ise, süresiz çıkış verebilirsiniz.
Çıkış duruşmaya kadar borçlarını kapatmazsa geçerlidir.
Saglam sebepler gerekli İhtiyacınız olduğu için de çıkış verebilirsiniz (Eigenbedarfskundigung). Ama bilindiği gibi bu tarz bir çıkışın sağlam ve geçerli sebepleri olmalı ve dar şartlarda geçerli olabiliyor.
Özellikle kirada bulunan bir taşınmazın sonradan satın alınması halinde bu tarz verilen çıkışa rağmen daireyi boşaltmadığı takdirde dava açılması gerekiyor ve bu süreç gerçekten çok uzun sürüyor.
Kiracılar olası olumlu bir karara itiraz ederler ve sosyal durumdan dolayı koruma isteyebilirler.
Bunun sonucunda çıkış süresini uzatabilirler.
Anlayacağınız kiracı çıkmazsa işiniz zorlaşabilir.
Davaların masrafları yüksek Bu tür davaların masrafları da epey yüksektir.
Bazı ev sahipleri ise durumu kiracıya maddi olarak taşınma yardımı yaparak çıkmasını sağlayabiliyorlar. Biliyorsunuz para tatlı geliyor insanlara. Sizin kiracınızın da iki çocuğu varsa, kiralar o çevrede oturdukları eve göre de uygun değilse ve sizin gerekçeleriniz yeterli değilse o zaman mayıs ayına kadar yetişmeyebilir. Martta çıkmadıkları takdirde dava açarsanız zaten sonuç almanız mayıs ayını geçebilir.
Emlak satın alırken bu tür konulara da dikkat edilmeli. Kiracı her zaman kolay çıkarılamıyor.
Herkese iyi günler dileklerimle...