Geldik mi yine bir yılın sonuna. Takvimdeki yıl rakamları değişiyor ama sorunlar nedense temelinde hep aynı kalıyor. Sadece farklı bir çerçeve içinde kendini tekrarlıyor. Ama bazı durumlar vardır ki, belirli dönemlerde özellikle dikkate alınması gerekiyor. Her yıl olduğu gibi bu sene de zaman aşımı ile alakalı size bilgi vermek istiyorum. Eğer alacaklıysanız ve bu alacağınız 2012 yılında oluşmuşsa o zaman çok dikkatli bu yazıyı okuyun ve hemen yarın harekete geçin. Yoksa hakkınızı zaman aşımı nedeniyle kaybedebilirsiniz.\r\n\r\nBu yazıda zaman aşımı ile ilgili şartları, nedenlerini bulacaksınız. Eğer önümüzdeki tatil günleri kimseye ulaşamazsanız ve işinizi sağlama almak istiyorsanız hemen bir “Mahnbescheid” çıkmasını sağlayın. Bir avukatı aradığınız zaman mutlaka zaman aşımını belirtin ki sizi hemen randevu versin.?Almanya’da zaman aşımı ile ilişkin olan yasa 2002 yılında değiştirilip kolaylaştırılmak istendi ama gerçekten kolaylaştırıldı mı bu ayrı bir konu. Zaman aşımının süreleri hep sene sonunda doluyor yani 31 Aralık gününe kadar son şansınızı kullanmanız gerekiyor. Aslında farklı konular için değişik zaman aşımı süreleri belirlenmiş durumda. Altı aydan 30 yıla kadar farklı farklı süreler mevcut. Ama ana zaman aşımı süresi 3 yıl olarak tespit edildi. Farklı durumlarda bazı değişik süreler ön görüldü.\r\n
En önemli zaman aşımı süreleri:
\r\n
\r\n - Genel zaman aşımı süresi 3 yıldır ( § 195 BGB)
\r\n - Arsa veya arazide olan haklarınızın zaman aşımı süresi 10 yıldır ( §196 BGB)
\r\n - Satın alınan binadaki hatalardan doğan haklar (Maengel) için geçerli olan zaman aşımı süresi 5 yıldır. Eğer taşınır bir eşya ise zaman aşımı süresi 2 yıldır. ( § 438 BGB)
\r\n - Bir seyahat anlaşması( Reisevertrag) çerçevesinde doğan tazminat ve diğer haklarınız için zaman aşımı süresi iki yıldır. (§ 651 g II BGB)
\r\n - Kira sözleşmesinden doğan evdeki hasarlar ile ilgili haklar için zaman aşımı süresi 6 aydır. Bu ev sahibi ile ilgili haklardardır. ( § 548 BGB)
\r\n - Kiracı içinde geçerli olan süreler 6 aydır. Eğer eve masraf yapmış ise ve bunu ev sahibinden talep etmek istiyorsa sözleşme bittikten sonra 6 ay içinde gerçekleşmesi gerekiyor ( § 548 BGB).
\r\n
\r\nGörüldüğü gibi farklı süreler ve hesaplamalar mevcut. Genelde zaman aşımı süresi 3 yıldır. Yani elinizde talep edilmesi gereken haklar varsa ve bu hak 2012 yılında doğmuş ise mutlaka bir avukata giderek bu hakkınızı 31.12.2015 tarihine kadar muhafaza etmesini sağlayın.?Zaman aşımı sürelerinin bazı şartlarda uzayabildiğini unutmayın. Örneği alacağınızla ilişkin karşı tarafla bir pazarlık ya da bir anlaşma denemesi olmuşsa, zaman aşımını uzatabilir. Daha önce bir “Mahnbeşcheid” çıkarmışsanız ve buna itiraz edilmişse, yine zaman aşımını uzatabilir. Siz yine de bu sürelere dikkat edin ama hemen zaman aşımına uğradı diye de hakkınızın takibinden vaz geçmeyin. Çünkü yukarıda bahsettiğim sebeplerden biri mevcut olabilir.\r\n\r\n
Herkese şimdiden mutlu bir yıl diliyorum...\r\n\r\n