Bol rakamlı bir haber sizi bekliyor. Geleceğimizi yansıtan sayıları göreceksiniz. Aslında acı gerçekleri haykırıyorlar: Tükeniyoruz. Hiç vakit kaybetmeyelim. İşte ilk veriler. Dünya yörüngesinde 10 milyon parça uzay çöpü var. Veya her saniye, iki futbol sahası büyüklüğündeki ormanlık alan yok oluyor. Okyanus ve denizler farklı değil. Maviliklerde 150 milyon ton plastik çöp yüzüyor. Özetle yeri, denizi hatta uzayı katlediyoruz. Danimarka'nın Aarhus Üniversitesi uzmanları ilginç bir harita hazırladı. "İnsanoğlu olmasaydı dünya nasıl olurdu?" sorusuna cevap aradılar. Sonuç şaşırtmadı. Biz olmasaydık, dünyanın tamamı Serengeti'ye benzeyecekti. Yemyeşil... Hayvanlarla dolu... Avrupa'da mesela, Afrika'daki memelilerden daha büyük canlılar yaşayacaktı. Araştırmayla ekosistemi insanların bozduğu ortaya çıktı. Küresel ısınmanın yüzde 95'inin insan eliyle gerçekleştiği bir kez daha kanıtlanmış oldu.
"Süper yırtıcı" insan
Gezegenimizi yok ederken, en büyük zararı hayvanlara veriyoruz. Sadece yaşam alanlarını tüketmiyoruz. Direkt olarak acımasızca öldürüyoruz da. Aslan Cecil'i hatırlayın. Afrika'nın en ünlü aslanıydı. Yaşadığı toprakların, Zibabve'nin simgesiydi. ABD'li bir avcı, 50 bin dolar rüşvet verdikten sonra katletti onu. Kanada'da bulunan Victoria Üniversitesi bilim insanları da insanların, gezegendeki en acımasız yırtıcılar olduğunu kanıtladı. Araştırmaya göre insanoğlu, tüm deniz yırtıcılarına göre 14 kat daha fazla balık avlıyor. Tüm kara yırtıcılarına kıyasla da dokuz kat daha fazla hayvan öldürüyor. Üstelik insanlar yetişkin etobur veya balıkları hedef alıyor. Böylece ekolojik sisteme bir tekme de bu şekilde vuruyoruz. Kaliforniya Üniversitesi'nin raporu içinde bulunduğumuz durumu özetliyor. Dünya genelinde hayvanlar normalinden 114 kat daha fazla şekilde ortadan kayboluyor. Gelin şimdi nesilleri tükenen hayvanların bazılarının son durumuna bir bakalım:
13 aslan kaldı
Bilim insanlarının son tahminlerine göre 32 bin ila 35 bin arasında aslan kaldı gezegenimizde. Ormanların kralı olan aslanların sayısı 1950'lerde çok daha yüksekti. Kimi inceleme örgütleri 1950'lerdeki aslan nüfusunun 500 bini bulduğunu söylerken, Mass Extinction adlı kurum tespitlerine göre o yıllarda 400 bin aslan yaşıyordu. Bilim adamları, her halükârda aslan popülasyonun yüzde 90'dan fazla bir düşüş gösterdiği konusunda fikir birliğine sahip. Beyaz aslanlardan ise vahşi doğada artık sadece 13 tane kaldı. Diğer taraftan Nepal'de 100 yıl önce 100 bin olan kaplan sayısı 3 bine kadar geriledi.
Türünün son temsilcisi
Yasadışı hayvan ticaretinin yıllık küresel hacmi 19 milyar dolara ulaşmış durumda. Kaçakçılar en fazla fildişi ile gergedan boynuzunun peşine düşüyor. Bu nedenle gergedanların sayısı dibe vurdu. Hatta bazı gergedan türleri artık parmakla sayılır hale geldi. Kuzeyli beyaz gergedanların sayısı beşe düştü. İçlerinden sadece biri erkek... Sudan isimli kuzeyli beyaz gergedan, şimdilerde Kenya'da askerler tarafından 7/24 koruma altında. Tek umut Sudan'ın çiftleşmesi...
Ormanda ağlarken bulundu
Nesli tükenme tehdidi altındaki hayvanlardan biri de goriller. Hatta bazı goril türleri çoktan tükendi bile. Afrika genelinde düz ovalarda yaşayan Western gorillerinin sayısının 100 bin civarında olduğu düşünülüyor. Kamerun ve Nijerya'da nehir kenarlarında yaşayan bir diğer goril türünün nüfusunun 250 ya da 300'e kadar düştüğü saptandı. Gorillerle birlikte orangutanlar da hızla dünyadan siliniyor. Endonezya'daki orangutan sayısı 54 bine düştü. Yaşam alanları palmiye yağları nedeniyle yok ediliyor. Borneo Adası'nda son olarak annesini kaçakçıların öldürdüğü bir yavru orangutan ormanda tek başına ağlarken bulundu. Koruma altına alınan minik yavruya Asoka ismi verildi.
Gözler Antalya'da
British Columbia Üniversitesi'nden uzmanlar, deniz kuşlarına yönelik bir çalışma yaptı. Dünyadaki deniz kuşlarının yüzde 19'una tekabül eden 500 farklı tür incelendi. Deniz kuşları nüfusunun yüzde 70 oranında azaldığı saptandı. Son 60 yıl içinde 230 milyon deniz kuşunun insanlar tarafından öldürüldüğü belirlendi. Aktivistler, kasımda Antalya'da düzenlenecek G20 Zirvesi'nde dünya liderlerine "Kuşlar ölürse, biz de ölürüz" mesajı vermenin son şans olduğunu söylüyor.
Afrika'da günde 96 fil ölüyor
Afrika'daki fil nüfusu son 75 yılda korkunç şekilde düştü. 1940'da 3 milyon olan fil sayısı, 1980'de 1 buçuk milyona geriledi. Günümüzde ise sadece 300 Afrika filinin yaşadığı düşünülüyor. Bilim dünyasına göre Afrika kıtasında günde ortalama 96 fil öldürülüyor. Uzmanlar, önüne geçilmediği takdirde önümüzdeki 100 yıl içinde Afrika'da fillerin tamamen yok olacağını savunuyor. Asya fillerinin de 41 bin ile 52 bin arasında değişen bir nüfusa sahip oldukları biliniyor.
Kumsala vuran dev bedenler
Nüfusu alarm veren hayvanlardan bir diğeri küresel ısınmanın simgelerinden biri olan kutup ayıları. Alaska'daki kutup ayılarının sayısı son 10 yılda yüzde 40 oranında gerildi. ABD Jeoloji Araştırmaları Merkezi verilerine göre bölgede 2004 yılında bin 500 kutup ayısı yaşıyordu. Şimdilerde sayıları 900'e kadar düştü. Öte yandan son yıllarda kumsala vuran dev memelilerin görüntüleri hızla artmaya başladı. Uzmanlara göre yunuslar, balinalar veya köpekbalıkları; petrol aramaları, askeri tatbikatlar, deniz taşımacılığı gibi nedenlerden dolayı yönlerini şaşırdıkları için karaya vuruyor. Dev deniz canlıları ayrıca yasa dışı avlanma nedeniyle katlediliyor. Uluslararası Balina Avcılığı Komisyonu'na göre her yıl yaklaşık 300 bin balina ve yunus öldürülüyor.