FETÖ, Amerika'da da gündem olan bir konu. Hem de sadece bu sürece özel değil yıllardır tartışılan bir mesele.
FETÖ lideri, 1999'dan bu yana Pensilvanya'da ikamet ediyor. Yaklaşık 160 okulu var, Cumhuriyetçi çevrelerde de Demokratlarda da nüfus sahibiler.
Özellikle Charter okullara muhalif olan aktivistler, CIA karşıtı Rus ve İran yanlısı Amerikalılar veya islam karşıtı ırkçı grupların yıllardır gündeminde olan bir konu.
Amerika'da FETÖ'yu himaye eden güçlerin dışında bu yapıya karşı olanlardan bahsedeceğim.
Mesela 17 Aralık sürecinde de 15 Temmuz kanlı darbe girişimi sonrasında da terör örgütü liderinin Pensilvanya'daki malikanesinin önünde Türk vatandaşlarının protestoları yapıldı hala da yapılıyor. O gösterilere FETÖ'dan hiç hazzetmeyen Amerikalılar da katıldı.
Genel kanı şöyle, "bu adamlar radikal islama hizmet ediyor, bizim ülkemizde okul açıyor, senatörlerimize para yediriyor, okullarında yolsuzluk yapıp devleti dolandırıyor".
FETÖ yapılanmasından rahatsız olanlar 2010'dan bu yana özellikle Teksas başta olmak üzere bir çok eyalet ve kentteki okullarda yaşanan yolsuzlukları şikayet ediyor.
Şikayetler birikince FBI soruşturma için harekete geçiyor, medya olayın üzerine gidiyor ama her nedense son tahlilde birileri araya girip, dosyayı kapatıyor ve FETÖ hukuk önünde aklanmaya devam ediyor.
Geride bıraktığımız Cuma Washington Times gazetesindeki bir analizde FETÖ'nün hem Türkiye hem de ABD için tehlikeli bir yapı olduğu vurgulandı.
Ancak o yazıdaki tehlike denilen unsur, FETÖ'nün İslamcı olmasıydı.
Yani Amerikalı FETÖ karşıtları hala bu terör örgütünün İslam'ı yaymaya çalıştığını düşünüyor ve bu nedenden dolayı Amerika'da barındırılmamasını istiyor.
Hemen sonrasında CIA'in resmi açıklaması geldi, Gülen hareketinin uluslararası islami bir yapı olduğu vurgulandı. FETÖ'nun terör yapılanması değil islami unsurları pekiştirildi.
FETÖ'nün islami bir yapı sanılması Amerika ile Türkiye arasındaki bu krizin kısır döngüye çevrilmesine yol açıyor.
Çünkü Amerikalı, ülkesinde çok fazla islami unsur görmek istemiyor. Bu son yıllarda iyice açığa çıktı.
İşte bu noktada devreye FETÖ projesi olan ılımlı islam ve dinler arası diyalog giriyor. Amerika'da birileri çıkıp, "ne işi var bu Müslümanların bu ülkede, bunlar İslamcı, bizim devletimiz neden bunlara müsamaha gösteriyor" dediğinde karşılık hazır, "hayır onlar radikal İslamcı değil ılımlı İslamcı yani Amerika'nın istediği türden Müslümanlar".
İşte kısır döngü bu şekilde çalışıyor, İslamcı-ılımlı İslamcı ikileminde. Cevap verildiğinde de ortalık yatışıyor.
FETÖ meselesinin Amerika'da derinlemesine incelenmediği belli, eğer Amerikalı FETÖ karşıtları bu incelemeyi yaparsa zaten konu çok daha net bir şekilde anlaşılacak.
Bu yapının islami bir görünüm altında terör örgütü olduğu deşifre olacak.