"Eminiz, bu savaşı kazanacağız", iddialı sözler Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a ait. Dünyanın dört gözle gidişini beklediği Esad, dün akşam Şam'da, böyle konuştu; "hiçbir yere gitmiyorum, bu savaşı kazanacağız, eminiz" dedi.
Esad'ın Lübnan'dan gelen konukları vardı. Lübnanlı heyet, Suriye yönetimine destek ziyaretinde bulunurken, Esad da Lübnan gazetesine demeç verdi, "gelecek Suriye'nin, biz hala ayaktayız ve teröristleri yenecek gücümüz hala mevcut" diye konuştu.
Amerika'nın yeni Dışişleri Bakanı John Kerry, BM ve Batı, kamuoyuna Esad'ın gidişi üzerine yapılan son planları anlatırken, Suriye lideri kendinden emin konuştu.
Esad'ın bu açıklamalarını iki şekilde okumak lazım. Birincisi artık o da her şeyden umudu kesti. Bu nedenle gider ayak son şovlarını yapıyor olarak görülebilir. Yani Esad'ın gidişi üzerine kurulan planlar geçerli.
İkincisi se Esad'ın hakikaten gitmeye niyeti yok. Bu konuda eldeki göstergelere bakmakta fayda var. Suriye'nin ikinci büyük kenti olan Halep'te muhalifler geçen hafta büyük bir zafer kazanmıştı. Ülkenin en önemli askeri havaalanlarından birini içindeki uçaklarla ve pilotlarıyla ele geçirmişlerdi.
Bu durum muhalifler için iki yıldır devam eden iç savaşta bir dönüm noktasıydı. Çünkü muhaliflerin elinde bugüne kadar ne uçak ne de helikopter vardı. Oysa karadan püskürtülen yönetime bağlı askerler, uçak ve helikopterlerini kullanarak, muhaliflere kaptırdıkları hedefleri bir bir geri alıyorlardı.
Bu kez manzara farklı oldu. Muhalifler, askeri havaalanını uçak ve pilotlarıyla ele geçirdi. Hem uçakların hem de pilotların boy boy görüntülerini yayınladılar. Yani "artık bizim de hava gücümüz var" dediler.
Ancak öyle olmadı. Esad'a bağlı birlikler, kaptırdıkları o havaalanından bir tek uçak bile kaldırtmadılar. Bir haftadır bölge şiddetli çatışmalara sahne oluyor. Rejime bağlı güçler, havaalanının kontrolünü yeniden ele geçirmek için Halep'i bir kez daha yangın yerine çevirdiler.
Beşar Esad, Halep'teki havaalanı savaşını, "yeniden kazanıyoruz" olarak yorumladı. Esad'ın gitmeme ihtimalini kuvvetlendiren bir başka gelişme ise Lübnan'da Hizbullah'tan sonra Dürzilerin de Suriye yönetimine destek vermeye başlamaları oldu.
Suriye Devlet Başkanının akıbeti, şu an için BM gözetiminde yürütülen barış planları için de son derece önemli. Muhalifler, Esad'ın olmadığı bir çözüm önerisi için bastırırken, bu konuda son sözü Rusya söyleyecek gibi duruyor.
Moskova yönetimi Esad'ın üstünü çizerse o durumda Suriye geçiş hükümetine kavuşacak ve Faruk Şara başkanlığındaki geçici meclis hem bugünkü rejimin üyeleri hem de muhaliflerin katılımıyla ülkeyi yeni döneme taşıyacak. Plan hayat bulacak mı, onu ise zaman gösterecek.