Üç yıl önce kaybettiğimiz gazeteci Yurtsan Atakan anlatmıştı. Aklımda kaldığıyla şöyle:
Bir grup gazeteci ABD'deki bir şirketi gezmeye gidiyorlar (Apple olabilir.) Otobüsteki sohbet sırasında bir arkadaş, küçümser bir dille "Her şey yeni... Adamların gurur duyacak bir geçmişleri yok" diyor. Yurtsan da dayanamayıp lafı çakıyor: "Onlar gelecekleriyle övünüyor."
Geçmişimizle bol bol övünüyoruz: "Alparslan... Fatih... Kanuni... Abdülhamit Han" dendi mi muhafazakarlar mangalda kül bırakmıyor.
Kemalistler ise Üçüncü Selim'i, İkinci Mahmut'u, Atatürk'ü, İnönü'yü göklere çıkarıyor.
Birinin ak dediğine öteki kara dese de, tarih şuurunu önemseyenler açısından büyük bir sorun yok.
Peki ya gelecek bilinci? Ona sahip miyiz?
Soracaksınız: "Tarih şuurunu anladık da, gelecek bilinci nedir?" Gelecek bilinci... Bilimden teknolojiye, üretimden ticarete, enerjiden çevre sorunlarına, dünyadaki gelişmeleri öğrenmek, anlamak ve ona göre hareket etmek demek.
Gelecek bilincinin, tarih şuuru kadar heyecan vermediğinin elbette farkındayım. Alparslan'ın Malazgirt'te Bizans ordusunu yenmesi, bir Türk'ün göğsünü kabartır... 3D Yazıcının hayatımıza neler getirip neler götüreceğini öğrenmek ise çoğu insan için sıkıcı bir konudur.
3D yazıcıyla otomobil
Yine de olumlu gelişmeler var. Mesela MÜSİAD, gelecek hafta Vizyoner'15 adıyla bir sempozyum düzenliyor. Sloganı çok doğru, çok yerinde: "Gelecekle İş Yapmak".
Bence sempozyumun en önemli ana başlıkları, "Gelecekte Yeni Sektörler" ve "Gelecekte Teknoloji".
Basit bir örnek vereyim: Bugün Türkiye yerli otomobil yapmak istiyor. Bu hedefe ulaşmak amacıyla içinde dev presler ve montaj hatları olan tesisler kurulacak. İlk bakışta insanın hoşuna gidiyor.
Peki, şu habere ne dersiniz? ABD firması Local Motors, 3D Yazıcıyla imal edilmiş ilk elektrikli otomobili üretti. 2016'da piyasaya çıkacak olan otomobilin fiyatı 53 bin dolar olacak.
Evet, çok pahalı... Ancak bu ne demek biliyor musunuz? 10 yıla kalmaz, ondan çok daha fazla gelişmiş bir modelin fiyatı 5 bin dolar olacaktır.
Velhasıl yerliyi korumak için ithallere istediğiniz kadar KDV ve ÖTV koyun, ithal otomobil çok daha ucuz olacak.
Kıssadan hisse: Geçmişimizle övünelim. Ancak unutmayalım ki yarını kurmak için gelecek bilincine sahip olmak gerekiyor.