Okurumuz cevap istemiş: "Kemalizm ırkçı değilse, 'Kürtler dağ Türkleridir'...' lafını nereye oturtacağız?"
Bunu elbette Kemalistler uydurdu ve bilhassa 1960 darbesinden itibaren askerler sıkça kullandı. Lafın 1980'lerde subaylara okutulan kitaplarda yer aldığını biliyoruz.
"Kürtler, dağ Türküdür... Karda yürürken kart-kurt diye ses çıkardıkları için bu ad verilmiştir" iddiası... Irkçı değil, tam da milliyetçi (ulusçu) bir uydurmadır.
Kemalist program şuydu: "Kürt diye ayrı bir millet yoktur... Bunlar Türklerin bir koludur... Dağlarda yaşadıkları için cahil ve yabanidirler... Biz onları cumhuriyetin okullarında okutarak adam edeceğiz... Pırıl pırıl birer Türk olacaklar..."
Dikkat ederseniz Kemalist söylem Kürtleri, Türk görmek istiyor. "Onlar bizden" diyor.
Arzusu (ırkçılığın yaptığı gibi) dışlamak değil, tam tersine içine almak, eritmek, asimile etmek. Dağ Türkünü, "Ankara ova Türkü" haline getirmek. Böylece çoğalmak, büyümek...
Kemalistler bu politikayı, Çerkesler ve Boşnaklar gibi Müslüman ama Türk olmayan etnik gruplara uyguladılar... Epey de başarılı oldular. Ama iş Kürtlere gelince, lastik patladı.
Sadece Türklerin mi?
Herhalde aralarında geçişkenlik olduğundan, milliyetçilik ile ırkçılık birbirine karıştırılıyor.
Diğerine kıyasla ırkçılığa bir parmak daha yakın duran bir söz örneği vereyim: Hürriyet gazetesinin logosunda yazan "Türkiye Türklerindir" sloganı.
İddia edildiği gibi, Türk bir üst kimlik ise... Bu söz, "beş eşittir beş", "elma elmadır" türü bir totolojiden ibaret kalıyor.
Ama totoloji gibi gözükseler de, bu tip sözlerin siyasi-ideolojik anlamları vardır.
"Türkiye Türklerindir" sözü içeren değil, dışlayan bir tona sahip. Türklerden başka bir grubu kabul etmiyor. "Ne mutlu Türküm diyene" ile kıyaslandığında daha sert, daha buyurgan.
Verdiği mesaj şu: "Eğer... 'Ben Türk değilim ama Türkiye benim de vatanım' diyorsan... Bunu kabul etmeyiz... Seni dışlarız..."
Dileyen, "dışlarız" kelimesini "döveriz" diye de okuyabilir... Daha anlamlı ve daha gerçekçi olur.
Kitapta yazmıyor!
Not 1: Hürriyet 1948'de yayın hayatına atıldığında, logosunun yanında bu söz yoktu. 1950 ile 52 arasında oraya kondu. Bunu kimin, niye yaptığını araştırmak gerek.
Acaba kurucu patron Sedat Simavi, askerlere "emrindeyim" mesajı mı veriyordu?
Yoksa... 1950 seçimlerini kazanan Demokrat Parti'nin dindarları ve Kürtleri rahatlatması karşısında tedirgin olan askerin, ulusçu bir bayrak gösterisi miydi?
Not 2: Kemalizm hakkında, Kemalist olmayanlarca (solcular, liberal demokratlar, İslamcılar) yapılmış çok sayıda çalışma var. Hemen hiçbirinde "Kemalizm ırkçıdır" denmez.
Bir örnek: 687 sayfalık Kemalizm adlı kapsamlı incelemede, ırk, ırkçılık ve benzeri kelimeler sadece 10 kere geçer ve hiçbirinde Kemalizm'in mütemmim cüzü olarak kullanılmaz. (Editör Ahmet İnsel, İletişim Yayınları.)
"Kemalizm ırkçıdır" diyen İbrahim Kaypakkaya-İsmail Beşikçi çizgisidir. Başka kim var?