Bugün Amerika ile başladık, Amerika ile devam edelim. Birikim dergisi son sayısında (Ocak 2005) "ABD'nin Dünyası" genel başlığıyla bu ülkenin ekonomisini, siyasetini, toplumunu teşrih masasına yatırıyor.
Bir fikir versin diye dergideki yazıların başlıklarını buraya alıyorum... Yeni-muhafazakârlığın siyasal felsefesi (Ahmet İnsel), Küreselleşme: Amerikan kapitalizminin intikamı (Anıl ve Alper Duman), ABD'de kampanya finansmanı: Reformlar, mitler ve gerçekler (Dave Wiltse), 2004 Başkanlık Seçimlerindeki Yahudi Amerikan oyununun analizi (Alison Dagnes), Ordunun emperyalizmi, emperyalizmin ordusu: ABD'de militarizmin yüzleri (İsmet Akça, Evren Balta), Samuel Huntington'un Amerikan milli kimliği üzerine manifestosu: Kimmiş bunlar? (Tanıl Bora), Amerikan Ruhu: kalıcı olmak isteyen göçebe (Behçet Çelik), Kent yoksulluğu: Amerikan rüyasının karanlık yüzü (Işıl Çelimli), Amerikan Rüyası efsaneleri: Göç ve ulusal kimlik (Joanna Wheeler).
Ayrıca Emrah Göker'in "Kılavuzu eşek olanın burnu boktan çıkmıyor" diye bir yazısı var ki başlık sizi yanıltmasın, Demokrat Parti'yi merkeze alarak Amerikan siyasetini analiz eden esaslı bir çalışma.
Amerikan Demokratlar'ının niye eşeği simge olarak seçtiğini de yine Göker'den alıntılayalım: 1828 başkanlık seçimleri sırasında rakipleri DP adayı Andrew Jackson'a, popülist görüşlerini aşağılamak için 'jackass' (erkek eşek, ahmak adam, eşek herif) diyorlar. Jackson ise buna aldırmıyor, tersine üstüne gidip kampanya posterlerine eşek resmi koyuyor. Daha sonra... 1870'lerde Thomas Nast'ın Harper's Weekly dergisinde çizdiği karikatürlerle birlikte eşek partinin simgesi oluyor. Yine aynı karikatürcünün etkisiyle Cumhuriyetçiler de simge olarak 'fil'i benimsiyor.