Küstüm çiçeği, beslenmeye en çok ihtiyaç duyan çiçekler arasındadır. Oldukça narin bir yapıya sahiptir. Kokusu ve görüntüsüyle dikkat çeken küstüm çiçeği, birtakım özelliklere sahiptir. Bu özellikleri dolayısıyla hikayesi merak edilmektedir. Saksıda yetişmesi mümkün çiçek, aynı zamanda küstüm otu olarak da adlandırılır. Dokununca yaprakları kapanın, daha sonra kendiliğinden açılan bir hareket kabiliyetine sahip olan küstüm çiçeğinin hikayesi nedir, özellikleri nelerdir? Küstüm çiçeği neden kapanır? İşte küstüm çiçeği ile ilgili merak edilenler…
KÜSTÜM ÇİÇEĞİ HİKAYESİ
Küstüm çiçeğinin hikayesi, yaprakları açılıp kapanmasından dolayı birtakım öngörüler ile anlamlandırılmaktadır. Çoğu kişiye göre küstüm çiçeği anlamı, bu yaprak hareketlerinden ileri gelmektedir.
Özellikle deprem anında yaşanan sarsıntı, küstüm çiçeğinin yapraklarının önceden kapanmasına sebep olur. Bu da, küstüm çiçeğini halk arasında depremi önceden haber veren çiçek olarak tanımlar. Bu sebepten ötürü küstüm çiçeği bazı yörelerde deprem çiçeği olarak da anılır.
Küstüm çiçeği genel olarak süs çiçeği olarak değerlendirilir. Evde büyütülüp bakılması halinde eve görsel bir şölen sunabilecek düzeyde güzelliğe sahiptir.
KÜSTÜM OTU BİTKİSİNE DOKUNULDUĞUNDA NEDEN YAPRAKLARI KAPANIR?
Küstüm otunun çok ilginç bir savunma sistemi vardır. Bu bitkinin yapraklarına dokunulduğunda birkaç saniye içinde, sapla birlikte yapraklarının gövdeye doğru yaslandığı görülecektir. Eğer bitkiyi rahatsız eden etki devam ederse bu kez küstüm otu aşağıya doğru ikinci bir hareket yaparak gövdesinin üzerindeki sivri dikenleri ortaya çıkarır. Bu da böcekleri kaçırmak için yeterlidir. Bitkideki bu hareketi gerçekleştiren mekanizma elektrik akımlarıyla başlar.
KÜSTÜM ÇİÇEĞİ ÖZELLİKLERİ
KÜSTÜM ÇİÇEĞİ BAKIMI NASIL YAPILIR?
Küstüm çiçeğinin bakımı için elverişli ortamlar, dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekildedir:
KÜSTÜM ÇİÇEĞİ TOHUMDAN NASIL YETİŞTİRİLİR?
Küstüm çiçeğini tohumdan yetiştirmek oldukça kolaydır. Fakat tohumu ekmeden önce birkaç işlem yapmak gerekir. Bu işlemleri ve sonrasındaki adımları aşağıda sıraladık.
KÜSTÜM ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?
Küstüm çiçeğinin tohum ya da çelikle çoğaltılması mümkündür. Çoğaltma işlemi için tohumların muhakkak yüzeye yakın bir konumda dikilmesi gerekir. Dikim için ilkbahar mevsiminin ortaları uygundur. Aynı işlem serin havalarda yapıldığında bitkinin aynı verimle filizlenmesi mümkün olmayabilir.
Çelikle çoğaltma işlemi için bitkinin yan dallarının direkt olarak toprağa dikilmesi yeterlidir. Dikim geniş bir alana yapıldığı takdirde bitki hızla yayılır.