Evde gül yetiştirmek için bazı püf noktalara dikkat etmeniz gerekir. Bu nokta saksı ve toprak seçimi, sulama miktarı ve sıklığı dikkat edilmesi gereken noktalar olarak öne çıkmaktadır. Toprak seçimi killi topraktan yapılmalı, 2 yılda bir olması kaydıyla saksı değişimi gerçekleştirilmelidir. Saksı değişimi için mutlaka yaz ayları tercih edilmelidir. Peki, gül nasıl çoğaltılır? İşte evde saksıda gül bakımı nasıl yapılır sorusunun cevabı...
SAKSIDA GÜL BAKIMI NASIL YAPILIR?
GÜLLERİ ÇOĞALTMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?
TOHUM İLE ÇOĞALTMA: Güzel ve sağlıklı güller yetiştirmek için tohumların sağlıklı olmalarına dikkat etmeniz gerekir. Aynı senenin tohumlarını çoğalmaya özen gösterin.
ÇELİK İLE ÇOĞALTMA: En çok kullanılan yöntemdir. Kasım ayından itibaren Mart ayına kadar çoğaltma işlemini yapabilirsiniz. Gülden çelik alınır ve ucu hormona batırılır, daha sonra 21 derece sıcaklıktaki ortamda kumlu ya da perlitli toprağa belli aralıklarla dikilmelidir. Köklenme süreci için yaklaşık 2 ay beklemelisiniz. Kökleri oluştuktan sonra başka bir saksıya almanız gerekir.
AŞI İLE ÇOĞALTMA: Bitkiden bir parça alarak başka bir gül bitkisi aşılayarak gül bitkisi elde edebilirsiniz. Özellikle kokulu gül üretiminde ve farklı renk gül üretiminde aşılama yöntemi tercih edilmektedir. Toprağın üst kısmı yani gövde ve dalları oluşturacak olan kısma kalem veya göz; yeni bitkinin kök kısmını oluşturacak olan aşı kısmına da anaç denir.
HAVA ŞARTLARINI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURUN
Gülleri aşılama yaparken havanın sıcaklığı oldukça önemlidir. Bu nedenle sıcak ve soğuk havalarda aşılama işleminden kaçınmalısınız. Aşınızın tutması için serin havaları tercih etmeye özen gösterin.