Kalp yetmezliği nedeniyle 79 yaşında hayatını kaybeden Türk sineması ve tiyatrosunun büyük ustası Erol Günaydın dün son yolculuğuna alkışlarla uğurlandı. Bir süredir tedavi gördüğü hastanede kalp yetmezliği nedeniyle 15 Ekim Pazartesi günü hayatını kaybeden Günaydın için dün saat 13.30'da uzun yıllar çalıştığı Ses Tiyatrosu'nda tören düzenlendi. Kızları Ayşe, Günfer ve Fatoş Günaydın ile torunu Sofia Moro taziyeleri kabul etti. Günaydın'ın naaşı tiyatroya getirildiğinde kızları gözyaşı döktü.
GALATASARAY BAYRAĞI...
Günfer Günaydın, babasının şapkasını tabutun üzerine bıraktı. Tabutun yanına Erol Günaydın'ın bir fotoğrafı, üzerine Galatasaray bayrağı kondu. Oyuncu Derya Baykal, Günaydın'ın yaklaşık 17 yıl önce kendisine armağan ettiği meddah kavukesini tabutun üzerine bıraktı.Sahnede, Erol Günaydın'ın gülümseyen bir fotoğrafı ve üzerinde "Gülümseyen Yüzün/Hafızalardaki sesin/Büyük Üstad/ Hep bizimlesin" yazan bir fon yer aldı. Törene, Halit Kıvanç, Tuncel Kurtiz, Haldun Dormen, Ferhan Şensoy, Demet Akbağ, Rasim Öztekin, Nedim Saban, Salih Kalyon, Derya Baykal, Erdal Özyağcılar, Erkan Can ve Ali Poyrazoğlu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda sanatçı, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül katıldı. Törende Erol Günaydın'ın kendisini anlattığı röportajları, oynadığı tiyatro oyunları, dizileri, filmleri ve fotoğrafları sinevizyonda gösterildi.
'HİKÂYELERİNİ DE GÖTÜRDÜ'
Tuncel Kurtiz, "O büyük, ölümsüz bir enerjiydi. Şu sahneden bir uçtan bir uca gitmesi seyirciyi ayaklandırdı. İki kalas bir heves dedikleri tiyatroda en çok kalasın kokusunu severdi. Yazdığı Üç Piyes onun dehasının kırıntılarıdır. Asıl hikâyelerini yanında götürdü o. Herhalde orada sergileyecektir. Seni hiç unutmayacağız sevgili dostum" dedi. Gözyaşları içinde konuşmasını yapan Derya Baykal, "Bana bir gün kavukesini getirmişti. 'Ferhan'ın kavuğu var. Ben de bir zenne olarak bu kavukemi bir ödül olarak sana veriyorum' dedi. Yıllardır sakladım. Ama bundan sonra o da nesilden nesile Erol Günaydın'ı temsil etsin. Mekanı cennet olsun" dedi. Tiyatrocu Ferhan Şensoy da Günaydın'la tanışmasını ve yaşadıkları diyaloğu anlattı. Şensoy, "Ben ustayla 1976 yılında tanıştım. Ona Fransa'daki ustamı anlattım. Oyunlarını anlattım. Çok heyecanlandı. Bende öyle bir tiyatro yapmak istiyorum dedim. Senin anlattığın 25 deli işi. 'Türk tiyatrosunda 25 deli yok' dedi. Bana ilk dersi o oldu. Anladım ki öyle deliler yetiştirmek gerekiyordu. Orta oyuncuları'nı kurduk. Oyuncu yetiştirmeye başladım. 'Usta deliler hazır' dedim. 17 yıl birlikte çalıştık. Onunla tiyatro yaptığım için, kendimi mutlu hissediyorum" dedi. Şensoy bu sözlerinin ardından tabutu öptü, " teşekkürler ustam" diye konuştu Şensoy'un bu hareketi uzun süre alkışlandı. Törenin sonunda aileye taziye dileyen Günaydın'ın dostları sahneye çıkarak tabutu selamladı ve dua okudular. Daha sonra, Günaydın'ın naaşını omuzlara alan dostları, alkışlarla onu tiyatrodan çıkardı.
41 YIL EVLİ KALDILAR
Günaydın için Teşvikiye Camisi'nde ikindi namazından sonra cenaze namazı kılındı. Taziyeleri, kızları ile birlikte Haldun Dormen, Ferhan Şensoy ve Rasim Öztekin kabul etti. Cenaze törenine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Zeki Alasya, Erol Büyükburç, Necla Uygur, Ekrem Bora, Menderes Samaancılar, Ülkü Erakalın, Cahit Berkay, Süleyman Turan, Orhan Gencebay, Tarık Akan, İnan Kıraç, Hıncal Uluç, Mahsun Kırmızıgül, Türker İnanoğlu, nuri Alço, Bülent Kayabaş, Mustafa Alabora, Melek Baykal, Çağla Şıkel, Emre Altuğ, Müjdat Gezen ve Adnan Şenses ile çok sayıda vatandaş katıldı. Erol Günaydın, 41 yıl evli kalıp 7 yıl önce yitirdiği ve "Güneşim" dediği eşi Güneş Günaydın'ın Feriköy Mezarlığı'ndaki mezarının yanına defnedildi.