Van'ın İpekyolu ilçesinde kurulan bir atolyede lokum üretimi yapan usta Hilmi Aytekin, karadut, kayısı,şeker pancarı,manda kaymağından elde ettiği organik ürünleri , geleneksel yöntemler ve bakır kazanlarda yaparak müşterinin beğenisine sunuyor. 4 yıl önce "Lokçi"adı altında kurulan firmada, 17 kişi ile üretim yapan Lokum ustası Aytekin, yaptıkları ürünlerin siparişini sosyal medya hesapları üzerinden , toptan ve perakende olarak satışa sunuyor. 53 sene lokum ustası olarak çalıştığını belirten Usta Aytekin, kullanılan malzemeler doğal olduğu için yoğun taleple karşılaştıklarını ifade etti.
Onlarca çırak yetiştirdiğini ifade eden Aytekin "Ankara'dan geldim. 53 senedir bu mesleği yapıyorum. Ustaların ustası olduk. Onlarca çırak yetiştirdim. Hepsi iş adamı oldu sanayici oldu. Onlarla gurur duyuyorum. Ben iş saklamam. Verebileceğim her şeyi veriyorum almasını bilene. Üretim yapıyoruz. 3 senedir Van'dayız. Biz aslında burayı perakende olarak düşündük ama şartlar bizi toptan piyasasına da sürüklüyor. Van'da ciddi bir talep var. Önemli olan karakterin tutulması, bizim için önemli olan karakter.
ÜRÜNLERİMİZİ BAKIR KAZANLARDA YAPIYORUZ
Bakır kazanların büyük önem arz ettiğini söyleyen usta Aytekin " Isınınca çabuk sıcak oluyor ve çabuk soğuyor. En önemlisi lezzet farkı, sanayi tipi yapmıyoruz. Butik çalışmalar yapıyoruz. Toptan da zaten müşterilerimiz var. Van halkına teşekkür ediyorum. Burayı marka yaptıkları için. Kaliteli lezzetli ürümlerimiz ağırlıklı spesiyal çeşitleri fındık ve fıstık üzerine kullandığınız malzemeler çok önemli. Ürünlerimiz iyi olmaz Tabii işimizi severek yapıyoruz. Sevgi aşk katıyoruz.
MESLEĞİ GENÇ NESİLE ÖĞRETİYORUM
İşini seven gençlerin yetişmesini isteyen usta Aytekin "Saate bakmadan, maaş konuşmadan, yetişen elemanlar istiyorum. İleride zaten gerisi kendiliğinden gelir. Siparişlerimiz de sosyal medyadan alıyoruz. Perakende olarak alıyoruz. Şehrin dışından bayilik teklifleri de geliyor. Şu an sabırla yavaş yavaş merdivenleri basamaklı çıkmak istiyordum. Çünkü yetiştirmek çok zor. Şu anda biz AR-GE çalışmamız var. Van'ın Gölü var, Van'ı canavarı var, otlu peyniri var bu ottan niye biz yararlanmayalım dedik, peynir otuyla lokum yapmaya karar verdik. Kısa zamanda Van halkına sunacağız. Bir marka yaratacağız. Van otlu lokumunu üretmek için AR-GE çalışmamız devam ediyor" dedi. Lokum ustası Osman Dalgın " Van'da 15 yıldır lokum sektöründeyim. Lokumlarımızı titizlikle yapıyoruz. Doğal yapıyoruz. Van halkıda bizi tercih ediyor. Yut dışından Türkiye'nin her yerinden ilgi yoğun. Ustalarımızla birlikte yapıyoruz. Müşteriler geldiği zaman tatdırmadan satmıyoruz" dedi.