Uluslararası yayın kuruluşu CNN'in geçtiğimiz günlerde manşete taşıması ile yeniden gündeme gelen Van kahvaltısı 80 yıllık bir gastronomi başarısı. Tamamen Van bölgesine ait ürünler ile hazırlanan ve çeşitliliğiyle ön plana çıkan kahvaltı yöre halkının evlerinde de vazgeçilmez lezzetler oluşturuyor. Gürpınar Belediyesi'ne ait mekanın İşletme Müdürü Hamza Kurt " Van kahvaltısının hak ettiği değeri tüm dünyadan görmesi bizi her zaman mutlu ediyor. Bizim kahvaltımız 1940lı yıllarda başlayarak bugüne kadar gelişti. Dünyanın her yerinden gelen misafirlerimiz bizim kahvaltımıza hayran kalıyor" dedi.
Van'ın yöresel lezzetlerinden oluşan ve tescilli lezzeti olan Van kahvaltısı uluslararası yayın kuruluşu CNN'in manşetinde yer aldı. Van kahvaltısı; murtuğa, otlu peynir, ballı cevizli kavut gibi has lezzetleriyle öne çıkarıldı. Uluslararası ilgi ise Vanlıları mutlu etti. Van kahvaltısının sırrını ise Gürpınar Belediyesi'ne aiti Norduz Sofrası işletme müdürü Hamza Kurt anlattı.
80 YILLIK LEZZET
Van kahvaltısının tarihini ve nasıl ortaya çıktığını aktaran Kurt "1940'lı yıllarda başlayan bir gelenek Van kahvaltısı. İlk olarak bölgemizdeki sütün öne çıkması ile başladı. İlk Van kahvaltısında süt, kaymak, bal gibi ürünler ön plandaydı. Bunun yanısıra kara buğday, ceviz, kuş üzümünden oluşan kavut; köy yumurtası değirmen unu ve tereyağdan hazırlanan murtağa eklendi. Zamanla bunlara yöremize ait olan siyebolu otunun yer aldığı kavurmalı yumurta, kadesürük dediğimiz kapalı pide, zıbırçe isimli eritme peynirden oluşan kahvaltılıklar eklendi" dedi.
TAMAMEN BÖLGEYE AİT
Van kahvaltısının farkının tamamen yöreye ait olan ürünlerden oluşması olduğunu belirten Kurt "Biz masamıza bu bölgede yetişmeyen ürünleri koymuyoruz. Mesela reçel olarak sadece bölgede yetişen ışkın ve gülden oluşan reçellerimizi misafirlerimize sunuyoruz. Örneğin marketten alınan bir fındık kreması çeşit olsun diye Van kahvaltısında bulunmaz. Veya çilek, erik reçeli koymayız. Kullandığımız peynirler tamamen bölgemizde üretilen evlerde yapılan peynirlerdir. Van kahvaltısının farklılığı burada ortaya çıkıyor" ifadelerini kullandı.
OTLU PEYNİRİN 7 ÇEŞİT OTU
Van'ın bir diğer tescilli lezzeti olan ve kahvaltının da gözbebeği olan otlu peynirin farkını anlatan Hamza Kurt "Van otlu peynirinde 7 çeşit peynir kullanılıyor. Her yörede değişiklik gösteriyor. Siyebolu mende, sirmo, helis, catır (dağ kekiği) ve yöresel otlar. Bu otlar bu bölgede yetişiyor yüksek rakımlı dağlarda yetiştiği için bu bölgeye ait. Her evde yapılan otlu peynir farklılık gösterir" şeklinde konuştu.
AMERİKA'DAN AFRİKA'YA KADAR YAYILAN ÜN
Van kahvaltısına artan ilgiden memnun olduklarını ve uluslararası beğeni ile karşılaştıklarını söyleyen Kurt "Van kahvaltısının bu şekilde kıymetinin bilinmesi bizi mutlu ediyor. Biz burada geçtiğimiz yıl Tunus'tan, İspanya'dan, Amerika'dan, Singapur'dan, Azerbaycan'dan ve savaş öncesi Ukrayna'da misafirler ağırladık. Herkes çok memnun ayrılıyor. Öte yandan Türkiye'nin dört yanından misafirlerimiz geliyor şimdiden mayıs ayı için Ankara, Antalya ve İstanbul'dan rezervasyonlar yapıldı" ifadelerini kullandı.
VAN KAHVALTISININ GETİRİSİ ÇOCUKLARA
Belediye işletmesi oldukları için gelirlerinin 3'te 2'sinin eğitime ayrıldığını aktaran işletme müdürü Hamza Kurt "Norduz Sofrası Gürpınar Belediyesi işletmesine ait bir mekan. Buradan gelen gelirin 3'te 2'si eğitime ayrılıyor. Bugüne kadar 35 köy okulunun parke taşı boya badana işi yapıldı. Aynı zamanda ihtiyaç sahibi öğrencilere belediye aracılığıyla maddi destek sunuluyor" dedi.