UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ndeki Muğla'nın Yatağan ilçesinde Osmanlı yapılarıyla da kaynaşmış Stratonikeia Antik Kenti, her yıl gün yüzüne çıkarılan yeni eser ve yapılarla ziyaretçilerini büyülüyor.
"Gladyatörler Şehri" olarak anılan Stratonikeia Antik Kenti, yerli ve yabancı ziyaretçilerin gezi rotalarında yerini koruyor.
Kentte Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt'ün başkanlığındaki araştırmacılar kazı çalışması yürütüyor.
KAZILAR YENİDEN BAŞLADI…
Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, Stratonikeia antik kenti ve Lagina Kutsal alanında yılın 12 ayı hiç ara verilmeden arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmalarının devam ettiğine işaret ederek, "corona virüsle mücadele kapsamında ara verilen arkeolojik kazı çalışmaları yeniden başladı. Sokağa çıkma yasağı nedeniyle sadece sınırlı sayıda arkeolog nöbetleşe restorasyon çalışmaları yapıyordu. 2 Hazirandan itibaren arkeolojik kazılar da başladı. Şuan tüm ekipler alanda çalışmalarına başlamış durumdalar" dedi.
8 ÜNİVERSİTEDEN EKİPLER ÇALIŞACAK….
Kazı Başkanı Bilal Söğüt, bu yıl 8 farklı üniversiteden 67 kişilik bir heyetin burada çalışmalar yürüteceğine işaret ederek, şunları söyledi:
"Antik kentte yapılan kazı çalışmalarına üniversite öğrencileri ve işçilerde destek verecek.
Stratonikeia'da antik dönemlerden günümüze binlerce yıllık tarihi geçmişin izlerini bulmak mümkündür. Stratonikeia yaşayan bir tarih ve arkeoloji kentidir.
Burada antik dönemlerden günümüze yapılar bulunmaktadır. Özellikle antik kent içinde tapınak, kilise ve cami birlikte bulunmaktadır. Antik dönem ile birlikte Menteşe Beyliği, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleri yapıların bulunduğu bunların aşama aşama restorasyonunun yapıldığı köy meydanı tarihi alan içindeki en güzel yerleşim dokusudur.
Stratonikeia'da antik dönemlerden, tiyatro, tapınak, sütunlu caddeler, meclis binası, hamamlar, latrina (WC), çeşmeler, kiliseler ve evler bulunmaktadır.
Burada Beylikler, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinden cami, hamam, dükkanlar, çeşmeler, fırın, köy odası, evler ve taş döşeli yollar vardır. Tarihi köy meydanlarında oturulabilmektedir. "
TARİHİ CAMİ İBADETE AÇILDI…
Muğla'nın Yatağan ilçesindeki Şaban Ağa Camii, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile restore edildi. Camla kaplanan cami yeniden ibadete açıldı. Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde de bahsi geçen tarihi caminin zemininde Roma ve Selçuklu döneminden izler var.
Stratonikeia Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof.Dr. Bilal Söğüt, "Sayın Cumhurbaşkanımız eşi ile Emine Erdoğan hanımefendi ile birlikte geçen yıl antik kentimizi ziyaret etti. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Eşi Emine Erdoğan Hanımefendi tarafından ziyaret edilen antik kentimize vatandaşlarımızın ilgisi arttı. Antik kentimizi geçen yıl 30 binden fazla yerli ve yabancı turist ziyaret etti.
Bu ziyaret esnasında bu Stratonikeia'daki yapıların büyük çoğunluğunu dolaştı. Şaban Ağa Camii'ne bir imam atanmasına ilişkin talimat da vermişti. Hemen kadrosu da çıktı.
Şaban Ağa Cami restore edilerek hizmete açılmıştır. Hem ziyaretçiler gezebilmekte, hem de isteyen ibadetini burada yapabilmektedir. Alışılmışın dışında Cami içinde Beylikler Dönemi'ndeki ilk cami ve günümüze kadar geçirdiği evreler aşamalar halinde cam altında ışıklandırılarak sergilenmiştir.
Sadaka taşı ve Şaban Ağa'nın mezarının sandukası orijinal yerinde muhafaza edilmiştir.
Antik kentin karşılama merkezi ve kent içinde gezi güzergahı düzenlemeleri tamamlanıyor ve yakın bir zamanda ziyarete açılacak. Şimdi son düzenlemeler yapılıyor.
Otopark alanı gerekli olduğu durumlarda helikopter inebilecek şekilde düzenlendi. Antik kent içinde elektrik ve telefon hatları yer altına alındı. Ziyaretçiler kenti dolaşırken sadece tarihi yapıları görecekler.
Stratonikeia'da Tiyatro, Kuzey Şehir Kapısı, Batı Cadde, Köy Meydanı, Semerci Ömer ve Mustafa Tosun evlerinde restorasyon çalışmaları sürdürülmektedir. Kuzey Şehir Kapısı ve Çeşme anıtı ile ilgili düzenlemeler devam ediyor. Burada mozaiklerin koruma çatısı yapıldı ve ziyarete açıldı. Köy meydanında dükkanların restorasyonu başladı.
Burada yapılan uygulamalar benzer şekilde tarihi dokuya sahip antik kentlere de örnek olacak bir koruma örneği göstermektedir.