Finlandiya'nın kuzeyinde yer alan, ülkenin en büyük bölgesi Lapland, Kuzey Kutup Dairesi üzerinde yer alıyor. Tura Turizm'in davetiyle ben de Lapland bölgesinin başkenti, Finlandiya'da bulunan Rovaniemi'de dört gün geçirdim. Çoğu insan Kuzey Işıkları'nı görebilmek için Lapland'e gidiyor ancak maalesef bir doğa olayı olduğu için her zaman karşılaşmak mümkün olmuyor. Ancak ben bu sıra dışı olaya tanık olan şanslılar arasında yer alarak Rovaniemi'deki ikinci gecemi Aurora Borealis yani Kuzey Işıkları'nı izleyerek geçirdim. Yıldızların yakınlığı ve parlaklığını şaşkınlık içerisinde izlerken bir anda gökyüzü açılmaya başladı. Kuzey Işıkları'nın şekilden şekile girdiği ve yeşilin her tonunun sergilendiği o anlar 5.5 dakika sürdü ama benim için sanki birkaç saat geçmiş gibiydi. Hep büyüleyici kelimesini kullanırlar ya gerçekten öyleydi. Umarım sizin de benim gibi şansınız yaver gider ve Lapland'e gidince Kuzey Işıkları'nı görenler arasında yer alırsınız. Bu arada kutup ikliminin hakim olduğu bölgede yapabilecekleriniz aslında kısıtlı ancak yaptıklarınızın sizlere yaşattığı haz ve deneyimin tarifi zor... Nedir bu tarifi zor olan deneyimler diye merak ediyorsanız hemen onları da sıralamaya başlayayım:
Battaniyelere sıkıca sarılıp Ren geyiklerinin çektiği kızakla ormanda yaptığımız geziden büyük keyif aldım. Geyiklerin aheste aheste ilerleyişi ormandaki sessizlikle birleştiği zaman adeta detoks etkisi oluşturuyor.
Haski köpeklerin çektiği kızaklarla kar üstünde slalom yapmak çok keyifliydi.
Tamamen donmuş Kuzey Buz Denizi'nde, buzkıran gemisinin buzları kırmasını izleyerek yolculuk ettik. Kırılan buzun çıkardığı ses çok etkileyiciydi... Özel kıyafetler giyip kırılan buzda denize girenler de oldu.
Göl kenarında bulunan saunaya gittim. Gölün saunaya yakın yerine açılan doğal havuza tahmin ettiğiniz üzere girmedim. Ama bu ortamı görmenizi şiddetle tavsiye ederim.
Buz Otel'i ziyaret ettim. Her yıl yeniden buzdan inşa edilen otelde bir şeyler yiyip içmek keyifliydi ama bir sonraki gidişimde birkaç saatliğine de olsa deriyle kaplı yatakta istirahat edeceğim. Ve aynı şekilde igloda kalmak da ikinci kez geldiğimde yapacaklarım arasında yer alıyor.
Kar motoru ile ormanda dolaştım. Snowshoe adı verilen aparat ile karın üzerinde batmadan yürüdüm. İlginç bir deneyim oldu.
Donan gölün üzerindeki buz tabakasını kırdıktan sonra açılan delikten olta ile balık tutmaya çalıştım. Başarılı olamadım ama olsun yine de çaba harcadım.
Bu arada bol bol somon yedim. Geyik eti de denedim ancak ayı etinin gördüğü rağbete inanamadım.
NASIL FOTOĞRAFLANIR?
Bu iş gerçek bir teknik bilgi ve ekipman gerektiriyor. Öncelikle yapılacak en önemli şeylerden biri, bir turist ofisine uğrayıp, ışıkların nerede görüleceği hakkında bilgi almak olmalı. Ayrıca bu ışıkların haritalarını ve görülme olasılıklarını gösteren, telefonunuza indirebileceğiniz pek çok aplikasyon da var. Işıkların nerede görüleceğini öğrendikten sonra, fotoğraflamak için geriye teknik bilgiye de sahip olmak kalıyor. Kuzey Işıkları fotoğrafları için tüm gece fotoğrafları gibi uzun pozlama yapılacağı için ekipmanın olmazsa olmazı sağlam bir tripod. Mümkün olabilen en geniş açı ve en açık diyaframa sahip lens ise ikinci en önemli gereklilik.
Sağlam bir tripod
İyi bir DSLR ya da aynasız fotoğraf makinesi
Geniş açı lens (Mümkünse 10-20 ya da 14 mm)
2,8 diyafram (4 diyafram da olabilir ama daha uzun pozlamak ya da ISO'yu daha da artırmak gerekebilir)
800-1250 ISO
8-20 saniye arası pozlama gerekir. Tripod, makine ve lens sağlandıktan sonra, fotoğrafın kaç saniye pozlanacağı ortama bağlıdır. Ay ışığı ya da çevreden gelen ışıklar fazla ise 8 saniye ve 500 ISO yeterli olur. Ama ışıklar azaldıkça ISO artmalıdır. Pozlama süresini uzatmak, ışığın hareketinin netsizliğini sağlayacağı için, kısa pozlama ve yüksek ISO daha net çizgiler yakalanmasını sağlar. Yine de her şeyden önemlisi ortam olacaktır. Pozlama süresi ve ISO için en doğru karar, o anda yapacağınız denemeler sonunda ortaya çıkar. Tabii geceler boyunca eksi 25 derecelerde çıkılan bu ışık avı bolca şans, biraz sabır ve biraz da soğuktan dolayı dayanıklılık gerektiriyor.
TAM ZAMANI
Kuzey Işıkları, eylül-nisan ayları arasında görülüyor. Ama mart en ideal dönem olarak biliniyor. Lapland'de Abisko ve Inari bölgeleri ışıkları görme ihtimalinin yüksek olduğu yerler. Burada cam iglolarda kalırsanız gece sıcak odanızdan çıkmadan bu görkemli olaya tanıklık edebilirsiniz. Norveç'teki Tromso ve Lofoten de Kuzey Işıkları'nı görmek için popüler noktalardan. Coğrafik özellikleri nedeniyle bu bölgeler fotoğrafçıların da favorisi. Deniz ve engebeli arazi harika kareler ortaya çıkmasına neden oluyor.