Şafşavan kenti Fas sınırları içinde yer alıyor. Kuzey Afrika'nın en batısında Akdeniz ile Atlas Okyanusu'nun birleştiği yerde yer alan Fas, Marakeş, Kazablanka gibi ünlü turistik yerlerinin yanı sıra son dönemde popülaritesi gitgide artan Şafşavan gibi yerlere de sahip.
Kazablanka'dan da yaklaşık beş saatlik bir karayolu yolculuğuyla Şafşavan'a gidiliyor. Kazablanka ile Şafşavat arası 338 kilometrelik bir uzaklık var.
Şafşavan, Fas'ın kuzeybatısında yer alan küçük bir şehir. Atlas Dağları'nın uzantısı olan Rif Dağları eteğinde kurulu olan Şafşavan, tarihi Tanca kentine yakın bir konumda yer alıyor. Berberi dilinde Boynuz anlamına gelen Şafşavan'ın Fransızca ve diğer batı dillerinde yazılış şekli Chefchaouen.
Kentte Fas'ın para birimi olan Dirhem geçerli. Fas ile Türkiye arasında iki saatlik bir zaman farkı bulunmaktadır.
İki ülke arasında yapılan anlaşma doğrultusunda en az altı aylık geçerli pasaportu bulunan Türk vatandaşları, Fas'ta doksan günden az süreli seyahatlerinde vizeden muaf.
Fas'ın kuzeybatısında bulunan Şafşavan, Berberi dilinde boynuz anlamına gelmekte. 15. yüzyılda bölgeye gözlem ve koruma amaçlı kale inşa edildikten sonra etrafta yerleşimler başlamış.
Şafşavan kentini bu denli meşhur kılan şey yüzyıllara direnen yapılarının yanı sıra bu güzel yerel mimari örneklere sahip evlerin tamamen maviye boyanmış olmasıdır. Kimilerine göre evlerin bu renkte olması sadece bir gelenek.
Ancak yaygın inanışa göre 1930'lu yıllarda Hitler yönetiminin zulmünden kaçıp Şafşavan'a yerleşen Yahudiler, evlerini maviye boyamaya başladı.
Tarihi evlerin dönüştürülmesiyle ortaya çıkan bu pansiyonlarda konaklamak turistlerin tarihi dokuyu daha iyi hissetmeleri açısından sıklıkla tercih ettikleri bir seçenek. Koruma altındaki Şafşavan'da oteller genellikle kentin doğu kısmında yer almakta. Kaynak: İhsan Dindar/Milliyet