Ramazan Bayramı tatilinde yeni destinasyonlar yeni tatlar arayanlar için Adana önemli bir seçenek...
Hem doğası hem Seyhan nehri hem Varda Köprüsü hem de Gülek Boğazı görülmeye değer. Ancak tabii ki Adana denince aklımıza elbette yemek geliyor. İşte sizin için yerinde denediğimiz birkaç tat ve uğrayıp gezebileceğiniz birkaç adres.
VARDA KÖPRÜSÜ
Köprünün hikayesi 2. Abdülhamit'in Bağdat Demiryolları inşaatını Almanlara vermesi ile başlıyor. 15 yılda tamamlanan demiryolunun en zor kısmı Toroslar'da yaşanıyor. Alman mühendisler inşaatı planlanan sürede bitiremeyince Adana'ya ailelerini getiriyorlar. İnşaatlar sırasında 22 Alman ölmüş. Halen burada bir Alman köyü ve mezarlığı da görebilirsiniz. Köprü, 2018 yılında bir James Bond filmi Skyfall filminin heyecan verici bir sahnesinde kullanılmış. 172 metre uzunluğunda 99 metre yüksekliğindeki köprünün isminin köylülerin sürekli kullandığı "Var daha, var daha"dan türedi rivayet olunuyor.
SEYHAN BARAJ GÖLÜ
Adanalıların bir nevi dinlenme ve eğlence yeri. Bir yanda Sevgi Adası, diğer yanda Çukurova Üniversitesi'nin alabildiğince yeşil kampüs manzarası. Kimileri piknik yaparken kimileri Seyhan barajının etrafındaki cafelerde çay kahve içiyor. Adana'nın yerel lezzetlerinden bıcı bıcıyı burada deneyebilirsiniz.
YAVUZ STAR HARASI
Adana'da klasik bir köy kahvaltısı etmek isterseniz burayı tercih edin diyebiliriz. Yavuz Star Harası adından da anlaşıldığı gibi bir at çiftliği. Adını 2004 yılındaki Gazi Koşusu'nu kazanan meşhur attan alıyor. Adana'nın sıcağında serin serin esen bu harada gerçekten lezzetli ve oldukça doyurucu bir kahvaltı ediyorsunuz. Kahvaltıdan sonra arzu ederseniz mütevazı bir ücret karşılığında at binme keyfini de sürebilirsiniz.
BİLGİÇ ŞALGAMLARI
Adana'da bir çok şalga mcı mevcut ama Bilgiç şalgamları bir başka... Acılı ve acısız seçenekleri var. Bilgiç Şalgamlarının sahibi amca da çok hoş sohbet, size şalgamın nasıl yapıldığını tüm ayrıntılarıyla anlatıyor. Ufacık bir mekan ayak üstü şalgamınızı içip isterseniz kargo ile de evinize yollanmasını da isteyebiliyorsunuz.
KAZIM BÜFE
Eğer yolunuz Adana'ya düşecekse illa ki burayı duyuyorsunuz... Kazım Büfe'den bahsediyoruz. Bir muzlu süt nasıl bu kadar fenomen bir içecek haline gelir, gitmeden önce insan anlayamıyor taaa ki o muzlu sütü içene kadar. Kazım Büfe'de elbette muzlu süt dışında bir çok içecek ve tost çeşitleri de mevcut ama tabii ki birincilik muzlu sütte.... Bu meşhur büfeden muzlu sütü paketletip götürmek isteyenleri büfedeki yetkili uyarıyor: "Sütümüz çok taze fazla dayanmaz." Büfedeki kalabalığının çevreye rahatsızlık vermemesi için kibar bir dille müşterileri yazılar da çok samimi.
LEVENT BÖREK
Adana börekleriyle de meşhur olan bir ilimiz. Artık kebap, börekle yarışıyor. Levent Börek kalabalık müşteri kitlesine rağmen hızlı servisi ile dikkat çekiyor. Sunumda tabak yerine kağıt tercih etmeleri hızlı sirkülasyon için önemli. Börekler akılda kalacak kadar lezzetli. Özellikle en çok tercih edilen kıymalı ve peynirli. Adana böreği ise, su böreği ve kol böreği arasında kalmış çok lezzetli... Levent böreğin ayırıcı özelliği ise yufkasının çok ince ve ağızda dağılıyor olması. Börek severleri çok mutlu edecek bir mekan.
ŞEHİTLER TEPESİ
Gülek Kalesi olarak da bilinen Şehitler Tepesi'nin yolu zorlu. Akdeniz ve İç Anadolu'yu bağlayan Gülek Boğazı gerçekten tırmanılmayı hak ediyor. Manzaranın nefes kesici güzelliği gerçekten insanı büyülüyor. Yerli yabancı turistlerin uçurum kenarında fotoğraf çekme kuyruğu oluşturması da artık sıradan bir hal almış.
KÖPRÜLÜKÖY CAMİ
Halk arasında 'Yeşil Cami' olarak da bilinen Köprülüköy Cami, 1930 yılında Bosnalı Salih Efendi tarafından inşaa edilmiş. Cami aynı zamanda bir botanik bahçesi. Her gül farklı renk ve kokulara sahip. Arka bahçe ise sanki bir sebze tarlası gibi domatesler, biberler, salatalıklar ile donatılmış. Bu cami namaza gelenlerin dışında yerli ve yabancı turistlerin de uğrak noktası.
KABURGACI CAHİT USTA
Adana listemizin ilk durağı Kaburgacı Cahit Usta idi. Gerek yemekler gerek Cahit Ustanın sohbetinin tadı damağımızda kaldı. Cahit Ustanın kaburgası ve hipnozu, Kazım Büfe'nin muzlu sütü gibi fenomen olmuş. Buradaki tüm etler oldukça lezzetliydi. Uykuluk'u hiç denemediyseniz burada başlayabilirsiniz. Adana kebabını, şehirdeki diğer Adana kebaplarından ayıran fark ise kaburgadan yapılmış olması. Burada içtiğimiz şalgam ve turşuların lezzetinin farkı ise Cahit Ustanın eşinin elinden çıkmış olması.
ÇUKUROVA ŞEKERLEME
Çukurova Şekerleme'ye girdiğinizde cevizli sucuklar, lokumlar ve cezeryelerden başınız dönüyor. Kendilerinin çekip sattığı kahveleri de denenebilir. Rafine şeker tüketmek istemeyenler için cezerye ve cevizli sucuklar çok güzel bir alternatif oluşturuyor. Arzu ederseniz kargo hizmetleri de mevcut.
CİĞERCİ MEHMET USTA
Adana'nın bir diğer ünlü yemeği de ciğer... Ciğerci Mehmet Usta, Tarihi Saat Kulesi civarında Bakırcılar Çarşısı içinde salaş bir ortamda bulunuyor. Adanalılar ciğeri, kahvaltı niyetine yiyor. Ciğer kasaptan gelip hiç bekletilmeden kesiliyor ve hemen şişe dizilerek ocakta pişiriliyor.
İŞTAH KEBAP EVİ
Seyhan'da çarşı içindeki bu dükkanda Adana kebabını mutlaka yemelisiniz. Kebap gelmeden sofrayı bol nar ekşili domates ezmesi ve köz biberle donatıyorlar. Ardından gelen mis kokulu Adana kebap tam bir cila oluyor. Buranın spesiyali ise jet kebap. Adana kebapdan farkı duble porsiyon olması... Adana kebaba doymayanlar için olsa gerek!
LAHMANCUNCU ALİ USTA
Büyük saatin orada, köşede ufak arabasıyla yıllardır orada lahmacun satan Ali Amca... Klasik anlayıştan farklı, fındık lahmacunu pek meşhur. Ali Amcanın küçük arabası, etrafında sıranın kendisine gelmesini bekleyen insanlarla çevrili. Bekleyenlerin insanların ayak üstü küçük lahmacunları hızla yemelerine şaşırıyorsunuz. Neden bu insanlar bir arabanın etrafında gelişigüzel lahmacun yiyorlar? Ali Amcayı izlerken bu işi ne kadar severek yaptığını görüyorsunuz. Ali Amcaya soruyoruz küçük arabanda kaç lahmacun satıyorsunuz dediğimizde söylemem bereketi kaçar diyerek yanıt vermekten kaçınıyor.