Adana'yı dünyaya tanıtan Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı, bu yıl 3-7 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek. Bu yıl yedinci kez gerçekleşecek karnavalda, yurt içi ve yurtdışından gelecek binlerce kişi, her caddesi birer gösteri alanına dönüşen şehirde unutamayacakları bir hafta sonu geçirecek. Her yıl olduğu gibi bu yıl da karnavalın simgesi durumundaki kostümlü kortej geçişi 6 Nisan Cumartesi günü gerçekleştirilecek. Dileyenler karnaval kortejine katılarak, dans edip şarkılar söyleyebilir, hatta çılgın kostüm ve makyajlarıyla kortejdekilere ayak uydurabilir. Geçen yıl 100 bini Adana dışından olmak üzere yaklaşık 1 milyondan fazla kişinin Adana sokaklarında buluştuğu karnavala, bu yıl da ilginin yoğun olması bekleniyor.
ŞEHRE İLGİ ARTIYOR
Karnavalın fikir önderi Ali Haydar Bozkurt, bambaşka deneyimler yaşamak isteyenleri bu yıl da Adana'ya beklediklerini belirterek şunları söyledi: "Biz birlikte eğlenmeyi başarabildiğimiz ölçüde medeni olabiliyoruz. Her defasında 'Karnavala gelin pişman olmayacaksınız' diyoruz. Ve gelenler asla pişman olmuyorlar. Portakal çiçeklerinin kokusu eşliğinde baharı karşılarken, kendinizi zinde ve yaşama sevinciyle dolu hissedeceksiniz." Portakal çiçeklerinin tüm kenti saran kokuları, mevsim durumuna göre 1-12 Nisan tarihleri arasında en yoğun dönemini yaşıyor. Bu dönemde şehre gelenlerin sayısı da artıyor. Bu yüzden ulaşım için bilet almak ve otel rezervasyonu yaptırmak için erken davranmak gerekiyor. LİMONATA SICAĞI
Karnaval tarihi yaklaştıkça otellerde yer bulunamadığından, Mersin'deki otellerde kalanlar da oluyor. Peki Adana'ya gelenleri karnaval dışında neler bekliyor? Gündüzleri hava sıcaklığı 25-30 derece arasında oluyor. Adana'da hayat sokakta olduğu için gelenlere rahat kıyafetler ve ayakkabılar tercih etmeleri tavsiye ediliyor. Sokakları arşınlarken hemen her köşe başında farklı lezzetleri tatma fırsatı bulunuyor. Bu lezzetleri keşfedenler, zengin mutfağın sokağa nasıl yansıdığını da görüyor. Adana'ya gelenler karnaval döneminde sokakların nasıl renklendiğine, 7'den 70'e tüm halkın hoşgörü ile birlikte nasıl eğlendiğine de en yakından tanıklık ediyor.
ÖDÜLLÜ YARIŞMALAR, RENKLİ GÖSTERİLER
Karnaval kapsamında binlerce kişinin katılacağı eğlenceli etkinliklerin yanında çok sayıda kültürel ve sanatsal aktivite de organize edilecek. Bunlardan bazıları şöyle: Ünlü sanatçıların yer alacağı açılış ve kapanış konserleri, Hintli Mumbai Danceworx topluluğunun gösterisi, çeşitli kortejler, sergiler, dans ve spor gösterileri, söyleşiler ve tiyatro aktiviteleri, Portakal Çiçeği Halk Koşusu, satranç turnuvası, portakallı lezzetler ve kortej kostüm tasarımı gibi alanlarda ödüllü yarışmalar. Karnaval ile ilgili güncel duyurular www.nisandaadanada.com sitesinden, Facebook, Twitter ve Instagram'daki Nisan'da Adana'da isimli hesaplardan takip edilebiliyor.
?ADANA'NIN İLK 11'İ
1. Adana kebabı yiyin. Kebabın yanında buz gibi şalgamı içmeyi unutmayın. 2. Bici bici, şırdan, aşlama, ciğer, sıkma, Kazan simidi gibi yerel lezzetlerin tadına varın. 3. Tepebağ evleri, Taşköprü, Ulucami, Büyüksaat, Ramazanoğlu Konağı, Yağcami gibi eserlerin bulunduğu tarihi kent merkezini ziyaret edin. 4. Tarihi kent merkezinde şalvar, mintan, kasket gibi yerel kıyafetler ve Adana'ya özgü hediyelikleri satın alın. 5. Olgunlaşma Enstitüsü müzesini ziyaret edip, Türk El Sanatları koleksiyonunu görün. 6. Şinasi Efendi Sokağı, Ziyapaşa Bulvarı ve Turgut Özal Bulvarı civarındaki restoranların ve eğlence yerlerinin keyfini çıkarın. 7. Merkez Park'ta, Seyhan nehri kıyısında yürüyüş yapın, güzel havanın tadını çıkarın. 8. Kentin merkezinde bulunan Atatürk Parkı'nda dinlenin, etrafı izleyin. 9. Doğanın tadını çıkarmak, yürüyüş yapmak ve fotoğraf çekmek için Kapıkaya Kanyonu ve Varda Köprüsü'ne gidin. 10. Tabiat harikaları Akyatan Lagünü ve Yumurtalık Lagünü'nü ziyaret edin. Karataş ve Yumurtalık'ta Akdeniz'in tadına varın. 11. Eşsiz güzellikteki Anavarza Antik Kenti'ni ziyaret edin. Dönüş yolunda Lokman Hekim efsanesiyle ünlenen Misis Köprüsü'nden geçin.