Beyaz kumlu plajları, termal suları, adaları ve rüzgarlı havasıyla İzmir'in Çeşme ilçesi modası hiç geçmeyen bir tatil bölgesi. Deniz-kum-güneş sevenler, sörf tutkunları ya da termal şifa peşinde olanların uğrak yeri. Öte yandan özellikle son yıllarda köyleriyle de çekim merkezi. Reisdere, Alaçatı, Germiyan, Ildır ve Urla... Ege köyleri, iki katlı taş evleri, beyaz renkli yapıları, Arnavut kaldırımlı dar sokakları, sessizliği ve sakinliği ile öne çıkıyor. Köy turumuzun ilk durağı Reisdere de, bu özellikleri taşıyan eski bir göçmen köyü. Sabah kuş seslerine karışan horoz sesiyle uyandığımız köy koyları ve termal kaynakları ile öne çıkan Şifne bölgesinde yer alıyor. Her yere de çok yakın. Alaçatı ve Ilıca'ya beş, Karaburun'a 20, Urla'ya ise sadece yarım saatlik bir mesafede.
SAKİN VE DANTEL GİBİ SÜSLÜ
Çeşme'nin en popüleri elbette Alaçatı. Cumartesi pazarında turlayıp, Alaçatı'nın ara sokaklarına bırakıyoruz kendimizi. Elimizde pazarından aldığımız mavi, mor, pembe rengarenk ünlü statis çiçekleriyle dolaşıyoruz. Taş evleri, renkli ve çiçekli atmosferiyle gözümüz de ruhumuz da şenleniyor. Alaçatı'dan Germiyan Köyü'ne geçiyoruz. Köy, Slow Food akımının Türkiye'deki ilk temsilcisi. Yani yerel değerleri koruyan, doğal ve temiz gıdayı öne çıkaran akımın. Öne çıkan ürünü, eski yöntemlerle yapılan ekşi mayalı ekmeği. Bunun yanında köy sakinleri yetiştirdiği ürünleri evlerinin önündeki küçük tezgahlarda satıyor. Taze sebzelerden almadan edemiyoruz. Köy evlerinin duvarları çeşitli renk ve desenlerle süslü. Duvarları resimleyen de Nurdan Eren adlı köy sakiniymiş. Köyün ziyaretçisi çok. O nedenle ev kafelerde mola verebiliyorsunuz. Konuştuğumuz köy halkı, Germiyan'a ziyaretçi gelmesinden memnuniyet duyduklarını belirtiyorlar.
EN ETKİLEYİCİ GÜN BATIMI
Germiyan Köyü'nden sonraki durağımız Ildır. Rum köyünün antik dönemdeki adı Erythrai. Köye girişte küçük küçük birçok ada hemen kendisini gösteriyor. En bilineni Eşek Adası, halk arasında Zeki Müren adı da verilen yer. Kıyıdaki rengarenk kayıklarıyla da tablodan çıkmış gibi. SİT alanı olduğu için dokusunu koruyabilmiş bir balıkçı köyü Ildır. Gün batımının en güzel buradan seyredildiği söyleniyor. Bu eşsiz manzarayı izlemek için yüksek kesimlere çıkıyoruz. Bu yüksek nokta sadece görsel şölene değil, Erythrai Antik Kenti'ne de ev sahipliği yapıyor. 12 Ion şehrinden biri olan bölge, antik tiyatro, agora, Athena Tapınağı, geç dönemde yapılmış Matrone Kilisesi ve şehri çevreleyen surlardan oluşuyor. Yorulduysanız bu noktada mola verebileceğiniz mekanlar da var. Köye girişte olduğu gibi akşam saatlerinde ayrılırken de adaların ve doğanın güzelliği oldukça etkileyiciydi. Bu arada köy adını bazı dizi çekimlerine sahne olmasıyla da duyurdu. Fatmagül'ün Suçu Ne?, Kalbim Ege'de Kaldı dizilerinin bazı bölümleri burada çekildi. Köylerden sonra rotamızı Urla'ya çeviriyoruz. Otobandaki yolculuğumuza çam ağaçları ile pembenin her tonundaki zakkumlar eşlik ediyor. Reisdere'den yaklaşık yarım saatlik kısa bir yolculuktan sonra Ege'nin bu şirin ilçesindeyiz. Girişte, bizi Atatürk heykelinin bulunduğu meydan ve meydanda paten yapan çocuklar karşılıyor. Meydanın hemen karşısındaki sokakta beyaz mermerden yapılmış çeşme kendisini gösterirken, çok sayıda küçük kıraathaneler de art arda sıralanmış. Sonra Urla'nın diğer dar sokaklarında dolaşıyoruz.
ARNAVUT KALDIRIMLI SOKAKLAR
Kimi sokaklarında çeşit çeşit el emeği ürünler tezgahlarda sıralanıyor. Urla'nın merkezini dolaştıktan sonra herkese ve her bütçeye uygun mekanlarda mola verebilirsiniz. Urla, Arnavut kaldırımlı sokakları, taş evleriyle klasik Ege dokusunu tam anlamıyla hissettiriyor. Enginarı ve zeytiniyle öne çıkan ilçe uzun uzadıya sürüp giden zeytin ağaçlarıyla dikkat çekiyor. Sadece bunlar da değil. Urla bağlarıyla da ünlü. Killi toprağa sahip olduğu için Türkiye'nin en güzel bağlarını barındıran Urla'daki bu bağları görmeden olmazdı. Sakinlik ve göz alabildiğine uzanan yeşillik büyük şehirlerin yorgunluğunu unutturuyor.
YEREL VE ULUSLARARASI LEZZETLER VAR
İki günlük köy gezisi deniz, kum ve güneş tatilinden sıkılanlar için güzel bir alternatif. Konakladığımız Safi Otel, Başka Bir Ege Keşfi konseptiyle bu güzel deneyimi tatmak isteyen misafirlerine özel bir paket program hazırlamış. Bu paket kapsamında gezip görmenin yanı sıra hem yöresel hem de uluslararası lezzetleri tatma fırsatı da sunuluyor. Göçmen yemekleri, odun ateşinde pizza, ekşili ekmek, İtalyan makarnalar, zeytinyağlı sarma ve çiçek dolmaları ile patates dilimleriyle servis edilen sosis bu lezzetlerden birkaçı. Çeşme demişken enginarsız olur mu? Bölge sakız enginarıyla ünlü.