Hem tatil hem de eğitim için İstanbul'dan Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine hareket ettik. Eğitim dediysem öyle sıkıcı eğitimlerden sanmayın. Bu bir dalgıçlık eğitimi. Hedefimiz Sokakağzı sahilinin açıklarında dalış yapmak. Sualtı Eğitim Akademisi ile Sabancı Sualtı Sporları Kulübü (SUSS) birlikteliğiyle gerçekleştirilen bir kamptı. Benim de bu yıl katıldığım kulüp, 2001 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. Kulüpte sıfırdan başlayarak eğitmenliğe kadar ilerlemek mümkün. Eğitmen kadrosunun birçoğu Sabancı Üniversitesi öğrencilerinden oluşuyor. Kadrolar, teorik ve pratik eğitimle birlikte ilkyardım eğitimleri de veriyor. 60 kişiyle çıktık yola. Hepsi birbirinden eğlenceli birçoğu öğrenci, deli dolu insanlar. Sabah saat yedide ulaştığımız Ayvacık'ta tatil havası kendisini çoktan hissettirmeye başlamış. Konaklayacağımız butik otele geçtik. Odalarımız hazırlanırken grubun bir bölümü kendisini hemen Sokakağzı'nın el değmemiş sahiline atarken, bir grup da frizbi oynayarak güne başladı. Her grupta olduğu gibi burada da birkaç çılgın arkadaş kendini hemen Ege'nin mavi sularına attı. Ardından doğal ürünlerle hazırlanan kahvaltımıza geçtik. Bölgenin favori ürünlerini denemeden olmazdı. Yumurtalı ekmek, ezine peynirinin lezzetine doyamadık. Zeytiniyle öne çıkan bu yörede zeytinsiz kahvaltı olmazdı. Tüm kahvaltılarımızda o kadar çok zeytin tükettik ki çekirdeklerini tabaklardan taşırdık desek yanlış olmaz. Güne güzel ve lezzetli kahvaltıyla başlarken günü de dondurma yiyerek batırıyorduk. Yörede butik dondurmacılarda akşam güneşini karşılamak adeta bir gelenek olmuş. Bu arada favorim karamel, sütlü, çikolatalı dondurmaydı.
BİR YILDIZDA HEDEF 18 METRE
Gezinin eğlencesi bir yana ciddiyeti ise kahvaltıdan sonra başladı. Lezzetlerin ardından programımıza dönersek gezimizin lideri, herkesin Atilla abisi olan Sualtı Eğitim Akademisi Eğitmeni Atilla Uzuner, 1 ve 2 yıldız dalgıçlar için Sokakağzı'nda beş, Babakale'de ise üç noktada dalış yapılabildiğini söylüyor. Sualtı canlılığın çok renkliliğini anlatan Uzuner, dalış için bu bölgelere ilginin arttığını ve sualtı canlılığının korundukça daha da güzelleştiğine dikkat çekiyor. Brifinglerin ardından gruplara bölündük. Ve elbiseleri kuşandık. Artık dalmaya hazırdık. Dalışlarımızı favori noktalardan Büyük ve Küçük Resif'te gerçekleştirdik. Hedefimiz 18 metreye dalarak 1 yıldız dalgıç olmaktı. Bunu da başardık. Su altıyla tanışmak heyecanlıydı. Ortalama 40 dakika süren dalışlarımızdan yorgun ama bir o kadar keyifle çıktık. Günü verimli kullanmak için her gün sabah saat sekizde kalktık. İlk tur dalışlarından sonra öğle yemeğinin ardından ikinci tur dalışlarını da tamamlayıp, akşam yemeğine geçiyorduk. Sonrasındaki ateş başı eğlencelerimiz kampımızın günlük rutininin son ama en keyifli bölümüydü.
PAHA BİÇİLMEZ BİR DENEYİM
Sekiz günlük eğitim dalışlarımız yaklaşık 800 TL'ydi. Ekstra her dalışa 30 TL ödedik. Tatil için ortalama 1500-1750 TL civarı bir bütçe gerekiyor. Karşılığında yaşattığı deneyim ise paha biçilemez.