Tasarım, mimari ve turizm sınır tanımıyor. O kadar fazla konaklama seçeneği arasında öne çıkmak için bazıları uçuk fikirler uygulamaktan çekinmiyor. Bu hafta mimarisi ve özellikleriyle öne çıkan kış otellerini yazdım. Elbette buzdan oteller en havalı görülenler. Yine de daha önce Icehotel'de kalmış biri olarak göründüğü kadar keyifli bir deneyim olmadığını söyleyebilirim. Ama bir gece de olsa deneyimlemeli. Benim en merak ettiğim İsveç'teki Treehotel açıkçası. İki kişi geceliği yaklaşık 2 bin 500 lira. Zaten sadece altı odası var. Bu arada buzdan oteller mart sonu eriyip gidiyor, onu da unutmayın.
Alpeniglu
Avusturya
Avusturya'daki Alpeniglu aynı zamanda bir igloo kasabası olarak da geçiyor. Aslında çok değil, toplamda 18 igloo'dan oluşuyor. Ama bu igloo'ların hepsi buz ve kardan yapılmış. Yine de gece uyurken hiportermi geçirmiyorsunuz. Bunun için size özel kıyafetler veriliyor. Fakat daha önce Ice Hotel'de uyumuş biri olarak bunun çok rahat olmadığını söyleyebilir hatta sadece bir gece konaklamanızı öneririm. Otel, aralık ayında açılıyor ve martta kapanıyor. Her yıl dünyanın farklı yerlerinden sanatçılar buzdan heykel sergisi için kasabaya geliyor. Dileyen müşteriler de heykel yapma faslına dahil olabiliyor.
Whitepod Hotel
İsviçre
İsviçre'nin Monthey şehrindeki Whitepod oldukça ilginç bir konaklama deneyimi sunuyor. Deniz seviyesinden 1400 metre yükseklikteki otel, ahşap bir platforma demirlenmiş igloo'ları andıran çeşitli kapsüllerde konaklama olanağı sunuyor. Alp manzaralı kapsüller kışın kara uyumlu olması için beyaz, baharda ve yazın ise yeşil renkte oluyor. Tepesi tamamen saydam olan odalarda uyurken gökyüzünü izleme fırsatı yakalıyorsunuz. Ayrıca önlerinde ufak bir de teras bulunuyor. Toplamda 30 igloo var. Ayrıca otelin SPA ve bar kısmı da mevcut. Igloo'ların en önemli özelliği ise doğa dostu olmaları. Kış boyu Whitepod'da kayak imkanı da var. Ayrıca köpekli kızak turu da yapabiliyorsunuz.
Hotel de Glace
Kanada
Kanada'nın Quebec şehrindeki Hotel de Glace, Kuzey Amerika'daki tek buz oteli. Otel 30 bin ton kar ve 500 ton buz kullanılarak yapılmış. Devasa buzdan heykeli andıran bu muhteşem otel sadece ocak-mart arası açık. Otelin buzdan süitlerini her yıl Kanadalı sanatçılar baştan tasarlıyor. Otelde toplam 44 oda bulunuyor. Elbette yataklar da yine buzdan yapılmış. Isınmak isteyenlerin imdadına ise sıcak suyla dolu jakuziler koşuyor. Buzdan bar, buzdan kilise da yine oteldeki diğer yapılar.
Treehotel
İsveç
İsveç'teki Harads kasabası yakınlarındaki Treehotel'in (adından da anlaşıldığı üzere ağaç otel) altı tane odası var. En büyük özellikleri dıştan içe özel şekilde dekore edilmiş olmaları. İskandinav mimarlar tarafından tasarlanan otellerin yerden yüksekliği 4-6 metre arasında değişiyor. Ormandaki odaların hepsi Lule Nehri'ni görüyor. Dışarıdan baktığınızda odaları fark etmiyorsunuz bile. Otellerin yapımı için hiç ağaç kesilmemiş. Odanıza merdivenlerle çıkıyorsunuz. Yerden ısıtmalı odalarda düşük enerjili LED ışıklar kullanılmış. Buraya gitmek için en doğru zaman elbette kış mevsimi. Hem karın keyfini çıkarabilir hem de Kuzey Işıkları'nı görme şansı elde edebilirsiniz.
Sorrisniva Igloo Hotel
Norveç
Norveç Alta'daki Sorrisniva Igloo Hotel, Kuzey Işıkları'nı seyredebileceğiniz igloo'lardan oluşuyor. Tabii şanslıysanız demek lazım. Çünkü Kuzey Işıkları'nı görmek herkese nasip olmuyor. Buradaki igloo'lar da buzdan yapılıyor. Donan Alta nehrinden ve çevreden toplanan 250 ton buz otelin yapımı için kullanılıyor. Yılbaşından hemen sonra yapılan otelin toplam 26 odası, dört süiti var. Üstelik her yıl otel farklı bir konseptte tekrardan yapılıyor. Geçen yıllarda Vikingler, Kuzey Kutbu gibi konseptler kullanıldı. Her yıl farklı bir sanatçı buzdan heykel yapmak için davet ediliyor ve bu heykel LED ışıkla aydınlatılıyor. Buzdan igloo otelin kendisi kadar restoranı da dikkat çekiyor. Buzda balık tutmak, nehir gezisi, kızaklarla gezmek otelde konaklayanların yaptığı aktivitelerden bazıları.
SnowVillage
Laponya Norveç
Her yıl toplanan binlerce ton buzla SnowVillage oteli yeniden yapılıyor: Üstelik birkaç hafta içerisinde buzdan otel, restoran hazırlanmış oluyor. Dışarından ufak gibi görünse de 20 bin metrekareden büyük otel her yıl farklı şekil ve boyutta yapılıyor. Müşteriler kendilerine verilen sıcak uyku tulumlarında buz üzerinde uyuyor