Türkiye, seyahat tutkunları için, içinde gizli hazineler barındıran eşsiz bir ülke. Doğası, mimarisi, kültürel zenginlikleri, tarihi ve lezzetleriyle baş döndürüyor, büyülüyor. Tur şirketleri de her biri içinde farklı hikayeler barındıran rotalara özel kültür turları düzenliyor. Etstur, Jolly Tur ve Pronto Tur'un programlarını inceledik ve tam da bu mevsimde gidilecek rotalardan örnekler seçtik.
KIZAK ÜSTÜNDE KARS
Güneşin her sabah ilk iş olarak doğduğu, karın ilk düştüğü, Türkiye'nin en soğuk illerinden Kars... Cemal Süreya, henüz Kars'ı görmeden yazdığı şiirinde şehri 'beyaz, uykusuz ve uzakta' olarak nitelendiriyor. Farklı mimarisiyle, meşhur peynirleriyle ve kadim tarihiyle öne çıkan Kars, gezilip görülmesi gereken şehirler arasında yer alıyor. Rus işgali sırasında kesme taşlardan kilise olarak inşa edilen, Kars'ın geri alınması ile camiye çevrilen Fethiye Camii önemli yapılar arasında bulunuyor. Rus mimarisinin etkileriyle yapılan yapılar, doğunun son dönemde yıldızı parlayan bu şehrini fantastik hale getiriyor. Dünyada kristal kar örneğinin görülebileceği ender mekanlardan Sarıkamış ile de ünlenen Kars'ta UNESCO Dünya Miras Listesi'ne eklenen Ani Harabeleri görülecek en önemli yerler arasında yer alıyor. Günümüz Ermenistan sınırını oluşturan Arpa Çay'ın yanı başında kurulu Ocaklı Köyü'nde bulunan ören yerinde Tigran Honents Kilisesi, Ani Katedrali, Bakireler Manastırı, Manuçehr Camii, Havariler Kilisesi görülecek anıtsal yapılar olarak dikkat çekiyor. Roma döneminden günümüze ulaşıp halen kullanılan taş köprü, tarihi hamam ve günümüzde merkez kale ya da iç kale olarak adlandırılan Kars Kalesi şehri panoramik olarak fotoğraflama imkanı veriyor. Dileyenler kış aylarında genel olarak buzla kaplı Çıldır Gölü üzerinde atlı kızak ile gezme şansı yakalıyorlar. Aşıklar diyarında yapılan keşif sırasında, bal, kaşar peyniri, gravyer peyniri, piti, hangel, kete, kaz eti, sarı balık gibi enfes yöresel tatlar, gezgin gurmeleri büyülüyor.
GAP BÜYÜLÜYOR
GAP turları kapsamında görülecek önemli şehirlerden birisi Şanlıurfa. Özellikle Halfeti, manzarası ile Güneydoğuyu farklı kılıyor. Sular altında kalmış olan şehirde Rum Kale'nin de görüleceği tekne turuna çıkılıyor. Şehirde Hz. İbrahim'in ateşe atıldığı yer olarak bilinen ve bu nedenle kutsal sayılan Balıklı Göl, Halil-ür Rahman ve Rızvaniye camileri, Hz. İbrahim Makamı, Ayn Zeliha Gölü, panoramik Urfa kalesi ve Ulu Camii gezilebilir. Urfa'nın meşhur Sıra Gecesi de mutlaka deneyimlenmeli. Dünyanın ilk üniversitesi sayılan Harran Üniversitesi burada yer alıyor. Yazın serin kışın sıcak olmasını sağlayan mimari yapısı ile konik Harran evleri ise dünyaca ünlü. Antik kentleri, camileri, kiliseleri, hanları, bedestenleri ile meşhur, Kurtuluş Savaşı'nın simge kentlerinden biri olan Gaziantep özellikle yerli turistler tarafından en çok ilgi gören şehirler arasında yer alıyor. Zeugma Antik Kenti'nden çıkarılan buluntuların sergilendiği Zeugma Mozaik Müzesi, kudret kayası olarak anılan tepe üzerine kurulmuş kale, cam müzesi, sedef atölyeleri, Kendirli Kilisesi büyük ilgi görüyor. Gaziantep mutfağı ise pekmezle yapılan tatlı tarhana kavurması, menengiç kahvesi, fıstıklı kebap ve katmer gibi lezzetli yöresel tatlara ev sahipliği yapıyor.
OSMANLI MİRASI SAFRANBOLU
Osmanlı mimarisinin en güzel örnekleri Safranbolu'da yer alıyor. Hıdırlık Tepesi, eski hükümet binası, saat kulesi ve Yörük Köyü görülebilecek yerlerden sadece birkaçı...
VUSLAT GÜNÜ ANILIYOR
Hz. Mevlana, ölüm gecesinin Şeb-i Arus yani düğün gecesi olarak anılmasını, ağlama, yas, matem yerine, sevinç ve kutlama yapılmasını ister. Çünkü ölüm günü ona göre Sevgili'ye, Hakk'a kavuşma günüdür. Bu vuslat gününü yerinde anmak isteyenler Şeb-i Arus turları bulunuyor. Geçmişten günümüze önemli merkezlerden olan Konya'da ziyaret edilecek yerlerin başında Şems'in Türbesi ve Şems Camii bulunuyor. Yıldırım düşmesi nedeniyle yarım minareli olan İnce Minareli Cami, İplikçi Cami ve İplikçi Medresesi de panoramik olarak ziyaret edilebiliyor. Alaeddin Camii, Selimiye Camii, Üçler Türbesi'nin (Üç Erenler Türbesi) yanı sıra Mevlana Müzesi ve Mevlevi Dergahı gezenleri büyülüyor. Roma, Bizans, Kudüs hac yolu güzergahında 1924 mübadelesine kadar Anadolulu Ortodoks Rumların yaşadığı Sille Köyü'nde Hz. Mevlana'nın ve Mevlevi dervişlerinin zaman zaman uğradığı Ak Manastırı ve yeni restore edilen Aya Eleni Kilisesi de mutlaka görülmeli. Geçmişte astronomi ile matematik eğitimi verilen Selçuklu öğretim kurumlarından Karatay Medresesi, Çini Eserleri Müzesi, Beyşehir Gölü kenarında bulunan Kubadabad Sarayı, Tuzcu Baba Türbesi, mermer taç kapı ve dalga havuzu da görülecek önemli yerleri oluşturuyor. Konya'da meşhur etli ekmeğin, Mevlana pidesinin ve tandırın tadına bakmak ise şart.
KIVRIMLI YOLLARIYLA ESKİŞEHİR
Tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Eskişehir, son dönemlerde seyahatseverlerin en çok ilgi gösterdiği yurt içi rotalar arasında yer alıyor. 19. yüzyıl mimarisinin en güzel örnekleri olan kıvrımlı yolları, çıkmaz sokakları, ahşap süslemeli, bitişik düzenli cumbalı evleri ile Odunpazarı, gezginleri zamanda yolculuğa çıkarıyor. Eskişehir mutfağının ünlü yöresel lezzeti çiböreğin de deneyimleneceği gezide Kurşunlu camii ve külliyesi ziyaret edilip Mevlevihane kısmında, dünyada açılan ilk lületaşı müzesini de görme imkanı bulunuyor. Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykel Müzesi gezilecek keyifli yerleri oluşturuyor. Bilim Sanat ve Kültür Parkı'nda panoramik tren turu yapıp Amerika'nın keşfine tanıklık etmiş Santa Maria'nın bir örneği olan Kalyon tipindeki gemi ve Masal Şatosu görülebilir. Porsuk Çayı'nda yapılan bot turu kendinizi adeta bir Avrupa şehrinde hissettiriyor. 1930'lu yıllarda yapılmış olan Haller Gençlik Merkezi'nde ise meşhur su muhallebisinin tadına bakma imkanı bulunurken 1961 yılında Cemal Gürsel'in talimatıyla yapılan ilk Türk arabası olan Devrim görülebiliyor.
İLGİNÇ MİMARİSİYLE MARDİN
Kadim şehir Mardin, ilginç mimarisiyle benzersiz güzellikler sunuyor. Mezopotamya manzarasıyla gezginleri büyüleyen Kasımiye Medresesi, gezilecek önemli yerler arasında bulunuyor. Süryanilerin ilk yerleşim mekanlarından biri olan ve dizilerin doğal platosu konumundaki Midyat misafirlerini büyülüyor. Çarşı içinde telkari sanatının inceliklerini ustalarından dinledikten sonra Midyat'ın en eski manastırı olan Mor Gabriel Manastırı ziyaret edilebilir. Dünyadaki tüm Süryanilerin merkezi sayılan Deyrülzafaran Manastırı, Ulu Camii, Eski Ermeni Çarşısı, farklı yapısı ile Mardin sokakları ve Abbaralar, Mardin turuyla görülebilecek tarihi mekanları oluşturuyor.
KAPADOKYA KEŞFİ
Peribacaları ile şekillenen doğal güzelliğinin yanı sıra binlerce yıl boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yapmış olması ile de zengin bir mirasa sahip olan Kapadokya mevsimin en özel destinasyonlarından biri. Kapadokya'ya her hafta otobüs ya da uçakla turlar düzenleniyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan güzel atlar ülkesi Kapadokya, yerli yabancı tüm turistlerin ilgisini çeken bir bölge olarak öne çıkıyor. Gelenler, Güvercinlik Vadisi, Göreme Açık Hava Müzesi, Hacı Bektaş ve Tuz Gölü'nü gezip balonla tura çıkıyor, at biniyorlar. Kayseri'de gezileyecek yerler ise şöyle sıralanıyor: Gevher Nesibe Sultan için yapılmış olan ilk tıp okulu, Hunat Medresesi ve Camii, Döner Kümbet, İç Kale.
AYDER YAYLASINA YOLCULUK
Çam ormanlarıyla kaplı Kaçkar Dağları'nın eteklerinde bulunan şirin Karadeniz yaylası Ayder de keşfedilmeye değer bir bölge. Bahar ve yaz aylarında yemyeşil doğası ve tertemiz havası ile kış aylarında ise muhteşem kar manzaraları ile insanı büyülüyor. Ayder'in üstündeki şelalenin duru güzelliğine kapılıp kendinizi adeta bir masalın içinde hissediyorsunuz.