Doğası, tarihi, mimarisi, mutfağı ile en sevdiğim yerlerin başında geliyor Ayvalık. Yine de yazın gitmeye bir türlü cesaret edemiyorum. Daracık sokaklarından fışkıran insan seli gözümü korkutuyor. Şimdilerde deniz suyu epey soğuk, girilemiyor belki ama restoranların, sokakların tadı da ayrı güzel oluyor. Mübadele yıllarında Girit ve Midilli'den gelenler en çok da yöre mutfağına ve alışkanlıklarına etki etmişler. Ayvalık sokaklarında hele de bu mevsim gezerken zamanın durduğuna şahitlik ediyorsunuz. Dükkanları arşınlarken karşınıza çıkan Rumca izler sizi tarihin tozlu sayfalarına götürüyor, rüştü tüm ülkeye yayılan restoranlarında lezzetleri tadarken damağınız şenleniyor.
KEŞİF ZAMANI
Gün batımını izlemenin en keyifli yeri Şeytan Sofrası. İlçeye hakim büyük kayalıkların tepesinde bulunan eski bir lav birikintisi olan Şeytan Sofrası'ndan Midilli Adası'nı da görebilirsiniz.
1873 yılında inşa edilen, bugünkü adıyla Rahmi M. Koç Müzesi olarak da bilinen Taksiyarhis Kilisesi görülmesi gereken yerlerden biri. İçerisinde bulunan çan. İkinci Dünya Savaşı yıllarında yerinden çıkarılmış ve halka haber vermek için kullanılmış. Bugün bu çan Bergama Müzesi'nde sergileniyor.
Kemal Paşa Mahallesi'nde yer alan Ayazma Kilisesi, sarımsak taşı kullanılarak yapılmış. Bir dönem zeytinyağı fabrikası olarak da kullanıldığı için farklı eklentiler de yapılmış.
Eski adı Yaniçarohori olan Küçükköy de Ayvalık'ta keşfedilmesi gereken yerlerden biri.
LEZZET ŞÖLENİNE GEL
Adaçayı ve karadut çayının en doğalını içmek için iki iyi seçenek var. Bir tanesi Macaron Konağı, diğeri de Camlı Kahve.
Kuruvasan, ekmek ve her türlü hamur işi alışverişi için istikamet ise kesinlikle Hane olmalı.
Beyin çorbası sever misiniz? Ben bayılırım. Sizi aşıyorsa balık çorbasını da deneyebilirsiniz. Bunun için favori adresim çarşı içindeki Çorbacı Turgut.
"Balık sofrasını nerede donatayım, mezeleri nasıl sıralayım?" derseniz Cunda'daki Ayna nezih ve güvenilir lezzetler sunar.
Yoğurt ve lor peyniri almadan da dönmeyin. Bunun için gitmeniz gereken adres ise Saltık.
Ayvalık ve Cunda'da pazar alışverişinin yerini hiçbir şey tutamaz. Alışık olduğunuzdan çok daha farklı pazarlar bunlar. Her türlü ihtiyaca cevap verirler. Cumartesi günü kurulan Küçük Cunda Pazarı ya da perşembe kurulan Büyük Ayvalık Pazarı'nı gezmeyi ihmal etmeyin.
Yulaflı kurabiyeler için istikamet Bizimev.
Zeytinyağı almadan Ayvalık'tan dönülmez. Çok fazla çeşit var elbette. Rengin Suar, acıbiberli, sarımsaklı zeytinyağları da bulabileceğiniz başarılı bir marka.
Cunda Adası'nın kıyı kesimi balık restoranlarıyla dolu. En meşhuru Bay Nihat ama fiyatlar İstanbul tarifesinde. Yine de bu lezzetlere değer. Daha uygun fiyata balık yemek isterseniz ara sokakları arşınlayın derim.
NASIL GİDİLİR?
İstanbul'dan arabayla gidecekseniz Bandırma feribotuna binebilirsiniz. Balıkesir'in en önemli ilçelerinden biri olan Ayvalık'a feribottan indikten sonra yaklaşık üç saat yol yapıp ulaşabilirsiniz. Uçakla gitmek isterseniz de Edremit'e uçup, havalimanından kalkan otobüslere binebilirsiniz. Yol yaklaşık bir saat sürüyor.