İSTİKLAL HARBİ ŞEHİTLERİ ABİDESİ
İstiklal Harbi'nde şehit olan ecdadımızın aziz hatırası için yaptırılan İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi, Mevlana Türbesi'nden sonra Konya'da en çok ziyaret edilen mekan. Yılda 500 binden fazla kişinin ziyaret ettiği abidede vatan uğruna canını feda eden şehitlerin isimlerinin yer aldığı iç avlu, Konya'nın o dönemindeki sosyal yapısını anlatan müze, tarihteki 16 Türk devletinin bayraklarının yer aldığı havuzlu yol ve Gaziler Lokali yer alıyor.
ŞEMS-İ TEBRİZİ TÜRBESİ
Mevlana'yı ziyaret edip, Şems'i ziyaret etmemek olmaz. Şems'in makamı, Şems Parkı'nın içindeki bir camide bulunuyor. Günümüze gelene dek, ölüm şekline dair hiçbir bilgi bulunmayan Şems'in vefatından önce bir gün "Kaybolacağım, izimi bulamayacaksınız" dediği kayda geçmiştir. Şems'in tekrar Şam'a gittiği de rivayet edilir. Genel kanı ise Konya'da öldürülüp bir kuyuya atıldığı yönündedir. Bir rivayete göre Mevlana'nın büyük oğlu cesedi çıkarıp gömmüş; Mevlana'nın hepten harap olmasını engellemek için de Mevlana'ya Şems'in kaybolduğunu söylemişler. İşte bugün Konya'da bulunan, Şems'e ait bu makam, orada yazılana göre bu kuyunun hemen üstünde.
TÜRKİYE'NİN TÜBİTAK DESTEKLİ İLK BİLİM MERKEZİ
Türkiye'nin TÜBİTAK destekli, yüksek standartlı ilk Bilim Merkezi, planetaryumu, gözlem kulesi, bilimsel sergileri, etkinlikleri ve toplantı salonları ile Konya'nın yeni cazibe merkezlerinden ve yeni sembollerinden biri. Konya Bilim Merkezi'nin yapımına yaklaşık 100 milyon lira harcanmış.
796 YILLIK CAMİİ
Kentin en eski camilerinden Alaaddin Camii 796 yaşında. Anadolu Selçuklu mimarisinin Konya'daki en etkileyici yapısı olan caminin iki renk taş ve mermerden yapılmış taç kapısı, çinili mihrabı, çini mozaik süslemeli kubbe ve abanoz ağacından minber bölümü insan yaratıcılığının eşsiz örneklerinden.
KUBBE-İ HADRE
Konya'da yapılacak en önemli ziyarete geldi sıra; "Hamdım, piştim, yandım" diyen Mevlana'nın Yeşil Türbe'si. Yani Kubbe-i Hadre... Mevlana Müzesi'ne dönüştürülen Yeşil Türbe, kentin ruhunun odak noktası. Müzede Mevlana'nın sandukası ve Mevleviliğe ait çeşitli eserler sergileniyor. Topkapı Müzesi'nden sonra Türkiye'de en çok ziyaret edilen ikinci müze olan türbe, dünyanın dört bir yanından ziyaretçi akınına uğruyor.
İSLAMİYET ÖNCESİ KONYA
Konya'nın İslamiyet öncesi geçmişini merak edenler için Arkeoloji Müzesi kesinlikle atlanmaması gereken yerlerden... Çatalhöyük, Canhasan, Suberde ve Karahöyük buluntularının yanı sıra Hitit, Frig, Grek, Roma ve Bizans devrine ait eserlerin de sergilendiği müzeden hemen sonra İslamiyet sonrasına geçiş yapmak isteyenler için, gidilmesi gereken ilk yerler Selimiye ve Aziziye camileri.
BÜYÜK KARATAY MEDRESESİ
Selçuklu dönemi vezirlerinden Abdullah Bin Karatay tarafından 1251 yılında yaptırılan Büyük Karatay Medresesi, günümüzde Karatay Çini Eserler Müzesi olarak hizmet veriyor. 1955 yılında müzeye dönüştürülen medresede Selçuklular, beylikler ve Osmanlı devirlerine ait çiniler sergileniyor.
ECDAT BAHÇESİ
Geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan Kalehan- Ecdat Bahçesi, toplam 110 bin metrekarelik alanda devasa bir tesis. Büyük bir gölet ile etrafında kale burçları ve surlar, Osmanlı Sokağı, Boğaz Yalısı gibi yapılardan halk istediği gibi faydalanabiliyor.
BİSİKLET YOLLARI
Konya merkez ve ilçelerdeki bisiklet yolu ağı 447 kilometreye ulaşmış. İnsan kendini bir Avrupa şehrindeymiş gibi hissediyor.
ALAADDİN TEPESİ
İnsan emeğiyle oluşturulan Alaaddin Tepesi, kentin tam merkezinde. Ve şehirdeki tarihi eserlerin neredeyse tamamı Alaaddin Tepesi'nin çevresinde toplanmış durumda. Bu yüzden Konya'da gezmek rahat. Konya ova üzerine kurulduğu için bisikletinizle kolaylıkla gezebileceğiniz tipik bir Avrupa şehri gibi.
KONYA'NIN AKCİĞERİ MERAM
Konya'nın mesire yeri Meram 'Konya'nın akciğeri' olarak anılıyor. Gürül gürül akan şelalesi, şelalenin sularıyla beslenen ve Venedik kanallarını andıran kanalıyla Meram, çölde vaha gibi. Çocukların atladığı, her iki yanında restoranların sıralandığı kanalda, renkli gezi tekneleri var.
YENİ BÜYÜKŞEHİR STADYUMU
Milli Takım'ın Avrupa Şampiyonası Eleme maçlarına ev sahipliği yapan, Konyaspor'un tarihinde ilk kez UEFA kupalarına katılmasına ve Türkiye Kupası'nı kazanmasına katkı sağlayan 42 bin kapasiteli Yeni Büyükşehir Stadyumu; 400 bin metrekarelik bir alanda 90 bin metrekare kapalı alanda futbol topu şeklinde, tamamı kapalı tribünlerden oluşuyor.
İNCE MİNARE
1258 yılında hadis ilmi okutulmak üzere inşa edilen İnce Minare ise 1956 yılında Taş ve Ahşap Eserler Müzesi'ne dönüştürülmüş. Özellikle Uzakdoğulu turistlerin ilgi gösterdiği İnce Minare'nin her santimetrekaresinde sanatı görmek mümkün. Çapraz tonozlu giriş bölümünden geçilen divanhane, ortasında havuzu bulunan üzeri kubbeli, kare planlı avlunun güney ve kuzeyinde beşik tonozlu öğrenci hücreleri ve kubbe kasnağında kufi yazı ile işlenen 'El-Mülkü-Lillah' (Mülk Allah'ındır) ve Ayet-el Kürsi'ler hemen dikkat çekiyor.
TARİHİ BEDESTEN DÜZENLEMESİ
Mevlana Kültür Vadisi Projesi kapsamında Mevlana Türbesi yakınlarında bulunan 2000 yıllık Bedesten'de aynı anda 2 bin 687 adet dükkânda restorasyon yapıldı. Bedesten, eski günlerine dönerek Konya ticaretinin ve turizmin merkezi haline geldi.
Hakan TURPÇU