Binlerce yıldır birçok medeniyete ev sahipliği yapan Çukurova'nın tarihi Misis bölgesinde bu yıl ilk kez bir festival düzenlendi. Ölümsüzlük Şehri Misis Festivali'nin davetlileri arasında biz de vardık. Tipik bir Anadolu köyü olan Adana'nın Yüreğir ilçesine bağlı Misis, son dönemde Yüreğir Belediyesi'nin katkılarıyla yapılan arkeolojik kazılarla yeniden doğuyor. Ölümsüzlük Şehri Misis Projesi, 2012'de başlamış. Kültür Bakanlığı ile Türk ve İtalyan üniversiteleri antik şehirdeki kazı çalışmalarını birlikte yürütüyor. Çalışmaları İtalyan Pisa Üniversitesi'nden Prof. Dr. Giovanni Salmeri ile Prof. Dr. Anna Lucia D'Agata yönetiyor.
ÖLÜMSÜZLÜĞÜN FORMÜLÜ
Misis antik kenti, Yüreğir'in 27 kilometre doğusunda, Yakapınar Mahallesi'ndeki Yüreğir Ovası içinde yer alıyor. Otoyolun bulunmadığı dönemlerde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne ulaşımda kullanılan E-5 karayolu üzerinde, ayranı ve sıkması ile meşhur bir konaklama lokasyonuydu. Misis bu özelliği ile Yılmaz Güney'in unutulmaz Yol filminde de yer almıştı. Misis'in Lokman Hekim'in türlü hastalığı iyileştirmek için bitkilerden ilaç yaptığı, otlarla konuştuğu bölge olduğuna inanılıyor. Lokman Hekim, rivayete göre bir gece rüyasında kendisine seslenen bir otun tarifiyle insanoğlunun dünya serüveninde hep peşinde koştuğu ölümsüzlüğün sırrına erişiyor. Ancak Lokman, ölümsüzlüğün formülü olan bilgiyi not aldığı kağıdı Misis Köprüsü'nden geçerken çıkan gizemli bir rüzgar sonucu Ceyhan'ın coşkun akan sularına düşürüyor. Formül suda kaybolup gidiyor. Bu yöre günümüzde halen ilaç sanayinde kullanılan bitki çeşitliliği ile ünlü. Kimine göre ölümsüzlüğün formülü bu ovadaki floranın içinde saklı.
7 BİN YILLIK YAŞAM
Misis, arkeolojik verilere göre Hitit, Asur, Roma ve Bizans devirlerinde önemli bir yaşam merkezi olmuş. 7 bin yıldır hayatın kesintisiz sürdüğü Misis antik kenti, Troyalı Komutan Mopsos tarafından Truva Savaşı'ndan sonra kurulmuş. Misis tarihte teşhis ve tedavi merkezi olarak ün yapmış. Bölge, dünyanın dört bir yanına Misis'te yetişen doktorlar göndermiş. Misis ayrıca kültür ve sanat konusunda da her dönem dikkat çeken bir merkez olmuş. Bulunan kalıntılara göre tarih boyunca entelektüel anlamda zengin, şairleri, yazarları ve tiyatroları ile de cazibe merkezi olmuş.
KÖPRÜDEN GEÇİN MÜZEYİ ZİYARET EDİN
Su değirmenleri: Roma dönemine ait 2. ve 3. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen, 1970'li yıllara kadar kullanılan Misis su değirmenleri mutlaka görülmeli. Değirmenlerin içerisinde kendinize bir yer bulup, tarihin sessizlğini bozan Ceyhan suyunun sesini dinlemelisiniz.
Misis Mozaik Müzesi: 2012 yılında başlanılan kazılarda bulunan 4. yüzyıl sonlarına ait bir tapınağın zemin mozaiklerinin sergilendiği müze mutlaka görülmeli. Müzede binlerce yıllık muhteşem mozaikler sizi şaşırtacak, üzerinize binlerce yıllık tarihin kokusu sinecek.
Antik Misis Köprüsü: Misis Köprüsü sıradan bir köprü değil. Lokman Hekim'in ölümsüzlüğün sırrını kaybettiği önemli bir mekan. Köprünün üzerinden geçerken Lokman'ı ve o anı düşünün. Sonra bir eşyanızı düşürmüşsünüz gibi hemen köprüden aşağı bakıp bir süre suyun Akdeniz'le buluşmak için aceleci o çırpınışını izleyin.
Çırçır Fabrikası: Misis Çukobirlik Çırçır Fabrikası, Türk sinemasında sıklıkla kullanılmış bir mekan. Yüreğir Belediyesi bu alanda Misis Antik Kent Müzesi ile birlikte, sinemadan tiyatroya çeşitli kültürsanat etkinliklerinin gerçekleştirileceği bir merkez yapmayı planlıyor.
ARKEOLOJİ PARKI YAPILACAK
Misis'teki büyük kazı alanına ziyaretçilerin girişine henüz izin verilmiyor. Lokman Hekim Camii ve Havraniye Kervansarayı kazılarının bir bölümü uzaktan da olsa gözlemlenebiliyor. Ölümsüzlük Şehri Misis Projesi'nin yürütücüsü Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, bölgedeki son gelişmeleri şöyle anlatıyor: "Her geçen gün toprak altından yeni bulgu ve belgelere ulaşılıyor. Bölge önümüzdeki 10 yıl içinde büyük bir turizm potansiyeline ulaşacak. Bölgeyi büyük bir arkeoloji parkı haline getireceğiz."