Yüzlerce yıllık bir tarihin beşiği olan Cumalıkızık köyü, Bursa'nın Yıldırım ilçesine bağlı, Uludağ'ın kuzey eteklerinde koruma altına alınmış beş Kızık köylerinden biri.
Osmanlıların Bursa'da ilk yerleştikleri bölgelerden olan Cumalıkızık, bu özelliğiyle tarihi önem de içeriyor. 180'i halen kullanımda, 90'ınında ise koruma ve restorasyon çalışmalarının yürütüldüğü toplam 270 ev ile Osmanlıdan günümüze izler taşımaktadır. Köyün güneydoğusunda Uludağ eteklerindeki Ihlamurcu mevkiinde Bizans dönemine ait bir kilise kalıntısı tespit edilmiş, bu kalıntının yüzeyinde rastlanan bazı parçalar Bursa Arkeoloji Müzesi'nde korunuyor.
Bursa Cumalıkızık'ta daracık, arnavut kaldırımıyla döşenmiş , köyün ruhu ile iç içe olunabilecek sokaklarda keşif yürüyüşleri yaparken, tarihi Cumalıkızık evlerini de yakından görme fırsatı elde edebilirsiniz. Ayrıca köy meydanındaki Cumalikızık Etnografya Müzesi'ni gezerek, köyün geçmişine dair birçok eşyayı görebilirsiniz. Cumalıkızık'ta muhteşem lezzetteki doğal köy kahvaltısıyla eşsiz bir damak zevki yaşayabilirsiniz. Kendi aracıyla bu köye ulaşmak isteyen ziyaretçiler, Bursa Şehir Merkezi'nden Ankara istikametinde ilerleyip yolun sağındaki Cumalıkızık tabelalarını takip edererek, yol ayrımından bir kaç kilometre sonra Cumalıkızık'a ulaşabilirler. Cumalıkızık'a Şehir Merkezi'nden servis ve minibüslerle de ulaşım sağlanabilir.
YENİŞARBADEMLİ
KAYIP KENT: HALFETİ
2000 yılında GAP projesi kapsamında sular altında kalan Halfeti, 15 km uzaklıkta yeni bir yerleşim yeri olarak kurulmuş. Taş mimarisiyle yapılan ev ve camiler su altında doğal bir güzellik oluşturan Halfeti, bu nedenle 'saklı kent' veya 'kayıp kent' olarak anılmaya başlanarak yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelmeye başlamış. Halfeti, Şanlıurfa'dan ziyade Gaziantep'e daha yakın durumda olduğundan dolayı resmiyette Şanlıurfa'ya bağlı olsa da ticari ilişlerde Gaziantep başrolde.
Halfeti, Gaziantep'e 50, Şanlıurfa'ya 90 kilometre uzaklıkta. İstanbul, İzmir ve Ankara yönünden Şanlıurfa'ya giden tüm otobüsler Gaziantep'e uğrayarak Halfeti'den geçiyor. Şanlıurfa'nın güneybatısında ve Fırat'ın iki yakasına kurulu ilçenin merkezi nehrin doğu kesiminde yer alıyor. Şanlıurfa ve Gaziantep'e büyükşehirlerden her gün uçuş bulunuyor. Yörede konaklama seçenekleri sınırlı olduğundan ilçe merkezindeki oteller ya da yolcu otobüslerinin mola verdiği tesislerin otellerinde konaklayabilirsiniz. Gezilecek yerlerin başında İçkale, Ulu Cami, Dışkale, Hamamlar ve Rumkale geliyor. Fırat kıyısında bulunan bir tepeye kurulu İçkale, çeşitli dönemlerde restore edildi. Memlûklar döneminde birtakım eklemelerle genişletildi ve onarıldı. Kenti çevreleyen tarihi surların büyük bir bölümü yıkılmış olmasına rağmen Dışkale (Şehir Surları)'nin, kalıntıları hâlâ varlığını korumaktadır. Merkez Mahallesi'ndeki Ulu Camii'nin inşa kitabesi bulunmadığından ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı kesin olarak bilinmiyor. Birecik'teki hamamların çoğu Osmanlı döneminde inşa edildi. Mahmut Paşa, Küçük Hamam (Verdi Hamamı) ve Hasan Baba hamamları ziyarete açık. Rumkale, Halfeti´nin 5 kilometre kuzeydoğusunda, Fırat´ın batı kıyısında bir tepe üzerine kurulu. Tarihi dönemlerden kalan çok zarif eserler biraz yıpranmış olsa da bugün de varlığını koruyor. Rumkale´ye Halfeti´den 3-4 kilometre yürüyerek ulaşabilirsiniz.
HALFETİ
ISPARTA'NIN HARİKASI
Isparta'nın bir ilçesi olan Yenişarbademli, Beyşehir Gölü'nün batısında, Anamas dağlarının eteklerinde yer alır. Denizden yüksekliği 1.150 metre olan ilçe Akdeniz ve Karasal iklim arasında yer alan Yenişarbademli, Isparta merkeze 70 km uzakta bulunuyor.
Görülmesi gereken yerlerin başında Pınargözü mağarası ve Kız Kulesi Adası yer alıyor. İlçenin 8 km uzaklığında ve Çaydere ormanlarının içinde yer alan Pınargözü Mağarası, adeta bir doğa harikâsı . Mağara çevresi, bitki örtüsü çeşitliliği ve türü bakımından dünyanın en zengin yerlerinden biri sayılıyor. 15 km'lik mesafeyle Türkiye'nin en uzun mağarası olan Pınargöz'ün içine girilmesi zor çünkü mağara girişi kapatılmış durumda. Mağaranın olağandışı bir klima etkisinden dolayı suyu buz gibi ve elinizi uzun süre suda tutamıyorsunuz. Kubad-ı Abad Sarayı'nın 3.5 km kadar kuzeydoğusunda 5 dekarlık bir alan sahip olan adanın en yüksek noktası 1.138 metredir. Bir dönem 230 kadar kuş barınan ada için kuş cenneti nitelendirilmesi de yapılmıştır. Hatta Manyas'tan sonra en büyük kuş cenneti olduğu da söylenmektedir. Kubadı Abad, Karagöl ve Dedegöl Dağı da görülmesi gereken yerler arasında. Yenişarbademli Isparta arası mesafe yaklaşık olarak 70 km'dir. Yolculuk özel araçla tahmini 1.5 saat sürmektir. Uçak ile seyahat etmeyi planlayan ziyaretçiler, havalimanından 50 km olan yolculuğu yaklaşık yarım saatte tamamlayabilirler.