Kavurucu sıcaklar öncesinde Bulgaristan'ın gözde turizm kenti Varna'ya düşürdüm yolumu. Otobüsle İstanbul'dan yaklaşık 10 saatlik bir yolculuğun ardından Varna'daydım. İşin açıkçası şehri beklentilerimin üzerinde buldum. Caddeleri oldukça geniş, üstelik sakin. Kent adeta geniş parklarla donanmış. O nedenle Varna'da fazlasıyla yeşile doyuyorsunuz. Varna, komşu Bulgaristan'ın Sofya'dan sonra ikinci büyük kenti. Turizm ve liman kenti olmasıyla adından söz ettiriyor. Şehrin geçim kaynağı da turizm.
İHTİŞAMIYLA BÜYÜLÜYOR
Vakit kaybetmeden başlıyorum kenti arşınlamaya, keşfetmeye. İlk durağım Varna Katedrali. Osmanlılara karşı savaşırken hayatını kaybeden Rus askerlerinin anısına Varnalılar tarafından yapılmış. Bulgaristan'ın en büyük katedralleri arasında yer alıyor. Kentin meydanındaki bu katedral ihtişamıyla göz kamaştırıyor. Kentin birçok noktasından görülmesi de heybetinin bir göstergesi. Adeta kente gelenleri selamlıyor havasında.
Katedralin tam karşısında ise Saat Kulesi yer alıyor. Şehrin simgesi olan bu kule halkın da buluşma noktası.
Kent denize kıyısı olması nedeniyle en güzel tatil beldelerine de ev sahipliği yapıyor. Bu tatil beldeleri arasındaki Golden Sands yani Altın Kum dedikleri plaj muhteşem. Dört kilometre uzunluğunda altın sarısı ince kumlarla kaplı plaj bu özelliklerinden dolayı görülmeye değer.
Plajın çevresinde oteller ve eğlence mekanları sıralanıyor. Hediyelik eşya dükkanları da unutulmamış; üstelik tüm sahil boyunca sıralanıyor bu dükkanlar. Sevdiklerinize alabileceğiniz hediyeliklerin ilk sırasında gül aromalı ürünler geliyor. Bunun dışında yemek güveçleri de ilgi gören diğer hediyelik eşyalardan.
Altın Kum Plajı'nın yanında şehrin en büyük parkı olan Sea Garden Park bulunuyor. Parkın içinde akvaryum, açık hava tiyatrosu, müze ve yürüyüş parkurları sizi karşılıyor. Varna halkının büyük bir kısmı hafta sonlarını birçok aktivitenin de düzenlediği bu parkta değerlendiriyor.
Saat Kulesi
ALTI ÜNİVERSİTE VAR
Varna, üniversite şehri olarak da biliniyor. Altı üniversiteye ev sahipliği yapan kent, birçok Avrupa ülkesinden öğrenciyi ağırlıyor. Türkiye'den de eğitim için Varna'ya gelen öğrencilerin olduğunu öğreniyorum. Pahalı bir kent değil Varna'nın ucuz bir şehir olduğunu söyleyebilirim. Özellikle yeme-içme sudan ucuz denebilir. Bulgaristan'ın en güzel lezzetlerinden biri olan ve hamur ve şekerden yapılan rulonun içine ceviz, balkabağı konularak yapılan tikvenik tatlısını denemenizi tavsiye ederim. Çoban salatasına benzeyen şopska salatası da denemeye değer. Varna'da deniz ürünleri çok fazla tüketiliyor. Özellikle kalkan, karides, ıstakoz vazgeçilmezleri arasında. Bu arada Varna'da para birimi olarak Leva geçiyor.