Denizde ve havuzda bilinçsizce yapılan aktivitelerin boyun kırıklarına yol açma riski yüksek. Ayrıca uzmanlar bu tür olayların büyük bir çoğunluğunun ya ölümle ya da felçle sonuçlandığına dikkat çekiyor. Omurga Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk, yazın denizde yapılan şakaların nelere yol açabileceği ve neler yapılması gerektiğini anlattı:
YAPMAYIN: Arkadaşların birbirini yüksekten itmesi ya da suya batırması gibi şakalar sakatlanmaya hatta boğulma gibi hayati tehlikelere yol açabilir. Çünkü yüksekten atlanıldığında su, beton etkisi yaparak vücutta kırılmalara, şuur kaybına neden olur. Özellikle gençler, yüksekliklerini, derinliklerini bilmedikleri yerlerden denize ya da havuza atlıyorlar Fakat bu, omurilik felci gibi kalıcı hasarlar bırakabiliyor. Sığ suya balıklama atlama ise boyun kırıklarına neden olur. Kaza sonucu omuriliğin tamamı hasara uğradığında duyu ve hareket kaybı yaşanabilir. Omurilikteki sinir hücrelerini onarmak imkansız olduğundan tekerlekli sandalyeye mahkum kalınabilir. Ayrıca jet-ski'lerin bilinçsiz kullanımı da kalıcı hasar bırakabilir. Yüzme bilmeyenlerin çok açılmaması, yüzme bilenlerin ise yüksekliğinden emin olmadıkları yerlerden atlamamaları gerekiyor. Çünkü kafa ve boyun kırıkları ölümle sonuçlanabilir.
ÖĞRENİN: Omurga kırıklarına bağlı felç gelişmesi durumlarında omurga derhal dışarıdan tespit ile hareketsiz hale getirilerek hasta acilen bu tür hastalıkların tedavisinde uzmanlaşmış merkezlere ulaştırılmalı. Bu hastalara ilk 12-24 saat içerisinde yapılacak müdahaleler çok önemli. Çünkü hızlı bir şekilde uygulanacak tedavi birçok hastayı felç gelişmesi durumundan kurtarabilir. Gecikmiş ve uygun yapılmamış ilk müdahaleler sonrası gelişen felç tablosunun tedavisi mümkün değil. O nedenle ilk müdahale önemli.
UNUTMAYIN: Boğulan kişilere kurtarma ve ilkyardım bilmeyenler müdahale etmemeli. Yüzme bilmeyenler derin sularda denize girmemeli. İyi yüzme bilenler bile kramp girmesi ya da başka bir rahatsızlığı olasılığına karşı tek başına denize girmemeli. Boğulmaların en büyük nedeni panik. Çok iyi yüzme bilenler bile beklenmeyen bir durumda panik yapabiliyor. Panik başlayınca da boğulma ve ölüm peşinden geliyor. Boğulma tehlikesi yaşayanları eğitimli kişiler çıkarmalı. Sudan çıkarılan kişiye yapay solunum yaptırılması önemli. Bunu da ilk yardım eğitimi alanlar yapmalı.