Kıbrıs, lüks otelleri ve bu otellerdeki kusursuz hizmetiyle yerli ve yabancı turistlerin gözdesi. Adayı keşif için mayıs ve haziran ayları ideal. Henüz kavurucu sıcaklar yok. Adanın çok popüler olmayan iki bölgesi var: Güzelyurt-Lefke ve Mağusa-Karpaz. Turistlerin büyük çoğunluğu Girne ve Lefkoşa civarında konaklıyor. Günübirlik turlar ile Mağusa geziliyor. Üç-beş yıl öncesine kadar Mağusa'da yeme içme mekanları kısıtlı idi. Son dönemlerde aralarında Kıbrıs mutfağı sunanların da bulunduğu birçok mekan açıldı. Adada trafiğin soldan olduğunu unutmamak koşulu ile araç kiralamanızı öneririm. Türk ehliyeti geçerli. Mevsime ve sterlinin durumuna göre günlük olarak 60-100 TL arasında araç kiralayabilirsiniz . Benzinin litresi de 3.5 TL civarında.
SARI IŞIK VURUNCA
Memleketim Mağusa'nın M.Ö. 3'üncü yüzyılda Ptolemus krallarından Philadelphus tarafından kurulduğu söyleniyor. Mağusa Kalesi günümüze kadar ulaşan en sağlam kalelerden. Bir kale şehir. Bir zamanlar burada 365 kilisenin olduğu söyleniyor. Mağusa tam bir açık hava müzesi. Sıcak havalarda akşam serinliğinde ya da sabah erken saatlerde gezilmesini tavsiye ederim. Katedralken camiye çevrilen Lala Mustafa Paşa Camii, Akdeniz'deki en önemli gotik eserlerden. Güneşin son ışıkları sarı Kıbrıs taşına vurduğunda eski katedral altın rengine bürünüyor. Bu doyumsuz manzarayı etraftaki kafe veya restoranlarda soluklanıp seyredebilirsiniz. Çevrede birçok kaliteli restoran ve meyhane var. Aspava en eski et restoranlarından. Et çeşitleri zengin mezelerle servis ediliyor. Hidden Wall müzikli meyhanelerden. Son dönemlerde popüler olmuş bir mekan. Eski taş ambar olan Castello yeni mekanlardan. Ginko Restoran katedral manzarası ile dünya mutfağından örnekler sunuyor. Liman girişindeki balıkçılar barınağında bulunan salaş Denizciler Lokali'nde de taze balık yiyebilirsiniz. Mağusa'da görmeniz gereken yerler arasında şunlar var: Shakespeare'in Othello'suna konu olan Othello Kalesi, M.S. 16. yüzyıla tarihlenen Venedik Kraliyet Sarayı, St. Francis Manastırı ve Kilisesi, Mağusalı zengin bir Rum tüccar tarafından yaptırılmış St. George Kilisesi, hastaların ve yaşlıların korunması için inşa edilmiş günümüzde Kıbrıs Sanat Derneği olarak kullanılan Hospitaller Kilisesi, Cafer Paşa Hamamı, Canbulat Müzesi, Namık Kemal Zindanı... Yazdığı Vatan Yahut Silistre oyunundan dolayı sürüldüğü bu binada Namık Kemal 38 ay kalmış. Magosa kalesinin etrafını saran hendek de mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Yemyeşil bitki örtüsü ve ağaçların arasında dolaşırken savaşların izlerini surlarda görebilirsiniz. Dikkatli bakarsanız Osmanlı kuşatması sırasında atılan taş gülleleri de surlarda görürsünüz.
PLAJLARIN DA VAKİT GEÇİRİN
Mağusa'nın hemen bitişiğindeki Palm Beach, Kıbrıs Barış Harekatı'nın yapıldığı 1974 yılına kadar Akdeniz'in en popüler plajlarından biriydi. Aralarında Sophia Loren'in de bulunduğu dünyaca ünlü birçok sanatçının evi de bu sahildeydi. Şu anda sahilin küçük bir kısmı kullanılıyor. Terk edilmiş Maraş kentinin başlangıcındaki plajın şimdiki adı Palm beach. Bir kısmında şezlong, şemsiye ve duş tuvalet hizmeti var. Plajın son kısmında ise bu hizmet yok. Ancak burası sürprizlerle dolu. Palet ve şnorkelinizi yanınıza mutlaka alın. Şansınız varsa kaplumbağalarla yüzersiniz. Kumsaldan bir adım attığınızda birkaç metrelik derinliğe ulaşırsınız. Bu da çok keyifli bir durum. 1974 yılında terk edilen hayalet şehir Maraş'ın gölgesinde denize girmek hem keyifli hem hüzünlü.. Mağusa'dan Karpaz'a doğru giderken bölgenin en kalabalık plajı Glapsides karşınıza çıkıyor. Uzun bir plajı ve sığ bir denizi var. Çocuklu aileler için ideal. Hemen yakınındaki Silver Beach daha derin bir suya sahip. İsterseniz 5 TL'ye şezlong-şemsiye kiralayabilirsiniz. Ya da biraz daha ileriye havlunuzu serip kendinizi denize atın. Bedis ve Kocareis, Salamis antik kentinin hemen önünden denize girmek isteyenler için çok keyifli pırıl pırıl bir denize sahip. İster plajın beach olanaklarından yararlanın isterseniz de uçsuz bucaksız kumsalın istediğiniz noktasına havlunuzu serip keyfinizi çıkarın. Aynı güzergahta bulunan Kocareis yine en popüler plajlardan. Şezlong duş ve şemsiye 5 TL, otopark ise ücretsiz. Hemen derinleşen deniz ve geniş kumsalı var. Plajın restoranı da bulunuyor. İskele Long Beach, çevre düzenlemesi en iyi olan plajlardan biri. Deniz ve kum çok güzel. Plaja paralel güneş enerjisiyle aydınlatılan palmiyelerle süslü yürüyüş yolu var. Plaj ana yol üzerinde. Son yıllarda açılan en iyi balık restoranı Porta Del Mare de bu plajın yakınlarındaki Doktorlar Sitesi'nde yer alıyor.