Rusya'yı dünyanın en geniş ülkesi olarak tanımlarız. Çin'i ise en kalabalık ülkesi. Genelde her ülke kendini anlatırken elinden geldiğince 'en' kelimesini kullanır da Dubai'deki kadar çok olmaz bu. Birleşik Arap Emirlikleri'nin Abu Dabi'den sonra ikinci büyük emirliği olan Dubai'de en eski yapı üç asırlık. Yani karşımızda çok genç bir yerleşim yeri var. Buranın ne kadar yeni olduğunu anlatmaya 'en'leriyle başlamak gerek önce. Dünyanın en yüksek yapısı burada. 828 metrelik yüksekliğiyle Burj Khalifa adı verilen bu gökdelenin en tepe noktasına bakmaya çalışmak tabir-i caiz ise boynunuza iyi gelmeyebilir. Açıkçası Dubai'de boynunuzu ağrıtacak yapılardan geçilmiyor desek yeridir. 414 metre yüksekliğindeki 101 katlı, dünyanın en yüksek rezidansı Princess Tower, 355 metrelik yüksekliğindeki 76 katı bulunan dünyanın en yüksek oteli JW Marriott ve ikincisi 333 metrelik Rose Tower, Dubai'de yer alıyor. Dünyanın en yüksek camisi, dünyanın en yüksek noktasındaki restoranı, dünyanın en büyük alışveriş merkezi, dünyanın en yüksekteki gece kulübü... Liste uzayıp gidiyor aslında. Kimilerine göre dünyanın tek yedi yıldızlı oteli sayılan 321 metrelik Burj Al Arab yani Yelken Oteli'nin 1999'da açılmasıyla değişmiş Dubai'nin kaderi. 2 milyonluk nüfusunun yüzde 15-20'sini Emirati adı verilen yerlilerin oluşturduğu Dubai'de geri kalan çoğunluk Hindistan, Bangladeş ve Pakistan'dan gelen göçmenler. Bunların çoğunluğu işçi ve hizmet sektörü çalışanı olsa da kentin en zenginleri arasında dolar milyarderi olanlar da var.
FIRSATLAR KENTİ
Eski bir gazeteci olan ve bu kentte bir dönem yaşamış Leyla Ekinci eşlik ediyor Dubai'yi dolaşmama. Onun verdiği bilgilere göre, bir anlamda ABD'nin ekonomide tahtına talip olan Dubai, yine ABD gibi fırsatlar da yaratan bir yerleşim yeri. Gelirinin büyük kısmını enerjiden elde eden Dubai son dönemde yaptığı atılımlar ile turizm ve finansta da merkez olmaya hazırlanıyor. Yılda 10 milyona yakın turistin ziyaret ettiği Dubai, dünyanın en büyük havaalanına da sahip. Onlarca hatta yüzlerce milyar dolarlık yatırımların geri dönüşünü de alan kent, özellikle zengin turistler ağırlayarak bir nebze de olsa karşılığını turizmden alıyor. Dünyaca ünlü markalar, Michelin yıldızlı restoranlar Ortadoğu'daki ilk şubesini buraya açıyor. Dubai özellikle bu mevsimde tatil yapabileceğiniz ender yerlerden. Bize göre yaz ayları onlar için kavurucu güneş ışığı demek ve denizin sıcaklığı duş tadı veriyor. Yani şimdi tam Dubai zamanı.
DÜNYANIN EN YÜKSEK BİNASI: BURJ KHALİFA
Dubai'de gezilecek yerlerin başında geliyor, Burj Khalifa. Dünyanın en yüksek binası unvanını geçtiğimiz yıllarda eline alan ve kolay kolay kaptırmayacağı beklenen kulenin uzunluğu 828 metre. 161 katlı yapıya çıktığınızda diğer binalar inanın size gecekondu gibi geliyor. 124'üncü katındaki seyir terasında bunu hissedebilirsiniz. Kuleye farklı zaman dilimlerine göre farklı ücret ödeyerek girebilirsiniz, Rezervasyon yapmanızda fayda var. Bir şeyler yemek isterseniz 122'nci kattaki At.mosphere'i öneririm. Dünyanın en yüksek noktadaki restoranı, mükemmel bir manzaraya sahip. Binadaki asansörün dünyanın en hızlısı olduğunu da eklemekte fayda var. İnip çıkarken kulağınızda bir basınç oluşuyor.
DEVASA AVM: DUBAİ MALL
Burj Khalifa'nın hemen yanında yer alan dünyanın en büyük alışveriş merkezi Dubai Mall'a kesinlikle uğrayın. Bu iki yapının arasındaki devasa havuzda müzik eşliğinde su gösterileri yapılıyor. Arap müziğinin suya verdiği kıvraklığı özellikle akşam saatlerindeki müthiş ışıklandırma eşliğinde izleyebilirsiniz. Dubai Mall'da en lüks markaların devasa mağazaları yer alıyor. Alışveriş merkezindeki akvaryumu görmeniz şart. Sizi okyanusun içine alarak müthiş bir heyecan yaşatıyor. Dubai Mall'un deniz tarafındaki Central Park, Al Safa Park gibi yeşil alanlarda dinlenebilirsiniz. Spor yapmak için de geniş bir alana sahip.
DUBAİ MARİNA WALK
Kentin en hoş yerlerinden birisi. Dünyanın alan bakımından en yüksek yerleri burada. Ancak bu gökdelenlerin gölgesinde sakin bir yaşam imkanı da düşünülmüş. Restoranlar, kafeler, koşu parkları, nargileciler. Gökyüzüne baktığınızda bir paraşüt akını görmeniz mümkün. Uçakla denize doğru paraşütle atlayış pek sık yapılan bir aktivite. Eğer yükseklik korkunuz yoksa denemenizi tavsiye ederim...
DÜNYACA ÜNLÜ: BURJ AL ARAB
Dubai 'yi dünyaya duyuran yapı desek yeridir Burj Al Arab için. Dünya onu daha çok Yelken Oteli olarak tanıyor. Kayalarla dolgu yapılan bir adacık üzerine inşa edilen Yelken Otel, dünyanın ilk 7 yıldızlı oteli, kimilerine göre ise tek olarak ünlenmiş. Otelde kalmak oldukça pahalı olsa da en azından içini görmekte fayda var.
ÇÖL SAFARİSİ ZAMANI
"Bir çölün üzerine kurulmuş bir kentten ne beklenir" derseniz tabii ki yanıtı safari olacaktır. Eğer kumların üzerinde bu heyecanı yaşamak istiyorsanız Dubai en doğru adres. Özellikle sabah erken saatlerde tercih edilen safariye katılacak cipler özel olarak hazırlanıyor. Aynı anda aynı alanda toplanan ciplerin lastik havaları biraz indiriliyor. Yaklaşık 40 dakikalık safari turunda kesinlikle yerel bir müziğin çalmasını isteyin şoförünüzden, ama ritmi yüksek bir müzik olsun. Heyecanınızı artıracaktır. İsteyenler ATV araçlarıyla da tura çıkabilir. İki önemli durağınız olacak. Biri çölün ortası ki, burada ayakkabılarınızı çıkarıp ayaklarınızı kuma değdirmenizde fayda var. Diğeri de bir çadır. Burada hediyelik eşyalar almanız mümkün. Deveye binmek de...
YAPAY ADA: PALMİYE ADALARI
Ademoğlunun medeniyet tarihinde yaptığı en büyük projelerden biri, Palmiye Adaları. Sizi yapaylıktan uzak tutan bu adaları yapmak yerine, inşaatındaki malzemeleri örneğin kaya ve kumları alarak dünyanın etrafına üç metrelik duvar örmek mümkündü. Ancak bu adayı yapmayı tercih etmiş Dubai Emirliği. İyi de etmiş diyorsunuz gidince. 2001'de 72 kilometrelik sahil şeridini genişletmek amacıyla başlanan proje 2008'de tamamlandı. Palm Deira, Palm Jumeirah ve Jebel Ali olarak üç ayrı ada bloğundan oluşan Palmiye'de Palm Jumeirah ve Palm Deira özel mülk ve rezidanslarla dolu. Palm Jebel Ali ise turizmin eğlence tarafına yönelik su parkları, oteller ve eğlence mekanları ile çevrili.