1. BOQUERIA: Damak tadına meraklı birinin buraya uğramadan Barselona'dan dönmesi imkânsız. Bizim Balık Pazarı'yla Mısır Çarşısı'nı birleştirip zenginleştirin. Çok iştah açıcı, çok göz alıcı, çok Instagram'lık bir yeme içme çarşısı burası; sırf Barselona'nın değil bütün İspanya'nın en büyüğü. Her tezgâhın birkaç kuşaklık tarihi var; çarşının sembolü olan simaysa Pinotxo'nun papyonlu sahibi Joan/Juanito. Her adım başı bir şey tatmak, tüneyip işlenmiş et ya da oracıkta pişirttiğiniz deniz mahsullerini yemek için birebir.
2. MERCAT DE SANTA CATERINA: Burası da Boqueria kadar geniş olmasa da iyi bir yeme içme çarşısı. Yan yana bir sürü lezzet noktası dizili, açık mutfaklı ve cool atmosferli restoranında da pek çok gurme tat bulunuyor.
3. QUIMET & QUIMET: Küçücük bir dükkân; duvarlar silme şarap şişeleri. Oturacak yer neredeyse yok, tüneme sistemi geçerli! Ama bu eğretiliğin karşılığında çok ilginç kombinlerle hazırlanmış tapaslar tadıyorsunuz. Aynı aileden dördüncü kuşak işletiyor burayı ve peksimetimsi yuvarlak ekmeklerin üstünde, mümkün değil bir araya gelmez sandıklarınız geliyor. Mekânın spesiyali, yoğurtlu ve ballı füme somon mesela!
4. ORIOL BALAGUER: Bir pasta şefi olarak eğitim aldıktan sonra Ferran ve Albert Adria'yla çalışıp yeni teknik ve malzemelerle haşır neşir olup pastane mamullerine, ayrıca da çikolata ve şekerciliğe boyut atlatan biri mevzubahis. Ayın pastası cam bir buzdolabının içinde, en meşhur spesiyallerden biri sekiz farklı dokuda çikolata içeren. Ayrıca wasabili çikolata isteyen olursa, o da var!
5. JAMONISIMO: Paul Bocuse, Ferran Adria, Alain Ducasse diye müşterilerini saysak... Ne satıyor peki? 'Iberian ham' dediklerinden. Yani üst düzey jambon! Ayrıca başka işlenmiş etler. Tadım masasında 'Hayvanın hangi kısmı ağızda nasıl dağılır'ı test etme imkânı var.
6. ESCRIBA: Creme brule ve pasta çeşitlerinin nefaseti baş döndüren eski bir pastanedeyiz. Antoni Escriba 'çikolata sihirbazı' lakaplı çok sevilen bir adammış, işi üç oğlu devam ettirmiş. Markanın evveliyatı 1820'ye kadar gidiyor, tarihle pastacılık beraber yoğrulmuş, 1986'dan beri La Rambla'daki yerinde.
7. EL XAMPANYET: 1920'den beri aynı ailenin işlettiği bir atıştırma yeri burası; şampanya eşliğinde barda ya da yer bulursanız masalarda oturup tapaslardan yiyorsunuz. Hem bir mahalle barını hem de esnaf lokantasını andırıyor. Fayans duvarlarıyla da biraz Pandeli'yi biraz Karaköy Lokantası'nı...
8. TICKETS: elBulli biraderlerin elinden bir tapas bar. elBulli'yi kapadıktan sonra, bu makul fiyatlı yeri açtılar. Neşeli, renkli, oyunlu, bol yazılı bir dekorasyonda, oyuncak gibi, resim gibi, biblo gibi lokmalar: Nane ve salatalık turşulu palamut, yengeçli avokado cannelloni...
9. TAPAS 24: Yine bir elBulli geçmişi: 15 yıl orada çalışmış Carles Abellan'ın yeri burası. Katalan şefin daha şık, daha deneysel restoranı Comerç 24'ün yanında burası genç, pop, sempatik, harcıalem ama lezzetli bir fast food'cu. Morina kroket, kaz ciğerli burger ve karatahtalı, karikatürlü duvarların önünde neşeli bir kalabalık.
10. CASA GISPERT: Kapıdan içeri girdiğinizde yanlışlıkla eski bir masalın içine düşmüş gibi hissedebilirsiniz. Burası 1851'den beri kahve ve kuruyemiş kavuruyor; kuru meyve, çikolata, şekerleme, çay, reçel, bal, kestane şekeri satıyor. Değişik tatlı şarapları, tuzları, baharatları da var. Ahşap raflar ve hasır sepetlerle kuruyemişçi, şekerci, 'gurmeci', aktar ve fazlası...
11. CIUDAD CONDAL: Yer bulan, saatlerce otursun. Zira hem gözü hem mideyi bu derece tatmin eden yer dünyada az bulunur. Kaz ciğerli ve rokforlu ılık çıtır bageti insanı meftun eder.
12. QUEVIURES MURRIA: Joan Murria, gastronomi dünyasında yeri olan bir isim. Yemek kültürüyle ilgili dernek ve topluluklara üye, yüksek kalitede doğal ve yenilikçi ürünlere verdiği destekle medyatik de, ayrıca ödüller almış. Buranın tarihi ondan çok eski, 1898'e kadar gidiyor. Peynirleri, kaz ciğeri, İran havyarı, jambonu, zeytinyağı, şarapları namlı.
13. FLECO FORTINO: Hakiki ekmeğin peşinde olanların uğraması gereken bir adresteyiz. Odun fırınında, tam buğday, tam kepek... Kinoalı ekmekleri, organik unlu mamulleri, kepekli kekleri, unsuz ürünleri de ünlü.
14. LA CAMPANA: İstikamet 1890'da kurulmuş ve dekorunu da 1922'den beri değiştirmemiş bir çikolata ve dondurmacı. Bilhassa nugatları pek meşhur. Kaç çeşit dondurma olduğunu merak edenlere de cevap geliyor: 48!
15. VIENA: Ferran Adria şehrin en iyi fast food'cusu demişti,
The New York Times Magazine yazarı 'The Minimalist' Mark Bittman'a göre de dünyanın en iyi sandviçi burada. 'Flautin de Iberico' adlı jambonlu çıtır bageti hakikaten çok iyi.