CÜ YİSBAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Murat Kangalgil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezle ilgili tüm yasal prosedürlerin tamamlandığını, temelin bu yıl yaz aylarında atılacağını belirterek, "Amacımız, milli takımlarımızı ve tüm sporcularımızı Sivas'ta ağırlamak" dedi.
Merkezde yapılması gerekenlerle ilgili uzmanlardan ve milli takım antrenörlerinden görüş aldıklarını anlatan Kangalgil, şu ifadeleri kullandı:
"Bu, ülkemizde ikinci merkez olacak. Kayseri Erciyes Üniversitesi'ne bağlı bir yüksek irtifa merkezi var ancak Yıldız Dağı'nda kurulacak Yüksek İrtifa Merkezi daha çok uygulamaya dönük faaliyet yürütecek. Sivas'ın bu konuda merkez il olacağını düşünüyoruz. Yüksek irtifaların yurt dışındaki örneklerini inceliyoruz ve daha iyisini yapmaya çalışıyoruz. Bu merkezi, kulüplerimizin ve milli takımlarımızın hizmetine sunacağız."
Merkezde birçok spor dalında hizmet sunulacağını dile getiren Kangalgil, şunları kaydetti:
"Merkez, yüksek irtifa ve spor bilimlerinde araştırmalar yapmak, sempozyum ve kongre düzenlemek, yükseklik, doğa sporları, sağlık alanında veriler toplamak, eğitim vermek ve ilgili disiplinlerle iş birliği sağlamak amacıyla kuruluyor. Merkezde ayrıca sporcuların solunum ve motor fonksiyonlar açısından gelişimler izlenecek, performans testleri yapılacak, yüksek irtifada yaşayan kişilerin sağlık sorunları araştırılacak ve çözüm önerileri sunulacak."
1750 metre rakımdaki merkez yaz-kış hizmet verebilecek
Yükseltisi uygun olduğu için merkezin yapımı için Yıldız Dağı'nın tercih edildiğini ifade eden Kangalgil, 1750 metre rakımdaki merkezin yaz-kış hizmet verebileceğini söyledi.
"Altyapıyı oluşturduktan sonra, her şeyi dört dörtlük yapabilirsek takımlarımız artık yurt dışını tercih etmeyecek" diyen Kangalgil, amaçlarının milli takımları ve tüm sporcuları Sivas'ta ağırlamak olduğunu dile getirdi.
Merkez için Yıldız Dağı'nda 6 bin 500 metrekarelik alan ayrıldığını belirten Kangalgil, "Bu alana 3 katlı bir bina yapılacak. Binanın yapımının 3 yılda tamamlanması planlanıyor. Aktif hale geldiğinde hem Yıldız Dağı hem de Sivas cazibe merkezi haline gelecek. Merkezin, ülke ekonomisine katkı sağlayacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
Yüksek irtifada yapılan idmanlar sonucunda sporcuların deniz seviyesindeki yerlerde daha iyi performans sergilediğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Kangalgil, sözlerini şöyle tamamladı:
"Yüksek irtifa antrenmanından fizyolojik yarar elde etmek için en az bin 750, 2 bin 250 metre yükseklikte 2-3 hafta çalışma yapılmalı. Bu tür egzersizlerin sporcularda dayanıklılığı artırdığı kanıtlanmıştır."