Helikopterli kayak sporunun vazgeçilmez merkezlerinden biri haline gelen Kaçkar Dağları ve Ayder Yaylası, heliski tutkunlarını ağırlıyor.
Kayakçıların helikopterle çıktıkları dağların zirvelerinden vadiye doğru kayak yaptıkları bir spor türü olan heliski, dünyada sayılı bölgelerde sürdürülüyor. Türkiye'de bu sporun yapıldığı tek merkez olan Kaçkar Dağları'nın Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde kalan bölümü ile Ayder Yaylası, bu sezon da heliski tutkunlarını ağırlıyor.
Heliski için yöreye gelen kayakçılar, konakladıkları Ayder Yaylası'ndan sabah erken saatlerde helikopterle alınarak 3 bin rakımı aşkın dağların zirvesine bırakılıyor. Zirvede 4 müşteriye bir rehber eşlik ederken bin 900 rakımlı vadilere inen kayakçılar tek turda 2 ile 5 kilometre arasında mesafe kayabiliyor. Buradan tekrar helikopterle alınıp dağların zirvesine bırakılarak aşağıya inen kayakçılar, gün boyunca kayak yaptıktan sonra akşam saatlerinde helikopterle Ayder Yaylası'na dönüyor. Kayakçılar, Kaçkarlarda haftada ortalama 20 bin metre mesafe katederken, Kaçkarların alternatifi olan Alaska'da ise bu mesafeyi ortalama 15 günde yapabiliyorlar. Kaçkarlarda hava şartlarından dolayı haftada ortalama 4 gün kayak yapılabilirken, Alaska'da 4 gün kayak yapabilmek için iki hafta dağlarda kalmak gerekiyor.
Güney Doğu Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Sarıdağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2009 yılından itibaren heliskiye yatırım yaptıklarını belirterek, "Geçmişte bu işe uygun helikopterlerimiz yoktu, helikopterleri yurt dışından getiriyorduk. Yetişmiş pilotlarımız da yoktu. Dört yıldır helikopter ve pilotlara yatırım yapıyoruz. Dört yılın sonunda vardığımız sonuç ortada. Artık bu hizmet çok rahatlıkla sağlanabiliyor" dedi.
Türkiye'ye her yıl artan bir talep olduğunu ifade eden Sarıdağ, "Pilot ve helikopter sayımızda artış var. Tesislerin de yapılmasıyla heliskide Türkiye bir marka olmaya başladı. Türkiye'yi heliskide Kanada, ABD gibi dünyada bilinen ve rağbet edilen bir yer haline getirmeyi hedefliyoruz. Kurum ve kuruluşların desteği ile daha önceden edinilmiş bazı yanlış bilgiler düzeltildi. Geçmişte yabancıların sadece kendilerini çalıştırmak üzere koyduğu kuralların boş olduğu görüldü. Ülkemizde kendi pilotlarımızla kendi helikopterlerimizle ve kendi tesislerimizde bu işi yapar hale geldik" diye konuştu.
Türkiye'de verilen hizmetlerin yanında yurt dışında da hizmet verebilecek hale geldiklerini kaydeden Sarıdağ, "Bu yıl Gürcistan Maestia bölgesine beş haftalık programımız var. Geçmişte bu işi kendi ülkemizde dahi yapamazken şimdi komşu ülkelerde yapabilir hale geldik. 7 Mart'ta başlamak üzere beş haftalık bir hizmet vereceğiz" ifadelerini kullandı.
Yılın en kaliteli karı Kaçkarlarda
Fransız kayakçı Anouck Noulhon, rehber arkadaşının daveti ile Kaçkarlara geldiğini belirterek, "Dünyanın birçok yüksek dağında snowboard yaptık ama burada çok fark var. Kayak yapmaya gidecekseniz Kaçkarlar mükemmel. Avrupa'ya yakın olması ve kar kalitesinin çok iyi olması tercih sebeplerimizin başında geliyor. Bu yıl Avrupa'daki kar kalitesi kötü ama Kaçkarlarda kar kalitesi çok yüksek" dedi.
Avusturyalı kayakçı Niki Storniç ise dünyanın her yerinde helikopterli kayak organizasyonları yaptığını vurgulayarak, şunları söyledi:
"Ayder, heliski için dünyanın en iyi yerlerinden birisi. Otel hizmeti, kayak bölgesine yakınlığı ve yemekler mükemmel. Türkiye'nin adı Avrupa'da heliski ile anılmakta ve heliski için dünyanın en iyi yeri olarak bilinmekte. Türkiye'nin tanınırlığı arttıkça çok daha iyi şeyler çıkacaktır. Her zaman daha mükemmeli var ve Ayder'in daha mükemmeli yakalayacağına inanıyorum."