Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen çalıştaya Trabzon Vali yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ve turizmciler katıldı.
Turizmde Tanıtım, Turizmde Eğitim ve Kalifiye Eleman, Turizmde Hizmet Kalitesi ve Turizmde İşbirliği Anlayışı konu başlıklarında görüş ve önerilerin değerlendirildiği çalıştayda bir konuşma yapan TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hacısalihoğlu, Trabzon'un kruvaziyer turizmden gerektiği payı alması gerektiğini söyledi.
Hacısalihoğlu, 'Bugün Dünya Ticaret Merkezi'nin yerine bir Kongre Merkezi yapılması konusunda ve aynı şekilde mevcut fuar alanında 2 buçuk kat büyüklüğünde bir fuar kurulması ile ilgili bir ilana çıktık. Teklifler alındı bununla ilgili komisyon karar verecek. Buraya kongre merkezi için gelecek olan misafirlerin sadece otelde kalıp orada bir toplantıya katılarak belli bir miktarda şehre ekonomik yönden katkı sağlaması yönünde bölgeyi ziyaret ederek yaylalarımızı kültürümüzü destekleyecektir. Bölgede ekonomiye daha da katkı sağlaması düşünülüyor. Bugün Dünya standartlarında bir kongrede bir kişinin maliyeti yaklaşık 2 bin TL civarında olduğu belirlenmektedir. Bunlar çok iyi rakamlar' dedi.
2013 yılında Trabzon'a 32 kruvaziyer gemisinin geldiğini kaydeden Hacısalihoğlu, 'Son birkaç yıldır çalışması sürdürdüğümüz kruvaziyer turizmi, geçen yılda valiliğimiz ve turizm müdürlüğümüzle birlikte bunun merkezi olan Miami'deki turizm fuarına katıldık. Orada Trabzon ile yapmış olduğumuz tanıtımda buradaki kruvaziyer turizmde gelecek olan gemilerin adetinin arttırılması idi. Geçen yıl 21 civarında bir gemi gelmişti. Şuanda 32'ye çıktı. Sene sonuna kadar ne olacak bilmiyoruz. Gemilerle gelen turistler geliyor belirli tarihi yerlerimizi geziyor. Çok fazla kalmıyorlar. Buraya turizm açısında baktığımız zaman hiç olmazsa yöresel ürünlerimizle ilgili girişimcilerimizin daha aktif olması gerekiyor. Her gelen turiste bir şey satma düşüncesi içerisinde olmamız gerekir ki, kruvaziyer turizminden gerekli payı alalım' ifadelerini kullandı.
Kültür turizmiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Hacısalihoğlu, 'Bölgemizdeki kültür etkinlikleri ön plana maalesef çıkmadı. Bu kadar tarihi eserimiz olmasına rağmen, biz bunları istediğimiz şekilde satamadık. Sadece elimizde Sümela'yı, Ayasofya'yı, Atatürk Köşkü'yle yetiniyoruz. Elimizde çok fazla değer var, son zamanlarda Ortahisar'ın turizme kazandırılması projesi var. Belki onunla çok daha ileri seviyeye gideceğiz. Boztepe'de Kızlar Manastırı'nın ve buna benzer yapılanmalar programlarımız dahilinde bunları en kısa zamanda onararak turizme kazandıracağız' şeklinde konuştu.
'TURİZMDE TRABZON ÇOK MESAFE ALMIŞTIR'
Trabzon'un turizm noktasında çok ciddi bir noktaya geldiğini söyleyen Trabzon Vali yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, 'Turizmde Trabzon çok mesafe almıştır. Çok ciddi bir noktaya gelmiştir. Baktığımız zaman sadece Trabzon olarak 5 binin üzerinde bir yatak kapasitesi var. Toplamda bu bölgede 12 bin civarında yatak kapasitesi var. Her bölgeden turistlerin geldiğini görüyoruz. Bunlar olumlu gelişmeler. Sürdürülebilir bir turizm, bizim Trabzon için istikrarlı olmak gerekiyor. Turizm gelecek vaat eden önemli sektör, birlikte iş yapma birlikte üretim yapma, birlikte kazanma kültürü geleceği, önümüzü aşacaktır. Trabzon olarak halen daha biz Meydan Parkı'nda bir danışma ofisini görülebilir bir noktaya koyamamışsak biz başarılı olamayız' diye konuştu.