Yaklaşık 80 metrekare genişliğindeki mozaiğin üzerinde daha önceki kazılarda örneği görülmeyen 'KTICIC' ve 'IIAPE BOAH' yazılı iki figürün bulunduğunu belirten Amasya Müzesi Müdürü Celal Özdemir, birbirine karşılıklı bakar durumda tasvir edilmiş tanrıça figürlerinin bulunmasının ilginç bir hikayesinin olduğunu söyledi.
İmam Hatip Lisesi mevkisinde yol kenarında kaçak kazı yapıldığı bilgisini almaları üzerine işlemlerin ardından kazının üstünü örtmeye çalıştıkları esnada iş makinesine mozaik parçalarının takıldığını anlatan Celal Özdemir, 'Biz burada yapıların olduğu biliyorduk zaten. Ama tabanının mozaikli olduğunu bilmiyorduk. Bizim için sürpriz oldu' dedi.
Yaklaşık3 ay önce Yavru köyü yakınlarındaki kazılarda iki mozaik bulunduğunu, yeni bulunan mozaiğin ise diğerlerinden farklı ve nadir figürlere sahip olduğunu belirten Özdemir, ''KTICIC' mozaiği genelde Roma dönemi, erken Roma dönemi ve Bizans dönemindeki yapıların, vakıf eserlerinin üzerine binayı, yapıyı korusun diye yapılmış bir tanrıça. Diğer mozaikte yuvarlak madalyon içerisinde 'IIAPE BOAH' yazıyor. Biz bunun belediye meclis binası, resmi bir yapı olduğu kanaatine vardık' diye konuştu.
Müze Müdürü Özdemir, Kültür ve Turizm Bakanı Müsteşarı Özgür Özarslan'ın direktifleriyle devam eden kazıların Amasya tarihi için önemli olduğunu kaydetti.
Mozaiğin bulunduğu alanda Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Kaya ve diğer yetkililerle birlikte incelemelerde bulunan Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin ise, 'Amasya'nın her tarafından tarih fışkırıyor. Sahip olduğumuz yer altındaki serveti, insanlığın mirası olan yer altındaki bu değerleri bulup insanlarımızın hizmetine ve tanıtımına sunacağız' şeklinde konuştu.